plukkala

"Seteliselkärankaisten rappiopykälän kumoaminen"

Kun Perussuomalaiset saavuttivat vuoden 2015 vaaleissa toisen "jytkynsä" ja siitä tuli hallituspuolue, puolueen silloinen puheenjohtaja Timo Soini halusi ensi töikseen hallituksen kumoavan "seteliselkärankaisten rappiopykälän". Soini muisti SMP:n hajoamiset ja halusi, etteivät loikkarit saisi mukaansa osaansa puoluetuesta, jota  puolue saa vaaleissa saavutettujen kansanedustajapaikkojen mukaisesti. Näin syntyi laki, jota kutsutaan "Lex Soiniksi".

Tilanne muuttui oleellisesti kesällä 2017, kun Perussuomalaiset hajosi ja 18 kansanedustajaa jätti puolueen Soini muiden mukana. He perustivat uuden puolueen, Sinisen tulevaisuuden. Näiden loikkarien osa puoluetuesta jäi Lex Soinin mukaisesti Perussuomalaisille.

Ennen vuoden 2011 "jytkyä" Perussuomalaiset vastusti puoluetukea. Osa meistä muistaa, kuinka kansanedustaja Pentti Oinonen "nukkui" eduskunnassa, kun hänen piti esitellä oma puoluetukilain muutosesitykensä eduskunnassa. Sen jälkeen on perussuomalaisten osalta on tässä asiassa ollut hiljaisempaa.

Toisaalta tässä puoluetukiasiassa Siniset on siirtynyt sille Perussuomalaisten entiselle kannalle. Puheenjohtaja Sampo Terho ja puoluesihteeri Matti Torvinen omissa blogeissaan esittävät puoluetukilainsäädännön uudistamista. Eli Sinisten mukaan ei kenellekään tukea kun eivät itsekään sitä saa kiitos "Lex Soinin".

Siniset on hallituksessa vaatinut usein rahaa toiminnalleen, mm. kehysriihessä Siniset halusi useita miljoonia perustaakseen puoluetoimiston. Vaalit ovat puolen vuoden kuluttua ja puolueen kassa on tyhjä. Viimeisimmässä blogissaan toi Sampo Terho kantansa puoluetukeen esille. Hän kysyi äänestäjiltä, että "haluavatko he maksaa puolueitten vaalikampanjan veroilla, eli puoluetuella". Sinisten kannatus mataa noin prosentissa. Usko on loppumassa ja paniikki kasvaa...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/18f2b5b2-e881-41b3-b932-4983d5a0cb03...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Soinikin varmaan oppi tästä Lex Soinista jotakin. Sen minkä taakseen jättää voi myös edestään löytää.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko tulkittava niin, että pidät veronmaksajien rahoista maksettavaa puoluetukea ihan hyväksyttävänä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vaikea on ymmärtää, että me maksamme siitä, että he kertovat meille olevansa hyviä.

Aikaansaannokset puhukoot puolestaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puoluetukea perustellaan sillä, että se on tasa-arvoismpaa kuin kerjätä sponsoreilta tukea, jolloin mahdollisesti joutuisi rahamiesten sätkynukeksi. Tavallaan kun rahaa saa valtion kirstusta edustajat ovat enemmän virkamiesten sätkynukkeja. Tiedä sitten kumpi tie on parempi tai leveämpi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkä kuitenkin parempi näin kuin rahamiesten sätkynukkeina.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #8

#8 Pekka, rahamiehet käyttävät silti edustajaehdokkaita sätkynukkeinaan.

Valtion rahojen järjetön tuki puolueille, jotka ovat yhdistyksiä, on kyseenalainen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Mutta jos joutuisivat kaikki vaalirahansa kerjäämään, olisi tilanne vielä paljon pahempi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Pahempi tai vielä pahempi, siinä vaihtoehdot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Ehdottomasti. Kukapa olisi uskonut, että Lex Soini kääntyy itseään vastaan. Näin hullua tämä politiikka voi äärimmillään ollessa olla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Niinpä! Soini löysi edestään sen, mitä oli itse ajanut varmistakseen "kaikissa tilanteissa" oman asemansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Leskinen, silloin, kun olit vielä jytkyjen jälkeen perussuomalainen, olit puoluetuesta varsin hiljaa. Hulluinta tässä sinisten paniikkioperaatiossa on se, että jokainen näkee sen läpi. Jos me ei saada, ei muillekaan!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin mikä olikaan kantasi puoluetukeen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minä pidän sitä osana demokratian hintaa. Eikä kantani vaihtele sen mukaan, milloin se olisi jonkin "viiteryhmän" etujen mukaisena ja milloin taas ei.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #7

Mielestäni se on huonoa demokratiaa jos siitä sellaista nimitystä käytetään? Kovan väännön seurauksena vasemmisto sen sai aikaan vuonna 1966. Taisi olla vielä vasemmistoenemmistöinen eduskunta silloi. Sen jälkeen ovat pienentyneet vaali vaalilta...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Siitä puoluetuestako se vasemmiston kannatuksen lasku johtuu?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #14

No varmaan siitäkin. Onhan kansa aina pitänyt puoluetukea vääristävänä epädemokraattisena järjestelmänä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #19

No, johan oli Leskiseltä letkautus.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #16

älä selitä
kiljuen raha kelpaisi sinisille jos sen saisi

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #55

Olet tässä asiassa perimmäisen äärellä. Ottaisivat, jos saisivat. Mutta kun eivät saa, pitää tuki ottaa muiltakin pois.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nuorisoasioista vastaava ministeri, Sinisten Sampo Terho voisi ainakin lakkauttaa kaikkien poliittisten puolueiden nuorisojärjestöjen tuet.

Näiden tukien jako on jo vuosikymmeniä ollut muutoinkin täysin mielivaltaista.

P.S. Toisaalta ministeri Terho voisi oman puolueensa nuorisojärjestön kautta ohjata muutaman miljoonan euron nuorisotuen Sinisten kassaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sopisi hyvin hänen haluunsa lopettaa myös puoluetuki?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nyt koetellaan Sampo Terhon moraalia.

Poliittiset nuoriso-,lapsi - ja opiskelijajärjestöt saavat tänä vuonna noin 4,5 miljoonaa euroa avustusta/tukea.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Sampo Terho ennättää ne vielä itse jakamaankin ennen vaaleja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puoluetuen "isänä" pidetään SDP:n entistä puh,joht, ja entistä pääministeriä Rafael Paasiota- "Rafu" perusteli puoluetukea juuri puolueiden riippumattomuutta rahoittajista. Varsinkin 60-luvulla jolloin maaltamuutosta johtuva rakentaminen oli huipussaan, lähiöitä syntyi kuin sieniä sateella, niin "grynderit", rakennusliikkeet, vaikuttivat puolueiden rahoittajina aivan liikaa kuntien kaavoitukseen ja syntyi lähiöitä joista ei kovin ylpeitä voida olla. En ymmärrä miten puoluetuki tekee politiikoista virkamiesten "sätkynukkeja" ei mitenkään. Puolueet kuuluvat suomalaiseen demokratiaan ja on siksi perusteltua maksaa sitä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta puoluetuki on osa suomalaista rakenteellista korruptiota. Haluammeko pitää korruption osana demokratiaa, on kysymys johon minun mielestäni pitäisi vastata.

Puoluetuki on eduskuntapuolueille kovin vaikea kysymys ratkaistavaksi. Puolue, jolla on eniten kansanedustajapaikkoja, nauttii suurinta puoluetukea. Hallituksesta ei varmasti löydy yksimielisyyttä puoluetuen lakkauttamiseksi, kuka sitä omaa oksaansa haluaisi sahata.

Puoluetuen avulla puolueet ylläpitävät puoluetoimistojaan. Kun vaaleissa tulee tappioita, puoluetoimistoja pienennetään. Vaalivoiton jälkeen puoluetoimistojen työmäärä kasvaa.

Lukkala ajattelee asian Sinisten kannalta menneen niin, etteivät nuo ansaitse puoluetukea, kun ovat itse loikanneet. Minä puolestani ajattelen asiaa niin, että heidän pitäisi saada panoksia markkinointiviestintään enemmän, koska toiminta on uutta ja vakiintumatonta. Haastajan on vaikea päästä muutoinkin läpi, osin juuri tämän rakenteellisen korruption vuoksi. Uusille puolueille pitäisi myöntää samalla tavoin kuin eduskuntapuolueillekin.

Kunnanvaltuutetuilta kerätään kokouspalkkioista puolueveroa. Jos puoluetukea ei maksettaisi, puolueet ryhtyisivät perimään osan kansanedustajapalkkioista puolueverona. En sellaistakaan pidä kovin hyvänä ratkaisuna. Mutta tämä rakenteellinen korruptio lienee tasapuolisin tapa hoitaa puolueiden tukeminen.

Minusta pahinta korruptiota on siinä, että puoluelehdille maksetaan lehdistötukea, puolueen nuorisoseuroille nuorisotukea. Ajatushautomoiden tuen aloittaminen sai aikaan sen, että jokaisella puolueella on nykyisin oma ajatushautomo. Puolueiden ajatushautomot eivät tuota mitään yhteiskunnallista hyvää, vaan lähinnä toimivat piilopuoluetuen vastaanottajatahona.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kai, tulkitset minua varsin erikoisesti ja lisäksi väärin. En missään sanonut, ettei Siniset vaalitukea tarvitsisi. Enkä edes ajatellut. Pidin vain heidän tapaansa toimia erikoisena. He suhtautuvat puoluetukeen vain oman puolueensa etu edellä. He ovat tilanteessaan Soinin erikseen hallitusohjelmaan vaatiman lain takia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Puolueiden ajatushautomot eivät tuota mitään yhteiskunnallista hyvää, vaan lähinnä toimivat piilopuoluetuen vastaanottajatahona.

Tuottavat toisilleen mielipahaa kumoamalla vuorotellen toistensa ajatuksia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Puolueiden ajatushautomot ovat ulkoistaneet itsensä varsinaisesta ajantasalla olevasta hautomosta. Ajassa elävistä ihmistä, joita myös äänestäjiksi kutsutaan. Puolueiden ajatushautomot ovat valtaapitävien keino pitää itsensä edelleen vallassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Heh! Kuinka oikeassa oletkaan!

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

No antaa olla. Leskinen ei näytä ymmärtävän todellisuutta missä mennään. Leskinen ei ilmeisesti ole hahmoattanut missä siniset menevät, siniset ovat tavallaan nykyisen hallituksen takaajia.

Nyt pitää kysyä, miksi siniset turvaavat nykyisen Juha Sipilän hallituksen harjoittaman politiikan.

Toivoisin Seppo Leskisen kertovan, mihin hän on perustaa ajatuksensa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#23 Ari, eipä kannata olla Leskisestä huolissaan.

Hänen tehtäväkseen on jäänyt puolustautuminen.

Surullisinta onkin, että yhteiskunnan hyvää tarkoittaneet poliitikot, joutuvat näin Sinisten alasajon myötä tunnustamaan keinottomuutensa.

Siniset voivat kiittää pääministeri Sipilää, jonka manipulaation uhreiksi pakkopullaksi perustettu Siniset ovat ajautuneet.

Vallankäytön mustin puoli on se, miten vallasaoleva käyttää kaiken hyödyn, vastapuolen häviön ahdingosta huolimatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä siniset itse oman valintansa ovat tehneet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisin Sipilän toimia Sinisten nostamisessa nykyiseen hallitukseen demokratian kannalta onnistuneena ratkaisuna.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Silloin kun kannatus on alle virhemarginaalin, niin silloin lähtee aina näitä paniikkipuheita.

Jos siniset ovat niin selkärankaisia kuin puhuvat, niin jos saatte edustajia läpi, niin tottakai he kieltäytyvät tuollaisesta kottuptiorahasta.

Se osoittaa, että olette tosissanne, ja näyttää muille esimerkkiä.

Näin varamstikin käy, eikö? :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Soini taitaa muuten olla vieläkin sairaslomalla. Kauhealla rytinällä siniset pisti koko hallituksen olemaan vaihtamatta ministeriä jonka fyysinen kunto ei riitä vakanssin hoitoon. Se ettei tulisi riittämään on jo kauan ollut nähtävissä paljain silmin.
Siniset olisivat voittaneet jos olisivat vaan hissukseen vaihtaneet ministeriä. Mutta kompromisseja tehdään heidän ideologiassaan vain oikeiston kanssa. Kaatukoon siihen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei koko hallituksen uusimisprossia olisi edes tullut, jos Soini olisi joutunut luopumaan ministerin paikastaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Soinia pidetään yleisesti hyvänä ulkoministerinä. Mitä mieltä olet?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Onhan hän hommansa hoitanut, mitä nyt Kanadassa vähän sekoili. Mutta en pidä nykyistä hallitusta minään demokratian huipputuotoksena. Tämä on ollut kantani sen muodostumisestra lähtien.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Onko kukaan Soinen edeltäjistä sitten hoitanut sen pestin huonosti? Ja tuleeko kukaan hoitamaan sitä huonosti jatkossakaan?

Minulla on munaa sanoa, että Timo Soini on mielestäni epäonnistunut ja juurikin siksi, että meni työmatkallaan muka vapaa-ajallaan, sekaantumaan toisen valtakunnan asioihin, vastoin oman maansa virallista kantaa.

Mitä pelleilyä se on, että ministerin takin voi hetkeksi heittää sivuun ja tunnustaa omaa mielipidettään kynttiläkulkueessa? Mikähän olisi tuomio jos olisi marssinut pahvitötterö päässään?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #34

Alsio toistaa samaa Soini-kynttilämantraa, jota laumoittain on jo pari kuukautta hoettu.

Moiseen urotekoon riittää hyvin tuhkamunatkin. Spede-show ironisoi hyvin tuonkaltaista urheutta.

https://www.riemurasia.net/video/Ilmatilanloukkaus...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Ja sekö pitäisi nyt unohtaa? Leskinen kyseli mielipiteitä Soinista ulkoministerinä?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #57

Unohtamisesta ei tarvitse kantaa huolta. Kuten monet vielä muistavat (!) asiasta käytiin eduskunnassa läpi laajaa huomiota herättänyt ministerin luottamuslauseproseduuri.

Oletin, että blogisti ei halua tässä avauksessa jatkettavan tuota loppuun kaluttua kulkueaihetta. Eduskunta on äänestänyt ja nyt pulinat pois.

Mitä tulee Soiniin ulkoministerinä niin harvassa ovat ne, jotka edes yrittävät asiaperusteisesti Soinin menestystä sillä saralla kiistää. Siitä huolimatta oma mielipiteeni on, että ns. sinisten puolueloikka kesällä 2017 ja siihen liittynyt sekava hallituspeli ei kiitoksia ansaitse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #60

Soini on hoitanut tehtävänsä. Ettäkö ei olisi olisi, sitä en väitä. Mutta jos hän virkamatkallaan ulkomailla sortuu "ongelmalliseen" toimintaan, kuten oikeuskansleri totesi se kyllä hänen pisteitään ulkoministerinä laskee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #31

En ole tähän päivään mennessä ymmärtänyt sitä miksi joku pitäisi Soinia hyvänä ulkoministerinä? Minusta hän on epäonnistunut tehtävässään, eikä vähiten sen takia ettei hän erota omaa politikointiaan ulkoministerin tehtävästä. Mutta mitä hän on saanut aikaan ministeripestinsä aikana? Muuta kuin lennellä ympäri palloamme?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Onnistunut siinä mielessä, ettei ole onnistunut kaikkia Suomen ulkosuhteita sotkemaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

#29
" Se ettei tulisi riittämään on jo kauan ollut nähtävissä paljain silmin."

Perusta ihmeessä vastaanotto niin asiakkaista ei ole pula jos päältäpäin katsomalla pystyt sairaudet näkemään. Ihanaa olla kun ei ole turhan vaatimaton.

Sinullakin nuo polvipussit on alkanut riippumaan, missäköhän on vika?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Terveydentila kyllä näkyy ihmisistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Sini, olen aikaisemminkin sinulle todennut, ettei ihmisen olemusta ole syytä käsitellä blogissani.

Käyttäjän ReinoNyrhinen kuva
Reino Nyrhinen

Puoluetuki on yhtä toimintaa vääristävää kuin yritystuki.Puolueet käyttävät saamansa verorahatuen toimintaa joka ei välttämättä ole nimensä mukaista.

Siis puoluetukea jolla olisi tarkoitus ylläpitää sekä mahdollistaa puolueen poliittista toimintaa.

Puolueet siirtävät tukirahojaan toimintaa lähellä oleviin järjestöihin,rahastoihin ja yhdistyksiin .

Raha kiertää puolelta toiseen avustuksina, lainoina.

Ammattiliitot osittain pyrkivät rahoittamaan toimintaansa jäsenmaksuilla joten miksei puolueet pystyisi samaan.

Toiminta rajoittuisi jäsenten maksukyvyn mukaisesti joten siinä olisi jotain malttiakin mukana .

Kenen leipää syöt sen lauluja laulat pätee tänäänkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kirkolle on annettu oikeus periä kirkollisveroa. Miksi puolueet eivät voisi periä puolueveroa niiltä jotka kuuluvat puolueisiin.

Laiska varma raha laiskistaa ja vääristää kilpailua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin puolueista katoaisi viimeisetkin jäsenet?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #41

Melko monet puolueet taitaa kuitenkin jäsenmaksuja kerätä. Kirkolla ne jäsenmaksut vain on tuloihin jotenkin verrannolliset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Valtion kirkoilla on oikeus verojen keräämiseen. Niistäkin monet ovat juuri verojen takia lähteneet. Jos puolueiden ainoa rahoituslähde olisi jäsenmaksut, moni niistäkin lähtisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Persut jytkynsä jälkeen suorastaan näytöstyyliin perustivat rahaston. Hassuinta siinä on se, ettei se säätiö ole Persujen hallinnassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin se vahingon ilo taitaa olla sitä aitoa....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, tämä tarina vain näyttää puoluepolitiikan sellaisena kuin se on.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Parkkoselta asiaa, tutkinut selkärangattomia

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Parkkosen kirjoituksessa oli paljon asiaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Puoluetuki pitäisi muuttaa niin, että kukin rekisteröity puolue saa vaaleissa heitä äänestäneen esim. 1 euroa per äänestäjä. Näin sitten jaetaan kaikille tasapuolisesti eikä poikkeuksia asiaan sallita.

Minä en nykyistä puoluetukitapaa kannata.

Piraattipuolue esittää kaikki tilinpitonsa, tehdyt päätökset avoimesti ja mitään ei jätetä piiloon. Moniko nykyinen puolue esittää avoimesti ja läpinäkyvästi?

Nykyinen puoluetuki mahdollistaa rakenteellisen korruption.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taas jos rahat kerjättäisiin, siitä seuraisi takuuvarmasti korruptiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset