plukkala

Erkki Tuomiojan teot ja sanat

Erkki Tuomioja syytti 25.08. Geopoliittisen seuran keskustelutilaisuudessa sotilaita siitä, että he ovat vedättäneet Suomen mukaan liittokunnan sellaiseen harjoitustoimintaan, jonka ensisijaisena ellei ainoana tarkoituksena on liittokunnan voimannäyttö ja poliittisen viestin lähettäminen  Venäjälle".

Tuomioja viittasi Naton viidenteen artiklaan (kollektiivinen puolustus) ja antoi ymmärtää virkamiesten ja sotilaiden toimineen politiikkojen selän takana, jopa rikollisesti.

Ilta-Sanomien käsiinsä saamasta luottamuksellisesta muistiosta kuitenkin selviää. että jo vuonna 2014 tp-utvassa asiaa käsiteltiin useamman kerran. Loppuvuodesta 2014 (12.12.) käsiteltiin myös Suomen osallistumista Naton 5 artiklan harjoituksiin. Silloin esittelevänä ministerinä toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tämä asettaa Tuomiojan nykyisen arvostelun kummalliseen valoon.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005816057.html

Tämä ei kuitenkaan ole Tuomiojan ensimmäinen kerta, kun Tuomiojan teot ja sanat eivät vastaa toisiaan.  Alla olevassa tapauksessa totuuden löytyminen kesti 20 vuotta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Zavidovo-vuoto

Tuomiojalle tuntuu ideologiset päämäärät olevan tärkeämpää kuin totuus?

Edit. Kirjoitusvirheitä korjattu klo 13.05.

Edit 2. Zavidovo linkki korjattu toimivaksi klo 13.35.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lienet kirjoittanut tuon blogin jollain mobiililaitteella t.m.s., kun siinä on niin paljon virheitä sanoissa sekä lauseissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arviosi kirjoitusvälineestäni oli oikea. Yritin vähän pahimpia virheitä korjata. Kiitos!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ensin varmaan pitää kysyä,että ovatko sotilaat vedättäneet Suomen mukaan liittokunnan jonkinlaiseen harjoitustoimintaan mukaan?

Sitten täytyy tarkastella,että minkälaiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ymmärtääkseni asiaa on käsitelty tp-utvassa jo vuonna 2014. Jopa Tuomiojakin oli näistä harjoituksista tietoinen toimiessaan asiassa esittelevänä ministerinä. Miten siis sotilaat ovat vedättäneet?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis sotilaat eivät ole sopineet mistään heitä ylempien tahojen ohi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Niin juuri. Eihän se periaatteessa ole edes mahdollista. Poliittinen johto on tietoinen kaikista sopimuksista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15

Onko kyse tästä?

ulkomaat/art-2000000803159.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Olipas se epäonnistunut linkitys selkeästi..no toimiiko tämä?

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/20/natosta-i...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Unohdat kokonaan, että ut-utva käsitteli Naton viiden artiklan harjoituksia useaan otteeseen jo vuonna 2014. Esittelijänä asiassa toimi mm. 12.12.2014 silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Eli ei ole toimittu politiikkojen selän takana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #21

Kuten jutussa on esitetty?

Kuka oli allekirjoittaja,jos ei sotilas?

Luosto toikin näkyviin jotain oleellisia kohtia..mikä laittaa vähintäänkin erikoiseen valoon tapahtuneen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Muistio oli puolustusministeriön, ja sitä jaettiin rajoitetusti vaiteliaispyynnöllä varustettuna.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Puolustusministeriön asiakirjat allekirjoittaa tietysti joku ministeriön virkamies tai jopa ministeri. Sinulla varmaan on tietoa asiasta, kun allekirjoitusta niin peräät?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #29

Linkkaamassani jutussa sotilas oli se allekirjoittaja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Jos tarkoitit Ilta-Sanomien juttua, en siitä yhdenkään sotilaan allekirjoitiusta löytänyt. Jos taas tarkoitat sopimusta asiasta, sen kirjoitti sotilas alle, täysin maan poliittisen johdon tieten.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

No miten se menee yksiin Luoston esittämien pykälien kanssa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Suomen perustuslain 93. pykälä sanoo seuraavaa:

"93 § Toimivalta kansainvälisissä asioissa

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Toisin sanoen sotilailla ei ole toimivaltaa vedättää Suomea mihinkään. He eivät myöskään ole vedättäneet Suomea mihinkään, vaikka tulikivensieluiset NATO:n vastustajat, kuten Tuomioja voivat muuta väittää. Suomella ei ole turvallisuuspoliittisia sitoumuksia NATO:n suuntaan, eikä NATO:lla Suomen suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten Ilta-Sanomien saamasta muistiosta selviää, politiikkoja ei vedätetty. Kaikkein vähiten Erkki Tuomiojaa, joka itse esitteli asian tp-utvassa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuomioja taistelee kynsin hampain Suomen Natoon liittymisen poliittista päätösta vastaan. Tässä Tuomiojan taistelusssa hän käyttää ja on käyttänyt aseinaan ensin ns. pohjoismaista puolustusyhteistyötä ( mm. Hornettien Islannin harjoitus). Kun se kaatui mahdottomuuteensa mm. siksi, että Tanska, Norja ja Islanti ovat Naton jäseniä ja että Tuomiojan norjalainen aateveli on Naton pääsihteeri, nostettiin esiin Ruotsin ja Suomen jatkuvasti ja entisestään syvenevä puolustusyhteistyö. Siltäkin on jo pohja mennyt, kun Ruotsissa sekä oppositiot että hallitukset ovat selkeästi sanoneet, että Ruotsi ei tule solmimaan puolustusliittoa Suomen kanssa. Nyt sitten Tuomioja hyökkää sotilaita vastaan, että nämä ovat syyllisiä Suomen hivuttamiseen Natoon.

Viimeksi tänään Tapio Pajusen YLE:n politiikkaradiossa Tuomioja toi esiin EU:n ja myös Nato:n niin sekavan puolustuspoliittisen tilanteen, että eihän niiden varaan kannata nyt lähiaikoina laskea mitään eikä missään tapauksessa mennä niihin mukaan. Ja sen perään Tuomioja esitti perinteisesti sitten mitä erilaisimpia konditionaaleilla varustettuja neuvoja miten asiat pitäisi hoitaa globaalisti. Matti Vanhanen komppasi tässä Tuomiojaa. Pekka Haavistolla oli kuitenkin selkeästi erilainen näkökulma verrattuna Tuomiojaan ja Vanhaseen.

Kuuntele: https://areena.yle.fi/1-4512573

No sotilaathan ovat sopivia kohteita, kun nämä eivät ole poliittisesti mihinkään sitoutuneita eivätkä osallistu poliittiseen toimintaan. Poliittiseen toimintaan osallistuminen on aktiivipalveluksessa olevilta sotilailta kielletty. Ja siksi sotilaat eivät perinteisesti kommentoi ulko-, turvallisuus- tai puolustuspoliittisia asioita. Näiden kommentointi ja vastuu kommenteista kuuluu poliittiselle johdollemme.

Se miten Tuomioja käsittelee julkisuudessa Suomeen kohdistuvia uhkakuvia, ilmenee esimerkiksi blogistani muutaman vuoden takaa, koskien mm. Venäjän silloisen asevoimien komentajan kenraali Makarovin esitelmää Helsingissä 5.6.2012.

ks. http://markkulehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183728...

Minkälainen uhkakuva Tuomiojalla on sitten ei-julkisuudessa ? Sitä voi vain arvailla mitä hänelle on mm. ulkoministerikaudellaan ja myös sen jäkeen Venäjän suunnasta viestitetty ja annettu ymmärtää.

ks. esim. Ilta-Sanomat, 17.3.2016, Tuomiojalla yllätysmatka Venäjälle – IS tavoitti Moskovan kentältä, https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001139944.html

Kaukaa ei liene haettu sekään, että tulevaksi pääministeriksi povattu demareiden ay-taustainen puheenjohtaja Antti Rinne on muodostanut ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiset linjauksensa Erkki Tuomiojan ohjauksessa. Samoilla linjoilla lienee muitakin demareita kuten esimerkiksi Eero Heinäluoma ja Sirp Paatero. Tokihan demareissa on muitakin näkökulmia näihin asioihin. Näitä edustanevat mm. Liisa Jaakonsaari ja Tytti Tuppurainen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Soveltaako Erkki Tuomioja, näin vaalien alla, sitä perinteistä selitystä: "En minä, mutta pojat ( sotilaat ) ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilta-Sanomat osoittaa, kuinka heikoilla Tuomioja on väitteineen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"liittokunnan voimannäyttö ja poliittisen viestin lähettäminen Venäjälle"

Voimannäyttöä ja poliittisen viestin lähettämistä potentiaaliselle hyökkääjälle kutsutaan yleensä termillä "sotilaallinen pelote", ja sen tarkoituksena on vakuuttaa potentiaaliselle hyökkääjälle, ettei sen kannata hyökätä. Pelotteen tarkoitus on siis ylläpitää rauhaa.

Luulisi vannoutuneen rauhanpuolustajan kannattavan moista toimintaa!

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos asiat olisivat niin kuin Tuomioja esittää, siis että sotilaat ja virkamiehet huseeraavat ylimmän poliittisen johdon selän takana, sehän tarkoittaisi, myös sitä että Puolustusvoimien komentajan ja ylipäällikön välillä ei tieto kulkisi. Onko asia Tuomiojan mukaan näin ?

Tuntien suomalaisen sotilaskulttuurin 70 -luvun puolesta välistä alkaen, uskallan vahvasti olla sitä mieltä, että suomalainen upseeristo on erittäin lojaali esivallalle ja toimii sen käskyjen ja ohjeiden mukaisesti. Mutta ehkä Tuomiojalla on muuta tähän esittää. Toivottavasti faktoja, ei konditionaaleja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt Tuomiojan ideologinen päämäärä on Suomen Natoon liittymisen estäminen. Silloin oli kyseessä EEC-vapaakauppasopimuksen estäminen. Juuri sitä tarkoitin aloitukseni viimeisellä kappaleella.

Muistan hyvin myös Halosen ja Tuomiojan silloista pakonomaista työtä sen eteen, että Suomi tunnustaisi DDR:n valtion.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tekisi tuohon liittyen sanoa myös muutama sana jalkaväkimiinojen kieltolaista, mutta jääköön, jotta kommentit eivät lähtisi liikaa rönsyilemään. Toisella kertaa sitten.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

DDR on kaatunut ja Neuvostoliitto on romahtanut, mutta Tuomioja ja Halonen hiihtävät yhä sitä samaa vanhaa latuaan. Kalkkeutuminen on kyllä päässyt kovin pahaksi.
Pitäisiköhän vanhentuneilla poliitikoilla olla samanlainen testi kuin ajokortin uusijoilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ovat molemmat Kekkosen ajan nuorisopolitiikkoja viime vuosituhannelta!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuomioja ja Halonen olivat ( ja ovat ) perin juurin varsin sovijekoituneita, ja elävät muuttuneessa ympäristössä juotikkaiden tavoin.

Jos joku ei tuntusi juotikkaita nimentymänä, niin kansanomaisempi nimi näille on iilimato.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

paremminkin he elivät sen ajan nuorisopolitiikkojen tavoin. Mutta näille kahdelle se levy vain jäi päälle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitkän linjan konkaripolitiikon ja monenkertaisen ministerin luulisi jo ymmärtävän, että kaikki hänen sanomansa peilataan hänen entisiin tekoihinsa ja puheisiinsa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tuomiojalle tuntuu ideologiset päämäärät olevan tärkeämpää kuin totuus?"

Ilman muuta. Mieleeni muistuu, miten Tuomioja -- ulkoministerinä toimiessaan -- kommentoi joulukuussa 2011 Kim Jong Il'in kuolemaa sanoen, että tuskin kukaan jää Kim Jong Il'iä kaipaamaan.

Tuon tason sammakkoa ei odottaisi ministeritason ihmisen suusta, vaikka olisi kuinka kännissä. Paitsi tietysti siinä tapauksessa, että hän on ideologiansa sokaisema.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

niinpä, Kim Jong Il ei mahtunut Tuomiojan ideologiaan

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Loistava oivallus, Pekka!! Kukapa olisi aavistanut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Ei mitään rakettitiedettä, vaan aivan selvä asia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Arvostan vaatimattomuuttasi, Pekka, mutta en todellakaan pysty lakkaamaan haukkomasta henkeäni sen nerokkaan oivalluksen edessä, että Erkki Tuomioja ei jaa Kim Jong Il'in ideologisia näkemyksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35
Risto Koivula

Tuomiojan mukaan kaikki aikuiset miehet olivat Neuvostoliitossa koko ajan linnassa ainakin 30-luvulla...

Halontanneristi Kuoleman-Tuomioja on muuttanut jälkikäteen tätä plokikirjoitusta. Siinä puhuttiin alun perin "28,7 miljoonasta GULAGIEN asiakasta" kuten hänen mainostamansa kirjakin, mikä tarkoittaisi, että KAIKKI AIKUISET MIEHET OLISIVAT OLLEET LINNASSA 150 miljoonan asukkaan Neuvostoliitossa, jonka kansalaisista puolet oli alle 15-vuotiaita lapsia,ja aikuisten joukossa oli sitä vankempi naisenemmistö, mitä vanhemmasta ikäluokasta kyse:

http://tuomioja.org/kirjavinkit/2004/01/anne-apple...

" ... Applebaum on myös koettanut laskea GULAGin uhrien kokonaismäärän. Luvut ovat tyrmistyttäviä:

*** kaikkien GULAGiin tai sisäiseen karkotukseen ja muuhun pakkotyöhön joutuneiden, ulkomaalaiset sotavangit ja muut mukaan lukien, määrä on lähes 30 miljoonaa. ***

Näissä oloissa henkensä menettäneiden määrä on lähes kolme miljoonaa. Applebaum esittää arkistoista kootut luvut hyvin täsmällisinä, mutta tekee samalla myös kaikki asiaankuuluvat varaukset lukujen tulkinnanvaraisuudesta ja epätäsmällisyydestä.

Joka tapauksessa suurin osa selvisi hengissä. Applebaum pyrkii kertomaan myös miten ja millaisten eloonjäämisstrategioiden kautta se oli mahdollista. Hän kertoo myös vuoden 1954 suurista ja toivottomista leirikapinoista, joista muu maailma on vasta vuosikymmeniä myöhemmin saanut tietää.

Venäläiset eivät leirejä ole unohtaneet, mutta virallinen Venäjä ei niiden muistelemisesta piittaa. Toisin kuin Saksassa, jossa maan viime vuosisadan synkkää historiaa pengotaan ahdistunei- na ja jossa on syntynyt kokonainen käsite, vergangenheitsbewältigung tätä prosessia kuvaamaan ja korostamaan sitä, että menneisyyttä ei saa päästää unohtumaan, ei Venäjällä tällaista juurikaan harjoiteta.

Joissain suomalaiskommenteissa on kiinnitetty huomiota siihen, että Applebaum ei Aino Kuu- sisen muistelmien ohella ole juuri lainkaan käyttänyt suomalaislähteitä, ja että suomalaisten osuus on muutenkin sivuutettu varsin ohuesti.

*** Ottaen huomioon että GULAGissa eri aikoina viruneiden ihmisten määrä on viiden miljoonan luokkaa ***

ei suomalaisten ja suomensukuisten vankien osuus ole Applebaumin kirjassa mitenkään alimitoitettu. Suomalaisista GULAG-kokemuksista on niistä enemmän tietoa etsiville myös olemassa pari vuotta sitten ilmestynyt Erkki Vettenniemen hyvä englanninkielinen Väitöskirja. "

Kuoleman-Tuomioja voi samalla sivulla hörönlöröttää, ASIASTA, JOSTA EI YHTÄÄN MITÄÄN TIEDÄ!, että "GULAGIN "kävi" 30 miljonaa (mikä tarkoittaa, että kaikki aikuiset miehet olisivat olleet linnassa) ja "

Selitys on, että hä'n on lisännyt jälkimmäsen jälkikäteen, mutta unohtanut poistaa edellisen...

[Jonkun muun, vaikka minun, olisi voinut sanoa kirjoittaneen "rivien väliin" APPLEBAUMIN JAUHANEEN PUHTAINTA PASKAA. Mutta tässä on kysymys muusta.

https://www.tiede.fi/keskustelu/15327/ketju/erkki_...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pane tänne linkki kyseiseen Tuomiojan blogiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset