plukkala

Liittopäivävaaleista vuosi

Viikolla tuli kuluneeksi vuosi Saksan viimeisistä liittopäivävaaleista. Puoli vuotta vaalien jälkeen Saksaan saatiin uusi enemmistöhallitus vaikeuksien jälkeen samalle pohjalle kuin viime vaalikaudella oli, eli niin sanottu Groko-hallitus (CDU/CSU ja SPD). Uuden hallituksen tie ei ole ollut helppo, se on kulkenut kriisistä toiseen. On puhuttu myös siitä, että Angela Merkelin ote on herpaantunut ja hänen asemansa on heikentynyt. Toistaiseksi hallitus kuitenkin jatkaa.

Kuitenkin kuluneen vuoden aikana on tapahtunut puolueiden kannattajakunnissa melkoisia siirtymiä. CDU/CSU on nyt noin 5 %-yksikköä alemmalla tasolla kuin vaaleissa, SDP on menettänyt kannatuksestaan nelisen %-yksikköä. Tämä tarkoittaa sitä, että CDU/CSU:n ja SPD:n varaan ei enää voisi muodostaa enemmistöhallitusta. Häviäjiin kuuluu myös FDP, jonka kannatus on nyt pari %-yksikköä vaaleja alemmalla tasolla.

Voittajia nykykannatuksillaan olisivat Vihreät, noin 7 %-yksikköä ja populistinen AfD 5 %-yksikköä.

Alla viimeisimmät gallup-lukemat eri puolueitten kannatuksista useiden eri tutkimuslaitosten mukaan. Oikeasta laidasta näet viime vaalien tuloksen. Siitä jokainen voi itse nähdä siirtymät.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/

Saksassa politiikka näyttää seuraavan yleiseurooppalaista trendiä, demaripuolueet ja perinteiset oikeistopuolueet menettävät kannatustaan ja populistiset liikkeet omaansa vastaavasti lisäävät. Vihreät ovat tästä trendistä tosin poikkeus.

Kuitenkin näyttää siltä, että Saksassakin enemmistöhallituksen muodostaminen muuttuu aina vain vaikeammaksi. Jatkossa siihen tarvitaan aina vähintään kolme puoluetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan tilannetta arvioitaessa on syytä muistaa, että toistaiseksi AfD on ilmoittanut kannakseen, että se ei edes pyri hallitukseen, ei liittopäivillä eikä myöskään osavaltioparlamenteissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset