plukkala

Saksa kyllästynyt CDU/CSU:n ja SPD:n liittohallitukseen (GroKo)?

Saksan puolueitten kannatuksissa on tapahtunut suuri muutos lyhyessä ajassa. Liittohallituksessa istuvat unionipuolueet ovat menettäneet viime vaaleista kannatuksestaan runsaassa vuodessa yli 20% sekä SPD puolestaan lähes 30%. Tällä hetkellä nykyistä GroKo-enemmistöhallitusta ei enää saataisi aikaan. Niiden yhteinen kannatus on enää karvan yli 40%. Oppositiopuolueista Vihreät on samassa ajassa yli kaksinkertaistanut oman kannatuksensa jo oikeistopopulistisen AfD:n kannatus on kasvanut yli 20%.

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/schock-umfragen-die-gr...

Joku aika sitten tuoreissa Baijerin maapäivävaaleissa muutos näkyi jo selvästi CSU menetti kannatuksestaan kymmenisen prosenttiyksikköä ja toinen mahtipuolue SPD putosi jopa Vihreiden ja AfD:n taakse neljänneksi omalla kannatuksellaan. Hessenissä pidetään maapäivävaalit  28.10. sunnuntaina. Mielipidemittaukset kertovat, että GroKo-puolueiden suunta jatkuu samana kuin Baijerissa.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/hessen.htm

Liittovaltiotasolla kehitys näyttää hyvin samankaltaiselta. CDU/CSU on kuitenkin toistaiseksi vielä suurin, ja sitä on vaikea ohittaa hallitusneuvotteluista, jos Saksaan halutaan enemmistöhallitus, mutta SPD:n kannatuksen kehitys myös liittovaltiotasolla muistuttaa Baijerin tuoretta vaalitulosta. Myös koko Saksan tasolla puolueen kannatus on pudonnut niin  paljon, että gallupeissa se on puolueista sijalla neljä.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/

Saksassa on toteutumassa yleiseurooppalainen trendi puoluekentän pirstoutumisessa. Viimeaikoina myös demaripuolueiden, entisten mahtipuolueiden, kannatus on ollut koko Euroopassa laskeva. Toinen näkyvä trendi on ollut oikeistopopulististen puolueiden kannatuksen selvä nousu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erityisisesti eurooppalaisilla demaripuoluejohtajille viimeaikainen kehitys antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalaiset kyseenalaistavat myös Angela Mekelin aseman liittokanslerina?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihreillä tuntuu olevan nyt kauhea buumi, mistähän se johtuu?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa on, mutta ei kuitenkaan koko Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsissa pääsivät hädin tuskin yli äänikynnyksen!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan Eu-politiikkaan tällä muutoksella tuskin on mitään vaikutusta. EU-myönteisten unionipuolueiden ja SPD:n kannatus laskee, vastaavasti myös EU-myönteisten Vihreiden kannatus nousee. Sitä EU-kriittisen AfD:n kannatus ei riitä kumoamaan. Viimeisimmän Euroopan parlamentin järjestämän kyselyn mukaan saksalaisista suhtautuu myönteisesti Euroopan unioniin. EU:n keskiarvo on 62%.

https://de.statista.com/infografik/15828/eu-mitgli...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommentistani nro 7 jäi pois prosenttiluku myönteisesti suhtautuvista saksalaisista, se oli 81%.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset