plukkala

Pneumokokkirokotus ja kansalaisten välinen tasa-arvo Suomessa?

Sain joitakin viikkoja sitten kirjeen Siilinjärven terveyskeskuksesta. Siinä kerrottiin syksyn influessarokotuspäivistä  kotikunnassamme ja siitä, että rokotukset ovat maksuttomina tietyille riskiryhmille (yli 65-vuotiaat, jokin yleistä terveydentilaa alentava pitkäaikaissairaus tai lääkitys). Kirjeessä tarjottiin myös mahdollisuutta samanaikaiseen pneumokokkirokotukseen. Silloin piti hankkia resepti pneumokokkirokotteeseen ja lunastaa rokote apteekista sekä viedä se mukanaan rokotuspisteeseen. 

Pneumokokkirokotus suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamia tauteja vastaan. Niitä ovat mm. keuhkokuume, aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys. Bakteeri leviää pisaratartuntana. Lääkärilapsieni suosituksesta hankin reseptin. Reseptin kanssa menin apteekkiin ja lunastin rokotteen (88,80€). Sen jälkeen rokotuspisteeseen ja homma hoitui. On myöskin syytä huomata, että rokote ei ole sairausvakuutuksen korvaama lääke. Näin siksi, ettei rokotuksessa ole kysymyksessä sairaanhoidosta vaan terveydenhoidosta.

Puhuin illalla puhelimessa Joensuussa asuvan kaverini kanssa. Hän kertoi, että oli myös ottanut ko. rokotuksen. Mutta Pohjois-Karjalassa mhyös pneumokokkirokote oli maksuton riskiryhmille. Melkoisen tasa-arvoista Suomessa! Valtava ero kahden naapurimaakunnan välillä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Melkoinen kustannus eläkeläisille, jotka lähes kaikki ovat riskiryhmäläisiä, ja jotka ovat usein myös pienituloisia!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaikki 65-74 vuotiaat kansalaiset saavat tuolla Pohjois-Karjalassa itselleen maksuttoman pneumokokkirokotteen riippumatta siitä kuuluuko riskiryhmään tai ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikki 65 vuotta täyttäneet kuuluvat jo ikänsä puolesta riskiryhmään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Pneumokokkirokotuksen ottamista suositellaan kaikille 50 vuotta täyttäneille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä, ja myös kaikille pikkulapsille.

Itse asiassa kyse on valtavasta lääkeyhtiöiden busineksesta ja tällä hetkellä on menossa kova kädenvääntö rokotusindikaatioista ja erityisesti ikärajoista.

Tuolla Pohjois-Karjalassakin vasta ensi vuonna arvioidaan rokotuksen hyödyt. Tuolloin lääkeyhtiö on valmistautunut korvaamaan rokotuskuluja, jos ennalta arvioidut taloudelliset hyödyt laajoista rokotettaville maksuttomista rokotuksista eivät Pohjois-Karjalassa toteudu.

Mikäli rokotusprojekti onnistuu, lääkefirma odottaa muun Suomen seuraavan perässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko kyseessä kuntakohtainen vai maakuntakohtainen ero ?

Mikä taho asiasta päättää ?

Varsin erikoinen, epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen tilanne kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pohjois-Karjalassa on ns."siun sote", joka kattaa koko maakunnan ja rokotus tulee "siun sotelta". Tietysti rokotuksen haluavan tulee vaivautua rokotuspaikalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset