plukkala

Hessenin maapäivävaalit sunnuntaina

Ylihuomenna Saksan Hessenissä jatkuu maapäivävaalien sarja Saksassa. Mielipidemittausten mukaan Saksan GroKo-puolueille (CDU/CSU ja SPD) on tulossa vastaavanlainen rökäletappio, kuin joku viikko sitten Baijerissa. Tämä toinen perättäinen maapäivätulos tulee heiluttamaan nykyisen liittohallituksen ja kansleri Merkelin asemaa.

Gallupien mukaan molemmat Hessenin mahtipuolueet sekä CDU että SPD menettävät kannatuksestaan noin 10 %-yksikköä ja vastaavasti Vihreät lähes kaksinkertaistavat äänimääränsä. Myös AfD nostaa kannatustaan neljän prosentin tasosta 12%:iin.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/hessen.htm

Baijerin vaalituloksen jälkeen ja jos Hessenin vaaleissa käy mielipidemittausten mukaisesti näyttää liittovaltion GroKo-hallituksen tulevaisuus synkältä. Myös Merkelin mahdollisuus jatkaa kanslerina epäilyttää.

Saksassa on näkyvissä melkoinen poliittinen murros, joka vaikuttaa koko Europan Unioniin ja Eurooppaan. Muiden keski-Euroopan maiden tapaan sosiaalidemokraatiinen liike on menettämässä valtionhoitajapuolueen asemansa Saksassakin. Muutenkin poliittisen elämä näyttää pirstoututuvan yhä useamman ja pienemmän toimijan käsiin. Tämä Saksassakin jatkossa tietää varmasti vaikeuksia enemmistöhallituksen muodostamisessa Berliiniin. Saksan poliittisella murroksella on myös suuri vaikutus myös EU-politiikkaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreitten valtava buumi Saksassa ihmetyttää. Saksa on luopunut ydinvoimasta ja palannut suureksi kivi- ja ruskohiilen käyttäjäksi energialähteenä? Saksan lehdistössä ei ole sattunut silmiini suurta Vihreiden vastusta tälle?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Saksaan voitaisiin saada myös punavihreä hallitus kohta. Die Linke on kuitenkin aika hankala kumppani hallitusvastuuseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä siihen on pitkä matka, ainakin koko Saksassa. SPD:n kannatus laskee jyrkästi, saman verran kuin vihreiden kannatus nousee. Die Linken kannatus pyörii 10%:n paikkeilla. Siinä olet oikeassa, että liittohallituksessa se voisi olla hankala, monessakin mielessä. Joillakin maapäivillähän se hallituksessa kuitenkin jo on. Hessenissä tällainen hallitus voi kuitenkin syntyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ymmärrän hyvin sen, ettei Hessenin vaalit kaikkia kiinnosta. Eihän sinun olisi ollut mikään pakko koko juttua avata, lukea eikä varsinkaan kommentoida!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Anteeksi, mutta kun tuli vaan mieleeni vanha sketsi ja en malttanut olla tuomatta tätä etäisyys-tekijää kuvaan (henkinen etäisyys sekä välimatka). Kyllähän Saksan osavaltiovaalit vaikuttavat jopa yleisemmin Euroopassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Jos Hessenissä käy niinkuin mielipidetutkimukset ennustavat, tietää se lähes varmaa GoKo-hallituksen kaatumista ja uusia liittopäivävaaleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset