plukkala

Politiikka, yhteiskunnalliset suuntaukset ja mielialat Saksassa

Saksassa puolueitten kannatusta, yhteiskunnallisia suuntauksia ja mielialoja seurataan jatkuvasti useiden tutkimuslaitosten toimesta. Yksi näistä on ZDF/Forscungsgruppe Wahlen. Tv-kanava ZDF julkaisee tuloksen perjantaisin Politbarometer-ohjelmassaan perjantaisin.

Viime viikolla kysyttiin myös ääriokeistolaisuuden ja AfD:n suhteesta. Vastaajista 77% ilmoitti pitävänsä AfD-puoluetta äärioikeistolaisena. Yllättävää oli kuitenkin se, että myös AfD:n kannattajista 26% piti puoluettaan liian äärioikeistolaisena. Vastaajien mukaan tämä näkyy myös AfD:n julkikuvassa.

https://de.statista.com/infografik/15470/einschaetzung-von-rechtsextremi...

Kysymys: Miksi kannattaa aatetta, jota pitää itse liian oikeistoekstremistisenä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mistä tämä kertoo? Kertooko se siitä, että saksalaisten mielestä joku "päämäärä" on tärkeämpi kuin keinot sen saavuttamiseksi? Jos näin on, on se vaarallista!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ehkäpä se kertoo juuri noiden populististen liikkeiden heikosta sitoutumisesta, porukan mukana mennään, mutta kun tulee jotain vastoinkäymisiä, niin helposti myös sitten hypätään pois kelkasta.

Nyt on niin in vihata maahanmuuttoa, että se on saanut monet sellaisetkin mukaan, jotka eivät oikeasti noita arvoja jaa, lyhytnäköistä toimintaa, joka ei kauhean pitkälle kanna.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onhan kysymys myös protestista ja massaliikkeestä, mutta menee vaaralliseksi, jos toimitaan keinoja kaihtamatta, osin vastoin omia arvojaankin? Kertoo myös yhteiskunnan arvojen muutoksesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mutta ihmiset, erityisesti miehet, juuttuvat myös noihin kantoihin jonkinlaisella uhriutumisella,
kuvitellen AfDn vieroksuntaa mielipdevainoksi ja itseään sen uhreiksi.
Löytyy yhteisö ja tarkoituksen tunne . Peruuttaminen on vaikeaa, käy luonnolle. Varsinkin Saksassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Turhautumista varmaan osaltaan. Kaikki ei ole mennyt niin kuin he haluaisivat?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kommenttiin. 1. :
Luin viikonloppuna kommenttipalstoilta juuri tuollaista.
Se lähentelee jo jonkinlaista epärealistista unelmointia ideaalitilasta, johon pyrkimisen keinoilla ei ole mitään väliä.
Purkauksia " täysin puhtaan saksalaisuuden" ihanuudesta .

Huvittavaa , mutta myös tyrmistyttävää, että nämä juuri syyttävät " vihervasemmistoa" unelmoinnista !

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Uskon että ihmiset kannattavat AfD-puoluetta koska he kokevat olevansa näkymättömiä vallanpitäjille, heitä ja heidän huoliaan ei kuunnella. Trump valittiin pressaksi samanlaisen ilmapiirin johdosta - Ihmisten huoliin ei vastattu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jostakin kuitenkin mieleeni tulee kysymys, kuinka pitkä oikeastaan onkaan kansakunnan tietämys ja muisti omaan menneisyyteensä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nimenomaan, nyt on sellainen aika, jota muutaman vuosikymmenen päästä kauhistellaan taas.

Ihmisiä ei enää nähdä ihmisinä, vaan turvapaikanhakijatkin ovat eräille iso massa, joka häiritsee normaalia rauhallista elämää.

''Koska nää kaikki on mun, ja näin on ollut enennkin, niin kukaan ei saa tulla mun elämää häiritsemään, jos joku tähän änkee, niin se romahduttaa mun seesteisen maailman, ja sitten ne ihmiset vielä ovat erivärisiä ja erilaisia, ei sellaista kukaan normaali valkoihoinen ihminen kestä''. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Monien kohdalla tämä menee juuri näin. Erilaiset pelot valtaavat mielen. Valitettavasti! Mutta että juuri Saksassa? Sitä ihmettelen eniten? Ja erityisesti sitä, että AfD:n kannatus on entisen DDR:n alueilla kaikkein suurin Saksassa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #7

Minulle tulee mieleen tällaista: Saksan valtio on taloudellisesti vahva, Euroopan vahvin, mutta samalla monet saksaksalaiset ovat lujilla, yksi työ ei enää riitä elantoon vaan pienipalkkaisten on tehtävä monta työtä selvitäkseen arjesta. Yhdysvalloissahan tämä kehitys on jo pitkällä ja siksi se Trump on nyt pressa. Ei todellakaan ole kyse vain turvapaikanhakijoista. Täytyisi nähdä koko kuvio - Saksan työntekijät ovat kovilla ja samalla tulee uusia apua tarvitsevia ihmisiä miljoonan verran. Vaikea yhtälö sanoisin.

Tilanne Euroopassa on vaarallinen ja järkeviä ratkaisuja tilanteeseen on löydettävä piakkoin. Luulisi että ainakin Saksalla jos jollain on varaa kohentaa työntekijöiden ja työttömien tilannetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Tilanne ei Saksassa ole niin paha, kuin kerrot. Työttömyysprosentti oli maaliskuussa alhaisin koko yhdistyneen Saksan historiassa eli 26 vuoteen, 3,5%.

Usean työn tekeminen koskee vain matalapalkka-aloilla työskenteleviä. He ovat ilman minkäänlaista ammattitaitoa.

Alla suomalaisen asuinpaikkaa vaihtaneen kokemuksia työvoimapalveluista Saksassa. Kertomuksessa selviää myös Saksan tukijärjestelmä.
https://tyopaikkasaksassa.com/2017/06/08/tyoetoen-...

AfD:n kannatus voi johtua vain pieneltä osaltaan työntekijöiden huonosta asemasta. Kyllä kyseessä on enemmänkin manipuloidut pelot maahanmuuttoa ja kaikkea erilaista kohtaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #34

Ok, hyvä tietää! Mitkä ihmisryhmät kannattavat tätä Afd-puoluetta? Vakavaraiset, köyhät? Kaikenlaiset ryhmät? USA,ssa ainakin keskiluokan ahdinko lisäsi Trumpin kannatusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Itse uskon heidän olevan omiin oloihinsa tyytymättömiä, jotka etsivät syyllistä niihin itsensä iulkopuolelta. Lisäksi he pelkäävät kaikkea uutta ja erilaista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Outoa on se, että puolue ei vastaa ollenkaan niihin huoliin, joita erityisesti itäisessä Saksassa ihmisillä on.

Tätähän on nyt yritetty testata ja puolueelta on tivattu ohjelmia ja vastauksia muihin kuin maahanmuuttokysymyksiin.
Niitä ei ole saatu. Linja on hyvin oikeistolainen , osin oikeistolaisempi kuin CSUn, mutta hutera , epämääräinen ja huonosti perusteltu.
Ympäristökysymyksistä ei tiedetä eikä välitetä.
Talous - ja sos politiikka ei vastaa yhteenkään itä- saksalaisten huoleen.

Ja kyllä ihmiset tämän myös useimmiten tietävät.
Tämä on vain heille keino kiukun ja turhautumisen purkamiseen , viis siitä, vaikka sekä kohde että esitetty keino olisivat selvästi pielessä.
Jälleen kerran tuttua historiasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan yhdistymisen jälkeen kansalaisille tutut ja turvallisiksi koetut työpaikat ja yritykset on usein jouduttu lopettamaan ympäristöongelmien ja tuottamattoman vanhanaikaisen teknologian takia. Katkeruus nousee osin siitä.

Yhdistynyt Saksa on joutunut tekemään entisen DDR:n alueella kaiken uusiksi. Koko infra on käytännössä uusittu vesi- ja viemärilaitoksista teihin. Koko jätehuolto on jouduttu uusimaan jne. Tämä on vienyt aikaa ja on vienyt aikaa. AfD:n kannatus on protesti myös tämän työn hitautta vastaan.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Saksalaisten nuorempi polvi ei ole oikeastaan edes kiinnostunut isoisiensä synneistä. Johtuu myös siitä, että II maailmansodan kauhut haluttiin aktiivisesti unohtaa eikä niistä juuri kerrottu. Sodasta hengissä selvinneet eivät halunneet jakaa muistojaan jälkipolviensa kanssa. Ei tämä koskenut vain miehiä vaan myös naisia. Kun omien kärsimysten lisäksi heille lankesi myös häpeä kansallissosialistisen hallinnon järkyttävistä hirmuteoista, niin päätettiin olla aika hiljakseen.

Afd:n kannatuksen kasvualusta on massiivinen maahanmuutto, joka on muuttanut lähes jokaisen kaupungin katukuvaa. Jopa hyvin maltillisina pitämäni saksalaistuttavat sanovat että liika on liikaa. Vaikka rikostilastot osoittaisivat toista, niin vaikutelma uudesta, turvattomammasta ympäristöstä koetaan totena. Monet karsastavat Afd:n äärioikeistolaisia teemoja, mutta hyväksyvät kuitenkin sen maahanmuuttopolitiikan. Vähän samoin kuin Ruotsissa SD:n kannatuksen kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen eri mieltä kanssasi siitä, etteikö nuorempi sukupolvi tietäisi kansansa historiasta. Esim. Berliinissä tehtiin Wanseen konferenssissä kyseisen järven rannalla olevassa huvilassa tammikuussa 1942 päätös "lopullisesta ratkaisusta" (Endlösung). Siinä päätettiin juutalaisten tehdasmaisen tuhoamisen aloittamisesta. Jokainen Berliinin yläasteikäinen koululainen joutuu jossain vaiheessa opiskelujaan käymään ko. huvilassa, jossa heille kerrotaan konferenssista ja sen seurauksista.

Tietoa koulussa annetaan myös Saksan mustasta historiasta. Mutta on sitten kokonaan eri asia, miten se tieto otetaan vastaan. Aikaakin natsi-Saksan ajoista on kulunut jo 75 vuotta. Saksa on käynyt oman mustan historiansa läpi. Näin ei ole tehty aivan kaikkialla.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

On totta, että ovat siitä tietoisia, mutta suhtauvat siihen siten, että se olisi tapahtunut kauan aikaa sitten ja toisille, täysin erilaisille ihmisille, mitä he itse ovat. Nämä käsitykset perustuvat omiin kokemuksiini keskusteluista heidän kanssaan. En kiistä, että iso kuva voi olla myös tyystin erilainen. Olen lapsesta lähtien ollut tekemisissä heidän kanssaan. Moni ei edes tiedä, mitä heidän omat isovanhempansa tekivät tai kokivat nuo ajat. Ei ole vain yksi, joka on sanonut, ettei niistä asioista koskaan perheessä puhuttu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Varmasti oli perheitäkin, joissa ei asiasta puhuttu. Mutta jälkikasvu myös vältteli puheenaihetta suojellakseen perheidensä tekemisiä ainakin 70-luvulla jolloin itse Saksassa asuin.

Nyt tosin natsi-Saksasta puhutaan vain vähän. Esillä on enemmänkin DDR:n kyseenalainen historia. Uusimpana aiheena tietenkin sitten maahanmuutto.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #18

AfDn kannattajien ( sekä Saksassa että Suomessa) yleisin kommentti yhtäläisyyksiin AfDn / Pegidan ja natsien tavoitteiden kanssa tuntuu olevan :" Natsejahan oli viime vuosisadalla !"
Siis että natsiaate oli vain muutaman vuosikymmenen ilmiö jossain kaukana historiassa, että siitä on meluttu ihan liikaa
eikä yhtäläisyys sen kanssa merkitse tässä uudessa tilanteessa yhtään mitään.

Tähän liittyy tietysti toteamus, että se oli " vain linnunp...a Saksan historiassa" .

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Saksassa (varmaan muissakin maissa) löytyy historiasta ryhmiä, jotka ovat jatkaneet uudella nimellä samojen tuomittujen entisten toimintatapojen soveltamista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Suomessa tunnetaan käsite " äänestää piruuttaan".
Se sopii erityisen hyvin AfDn itä- saksalaisiin kannattajiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oma osansa on varmaan läntisen ja itäisen Saksan erilaisella historialla. Läntisessä Saksassa väestö tottui vierastyöläisiin jo 60- ja 70-luvuilla Saksan tehdessä talousihmettään. Se ei olisi onnistunut mitenkään ilman vierastyöläisiä (Gastarbeiter), ja heidän myötänsä läntisen Saksan asukkaat tottuivat ulkolaisiin jo silloin. Vuosikymmeniä ennen ns. uusia itäisiä osavaltioita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nurkkaan ajettu ihminen tekee mitä vain. Jos ns. jalompien aatteiden kauppamiehet valehtelevat, niin alkavat ääriaatteet kelvata kansalle.

Itse olen valistuneen itsevaltiuden kannattaja, vaikka valistunutta itsevaltiasta tuskin löytyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valistunut itsevaltias? Itsevaltiaita historiasta löytyy erittäin paljon. mutta valistuneita en tiedä ainuttakaan. Itsevaltiaat ajattelevat vain omia halujaan ja omaa etuaan. Heillä elämä pyörii ainoastaan oman navan ympärillä. Ja en usko valistuneita itsevaltiaita jatkossakaan mistään löytyvän.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen samaa mieltä valistunutta itsevaltiasta tuskin löytyy, mutta ei nämä meidän demokraattiset vallanpitäjätkään kovin valistuneita ole. Kuitenkin heidän kanassaan meidän täytyy elää...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23
Juha Hämäläinen

Kummallinen keskustelu. Jokainen Saksassa elänyt tietää, ettei perussaksalainen kaipaa mitään massamuuttoa vieraista kulttuureista. Reaktio on täysin normaali ja oikea. Sillä ei ole mitään tekemistä natsien ajan Saksan kanssa kuten hermoheikoimmat täällä kuvittelevat.

Näin yksinkertainen on selitys AfDn suosiolle. Onko vaikeaa käsittää?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Näin yksinkertainen on selitys AfDn suosiolle. Onko vaikeaa käsittää?"

Ei ole mitenkään vaikeaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, varmaan AfD:n kannattajat ajattelevatkin noin. Mutta AfD:n kannatus on mielipidemittauksissa kuitenkin vain viitisentoista prosenttia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuore tutkimus:

Some 63.8 percent of local Germans — people described as not having an immigrant background — view the integration situation positively, down marginally from the 65.4 percent logged in 2015. Residents with immigrant backgrounds viewed the integration situation even more positively, rating it at 68.9 percent.

https://www.dw.com/en/germans-upbeat-about-immigra...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielenkiintoinen lisäys tämän blogin aiheeseen. Kiitos!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Perussaksalainen?
Sikäli kuin sellainen on ja sikäli kuin hän politiikkaa ajattelee, hän vieroksuu muukalaiskammoa ja AfDn tyyliä sen propagoimisessa.

Kulttuurinen ja taloudellinen minäkuva ei enää ole ennakkoluuloinen, pihi pikkuporvari vaan kokonaan muuta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hämäläinen, oletko saanut bannin, kun kommenttisi joutui hyväksyttäväkseni eikä sen yhteydessä ole kuvaasi.

Blogissa ei käsitellä ainoastaan AfD:n suosiota, vaan myös sitä, miten kansalaiset AfD:hen suhtautuvat. 77% saksalaisista pitää sitä liian oikeistoekstreeminä ja jopa 26% AfD:n kannattajista ajattelee samoin?

Juha Hämäläinen

Kommenttini joutui hyväksyttäväksi, koska kuvaani ei ole USn systeemissä.

AfDhen liittyvä kommenttini on suoraviivainen. Massamuuton vastaisuus on laajaa kaikkialla saksankielisellä alueella. AfDn kaltaiset puolueet taasen eivät saa laajaa kannatusta, koska niiden agenda on usein äärimmäinen eli se vastustaa järkevääkin ja kohtuullista muuttoliikettä.

DACH- alueella ei vastusteta vierastyövoimaa ja harkittua muuttovirtaa, johon sovelletaan myös vastaanottajamaiden etuja. Vastustus koskee alueelle tunkeutumista ja niiden poliitikkojen toimia, joiden mielestä massojen tunkeutumista ei voi rajoittaa vaan siihen on vain sopeuduttava eikä tulijoiden laatuun voi puuttua.

DACH- maiden kansa on niin älykästä ja koulutettua, ettei se enää niele tällaista vihervasemmiston populismia. Sehän on täysin älyvapaata. Ymmärretään, että tulijoita on tulevina vuosina enemmän kuin kymmeniä miljoonia kuten presidentti Macron totesi keväällä puheessaan Ranskan kansalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset