plukkala

Keskustan rivit rakoilevat!

Kevään eduskuntavaalit ovat jo viiden kuukauden kuluttua, mutta Keskustan kannatus mataa. Monelle keskustalaiselle kansanedustajalle tilanne alkaa olla liikaa, sen omat rivit rakoilevat. Moni edustaja pelkää jo oman eduskuntapaikkansa jatkuvuutta. Tämä näkyy jo Keskustan kansanedustajien puheenvuoroissa. Näin kirjoittaa Iltasanomien Timo Haapala.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005898336.html?fbclid=IwAR1-iQbg7mk...

Vuoden 2015 eduskuntavaaleista Keskustan kannatus on laskenut jo lähes viisi prosenttiyksikköä. Sinänsä normaalia, mutta vastaavasti toisen hallituspuolueen Kokoomuksen, kannatus on vastaavana aikana kasvanut yli kaksi prosenttiyksikköä. Maan taloustilanne on selkeästi parantunut kuluvalla hallituskaudella, mutta, mutta... Kaikki sen tuoma hyöty näyttää valuvan Kokoomukselle. Kolmatta hallituspuoluetta, Sinisiä tuskin voi enää edes laskea.

Vaalit ovat tulossa. Moni keskustalainen kokee Keskustan muuttuneen kansanliikkeestä pienen eliitin, puolue-eliitin, johtamaksi ryhmäksi, joka on unohtanut puolueen perinteet ja kentän ääneen. Epävarmuuden kasvaessa Keskustan kansanedustajien ja ehdokkaiden  puheet tulevat jatkossa vain kovenemaan ja Juha Sipilän asema joutuu arvostelun kohteeksi ja kyseenalaistetaan.

Keskustan tilannetta tuskin auttaa edes mahdollinen sote- ja makuntauudistuksen saattaminen maaliin, koska sen toteuttaminen siirtyy joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle, jos uudistus yleensä edes toteutuu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin vaalien alla myös Sinisten tilanne muuttuu aina kimurantimmaksi!

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Suuri osa äänestäjistä empii puoluekantaansa. Tavallista pienempi osa kyselyn vastaajista, vain 59 prosenttia, halusi valita puolueen, jota nyt äänestäisi."

Yle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin pitää paikkansa. Useissa viime vaaleissa Keskustan äänestäjät ovat osoittautuneet varsin ailahteleviksi. V aalirahakohun jälkeen moni Keskustan äänestyäjä jäi kotiin. Vuoden 2015 vaaleissa he uskoivat uuteen tulokkaaseen, Juha Sipilään. Mutta kevään vaaleissa uutuudenviehätystä ei enää ole. Meneekö keskustalaisilta jälleen sormi suuhun?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pekkarisen syöttötariffi bisnes perheen hyvinvoinnin edistämiseksi murentaa kannattajien uskon demokratiaan. Valtion kassa ei ole yksityisen bisneksen pääoma, tämän on unohtanut Sipilän hallituskin.

Hallituksen toiminta muistuttaa mafian rahanpesu keinoja. Sitraa pidetään hengissä suurella rahalla, vaikka kopla ei ole saanut aikaan mitään muuta kuin valtavia tappioita Suomelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pekkarisen toimet vain lisäävät keskustalaisten tuskaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan äänestäjät ovat useissa vaaleissa osittautuneet varsin ailahteleviksi. Mutta Kokoomuksella näyttää olevan oma vakiintunut kannattajakuntansa. Tapahtui ympärillä sitten mitä tahansa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Keskusta on vielä hetken pääministeripuolue, joka verottaa kannatusta.

Kokoomus on siitä kummallinen puolue, että sen kannatus pysyy vakiona, tekivätpä mitä tahansa.

Kokoomuslaisia kannattaa aina hyvinvoiva eliitti ja se kansanosa, joka uskoo puolueen pitävän huolta juuri heidän oikeuksistaan.

Toisaalta, kyse voi olla myös arvovalinnoista. Kerran Kokoomuslainen aina Kokoomuslainen.

Sattumoisin, tunnen yhden piintyneen kokoomuslaisen, joka lopultakin on päättänyt siirtyä demarileiriin. Kiitos aktiivimallin, jonka puristuksiin hänen hyvät kaverinsa ovat joutuneet.

Oppia ikä kaikki!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä Kokoomuksella näyttää olevan erittäin vakiintunut kannattajakunta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin komensi pääministerinsä tutustumaan kansan arkeen, toimisikohan Sipilän kohdalla?

https://www.verkkouutiset.fi/vladimir-putin-komens...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Putin voi komentaa, mukaa kuka komentaa Sipilää?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Kääriäinen ei enää osallistu vaaleihin vaan siirtyy kiikkustuoliin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Viimeiseen asti Kääriäinen on ennenkin töitä tehnyt, nimitti kerran viimeisenä päivänään ministerinä jonkun kepulaisen virkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Kääriäinen lopettaa juuri siksi, ettei Sipilä häntä usko eikä kuuntele?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Kääriäinen täytti 70, eiköhän siinä ole se syy.

PS. Keskustasta jää muitakin ääniharavia pois, ainakin Tampereen Alatalo, Tapani Tölli ja kuinkahan Sirkka-Liisa Anttila, joka täytti 75.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

On Pekkarinenkin jättämässä eduskunnan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Putinin valta on demokratiaakin rankempi!

Jos hän itse tulee köyhistä oloista, niin, ehkä nyt, lähes kuolemansa kynnyksellä, omatunto alkaa soimata.

Venäjä on omanlaisensa yhteisövaltio. Suomeen sitä ei voi verrata.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Venäjä on diktatuuri ja Putin sen diktaattori.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipälä on unohtanut alkiolaisen perinteen, "köyhän asian olemisen" siinä se syy on pelkistettynä. Kokoomuksen nykyinen kannatus perustuu lähinnä äänestysaktiivisuuden laskuun. Rkp:n ja kok. kannattajat ovat monien tutkimusten mukaan kaikkein aktiivisimmat äänestäjät ja voidaan todeta, että mitä alhaisempi äänestysprosentti on sen korkeammaksi nousee kokomuuksen kannatus ja siksi PAM:n Ann Selinin ilmoitus ay-liikkeen rahallisesta panostuksesta poliittisille vasemmistolle EK:vaaliin on tervetullutta, elinkeinohan rahoittaa kokoomusta ja SY ja MTK keskustaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On pitkälti kuten kirjoitat. Mutta suuri osa ay-liikkeen jäsenistä ei ole vasemmistolaisia. Siksi monet vastustavat ay-liikkeen yksipuolista vaalitukea vasemmistopuolueille heidän jäsenmaksuillaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Parasta köyhän asialla olemista on työllisyyden lisääminen. Siinä Sipilän johtama hallitus on onnistunut, vaikka ei kaikkea tietenkään voi hallituksen ansioksi laskea. Osa on sitä, että hallitus on myös luonut ilmapiirin, jossa töiden tarjoamiseen pystyvät uskovat sen myös kannattavan. Vasureista ei yrittäjiksi ja yrittämiseen innostajiksi ole. Pelkkä suklaarasia vaalien alla on pikemminkin sylkäisy päin naamaa.

Toinen köyhän asiaa edistävä asia on perusturvauudistus, jonka osalta Sipilän hallitus sai kokeilun alulle. Siitäkään edellinen hallitus ei saanut mitään aikaan, vaikka siinä olivat sekä vihreät että vasemmistoliittokin mukana. Kunhan keskusta ja kokoomus ovat seuraavankin hallituksen runko, kokeilun perusteella uudistusta viedään eteenpäin. Jos SDP pääsee hallitukseen, perustulokin vedetään vessasta alas ja aletaan virittelemään jotain yleisturva-himmeliä…

Varsinainen 'Not invented here' puolue. Perumme kaikki uudistukset, mitä edellinen hallitus on tehnyt. Onhan sekin vaaliohjelma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuka suostuu SDP:n hallituskumppaniksi, jos uusi hallitus peruu kaikki nykyisen hallituksen uudistukset? Keskusta ja Sipilä?

Käyttäjän PenttiPaloniemi kuva
Pentti Paloniemi

Vuosikymmenten ajan keskustan on sanottu painuvan unholaan. Niin ei ole käynyt. Ei keskusta painu pohjalle nytkään. Se nousee taas lähiaikoina vaalivoittajaksi, mutta se reivaa suuntaansa viisi piirua vasemmalle, tekee pesäeron kokoomukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommentoija Pentti Paloniemi. Blogissani kommentoidaan vain omalla nimellä ja tunnistettavan profiilikuvan kera.

Keskustan kannatus voi toki joskus noustakin, muttei enää ennätä ennen nousta vaaleja. Vaatii lisäksi muutakin kuin aikaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pekka, on siinä kuva kun klikkaa nimeä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Mutta ei näy kommentissa! Kommentoijan täytyy tehdä sen eteen jotakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42

Niiden kuvien kanssa on joskus ollut ongelmia, joku ylläpidosta/toimituksesta mainitsi kerran että voi kääntyä heidän puoleensa jos ei saa näkyviin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Niinpä! Mutta nyt asia on kunnossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Blogistin mielestä näkyvissä oleva kommentoijan profiilikuva ei ilmeisesti ole tunnistettava ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Huomautin eilen kyseiselle kommentoijalle siitä, ettei pofiilkikuva näy, eikä eilen näkynytkään. Nyt näkyy, ja siten kaikki on kunnossa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pekka näköjään raapaisi mehevän jutun. Kommentteja tähän mennessä jo 38. Se vain pisti silmiini, et niistä 20 on Pekan ja loput 18 muutamien muiden. Kyllä meidän keskustalaisten kelpaa, kun olemme noinkin suosittuja. Eikun lisää vain kehuja, kyllä se vaalivoitto niillä lohkeaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Arvo et tiennyt, US-puheenvuoro on keskustelupalsta. Tarkoitukseni ei ole julistaa. Annoin vain aiheen keskusteluun, johon mielelläni itse osallistun!

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pekka, kiitos antamastasi tietoiskusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En edelleenkään ymmärrä, mikä olisi varsinainen paniikin syy. Vuodessa mielipidekyselyiden kannatus ei ole muuttunut virhemarginaalien sisällä lainkaan.

En edes koe keskustalaisten esittämiä näkemyksiä Sipilän arvosteluna, vaan avauksina keskustelulle, mitä pitäisi pitää seuraavien puolen vuoden tärkeimpinä esillä olevina asioina. Tietenkin niiden on oltava myös jotain sellaista, mihin todella itse uskotaan.

Jos keskustan vaalitulos on lopulta tuossa 15-17% haarukassa, se on edelleen mahdollinen tulos hallitukseen osallistumiselle. Jopa sellaisellekin hallitukselle, jossa on kokoomus mutta ei SDP:tä. Se hyvä työ, mitä on saatu alkuun nykyisessä hallituksessa, kannattaisi saattaa loppuun. Mutta tavoitteen pitää tietenkin olla korkeammalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskotko, että Sipilälle riittää toimiminen esim. Sdp:n "apuministerinä" seuraavassa hallituksessa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ellei keskusta saa pääministerin salkkua seuraavaan hallitukseen, Sipilä luopuu puheenjohtajan tehtävästä 2020. Pääministerinä voi olla, että hänen ehkä täytyisi jatkaa 2022 saakka. Mutta joka tapauksessa 2023 vaaleihin keskusta ei enää mene Sipilän johdolla. Ei siksi, etteikö hän kelpaisi, mutta hän itsekin tietää, että 8-10 vuoden jälkeen jonkun toisen täytyy ottaa vastuu.

Samaa hän on noudattanut yritysjohtajanakin. Ei johtajan tehtävä ole johtaa ikuisesti vaan siitäkin tehtävästä on osattava luopua ajoissa.

Joten tuskinpa hän menee apuministeriksi mihinkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Niinpä! Sipilän osalta olen kanssasi samaa mieltä. Mutta meneekö Keskusta hallitukseen SDP:n apupuolueeksi hallitukseen, jos Sdp on seuraavassa hallituksessa pääministeripuolue? Siis purkamaan kaikkia nykyisen hallituksen uudistuksia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On syntynyt mielikuva, että harvemmin kansanedustaja on liikkeellä aatteen palosta ja kysymyksessä ovatkin henkilön omat henkilökohtaiset pyyteet. Puolueloikkaukset ovat yksi elävä esimerkki tästä tosiasiasta.

Keskustan kansanedustajat tuntuvat kuitenkin siirtyvän mieluummin siviiliin kuin loikkaavan toiseen puolueeseen vaikka oman poliittisen uran loppu kansanedustajana väikkyy edessä.

Onko Suomen Keskusta kuitenkin aattellisin kaikista puolueista ?

P.S. Eduskunnasta tipahtanut kansanedustaja voi hakea eduskunnan kansliatoimikunnalta harkinnanvaraista eläkettä sopeutumisrahan lisäksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiedä häntä? Eipä niitä loikkauksia paljon vasemmistolaisista puolueistakaan ole nähty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti eduskunnan vapaaehtoisesti tai äänestäjien tahdosta jättänyt ex-kansanedustaja on seuraavien eduskuntavaalien jälkeen eduskunnan yhteisellä päätöksellä taloudellisesti niin turvattu, ettei varsinaista huolta huomisesta ole.

Tältä osin on vallinnut hämmästyttävä yksimielisyys yli puoluerajojen. Muistaakseni Perussuomalaiset ainoana puolueena paheksui uusinta järjestelyä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Sopeutumiseläkeasiassa ei nykyinen eduskunta ole kyennyt minkäänlaiseen asialliseen ratkaisuun. Varsinkin konkariedustajien asema on erittäin varmalla pohjalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset