plukkala

Kokoomukselle luu käteen, valinnanvapaus ei toteudu?

Helsingin Sanomat julkaisi tänään uusimman vuoden 2019 eduskuntavaaleja koskevan gallupinsa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005901149.html

Jos vaalien tulos on ko. gallupin suuntainen, on selvää että seuraavasta hallituksesta tulee SDP-vetoinen. Antti Rinne on ilmoittanut kuitenkin peruvansa kaikki nykyisen hallituksen uudistukset, jos siitä tulee pääministeripuolue. Hallitukseen avukseen SDP tarvitsee joka tapauksessa joko Kokoomuksen tai Keskustan, sekä myös joitakin apupuolueita.  Valinta on SDP:n ja Antti Rinteen käsissä. Hallitusohjelma ratkaisee.

Hallitusneuvotteluissa käsitellään varmasti myös maakunta- ja soteuudistusta, koska sen toteuttamin jää kaikissa tapauksissa seuraavalle hallitukselle. Itse uskon, että SDP:n on helpompi hyväksyä Keskustan painottama maakuntauudistus kuin Kokoomuksen lempilapsi valinnanvapaus. Tämä kysymys tulee ratkaisemaan tulevan hallituksen kokoonpanon. Kokoomukselle on jäämässä luu käteen ja edessä neljän vuoden oppositiotaival.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaaleihin on kuitenkin vielä viisi kuukautta aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi Kokoomus tai Kekoomus menisi purkamaan uuteen Rinteen hallitukseen omia päätöksiään, taitaa Rinne joutua kokoamaan hallituksensa muualta kuin kokoomuksesta tai kekoomuksesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin! Uskon, että SDP ja Keskusta saavat hallitussopimuksen helpommin kasaan. Keskusta haluaa maakuntauudistuksen ehdottomasti.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus pärjää ihan hyvin. Voi voittaa tai olla vähintään toisena. Kannattajien uskollisuus on parempaa kuin vanhuuteen kuolevien demareiden tai suohon jo seuraavissa vaaleissa osin uppoavien kepulaisten. Arvioisin että Kokoomuksella on parhaimmat pelimerkit seuraavalle 10 vuodelle - osin ehkä valitettavastikin.

Mutta turha heidän menestyksestä on huolehtia ( he pääosin kyllä pärjäävät). Kannattaisi ehkä huolehtia muiden kuin Kokoomuksen menestyspoppoon menestyksestä tulevaisuudessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitkällä tähtäimellä näin varmaan onkin, mutta en usko Kokoomuksen olevan seuraavassa hallituksessa, ellei ole itse suurin puolue kevään vaaleissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kepu aidosti lähtisi hallitukseen mukaan surkealla kannatustuloksella? Tuleva lama, hallitusvastuu, laskeva kannatus jne. sinetöiden puolueen laskun vihdoin suurimpien joukosta pois... Koska seuraava hallitus tuskin tulee olemaan suosittu edes Sipilän omaan verrattuna.

Tosin ei siinä paljon huonommin voisi käydä kuin varoitellusta Keskusta-Kokoomus -yhteistyöstä... mikä taaskin oli kepulle katastrofi. Noh, mitäs läksivät leikkiin mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Keskustan haave on ollut itsenäinen maakuntahallinto vuosikymmenien ajan, jolla se pyrkii sementoimaan valtansa maakunnissa, eli omilla kannatusalueillaan?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

Saavuttavat hyvällä tuurilla tavoitteensa vain huomatakseen ettei puoluetta pian kannateta tarpeeksi maaseudullakaan... Elämä on täynnä ironiaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Istuvat kuitenkin vielä yhden kauden vallan kammareissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Rinne muuten kaikella todennäköisyydellä puhuu paskaa, jos sanoo purkavansa kaikki tai edea lähes kaikki tämän höpö-hallituksen päätöksistä.

Uskooko joku Rinteen puheisiin? Siis aidosti uskooko puheenvuorossa noihin kukaan... edes suurin osa vaalien demariehdokkaista...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten kirjoitin, mahdollinesen maakuntauudistuksen toteuttaminen jää joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle. Siinä asiassa SDP ja Keskusta löytävät toisensa helpommin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jos Kepu tuosta vielä laskee, niin jää katsottavaksi mitä pelimerkkejä heillä enää on, vai kokeilevatko bluffata vanhoilla meriiteillä...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Se jää nähtäväksi. Itse en usko Sipilän edes olevan seuraavan hallituksen ministerilistalla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tottakai voidaan kaikki edellisen halllituksen säätämiset laittaa muutoksen kouriin. Aina on olemassa kuitenkin useampi tapa toteuttaa asioita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän asia on. On myös etukäteen selvää, että tuleva hallitus ei kaikkia nykyisen hallituksen uudistuksia peru.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se vaan että jos keskusta nyt jää jonnekin 16% kannatukseen, niin onkohan sitä halua lähteä hallitukseen? Sieltä on hyvin vaikea nostaa kannatusta varsinkin kun lama iskee talouteen juurikin ensi vuonna ja hallitukselle jää ikävä sopeuttajan rooli.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä meille enemmistöhallitus syntyy vaalien jälkeen. Lama ei iske vielä heti vaalien jälkeen. SDP löytää Keskustan helpommin kuin Kokoomuksen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Entä jos Kokoomus voittaa vaalit? Meno jatkuu samalla tavalal, pääministeri vain vaihtuu. Siniset tietenkin vaihtuu tai kuihtuu pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Koko arvioni perustuu siihen, että vaalitulos on nykyisten vaalitulosten suuntainen. Jos kokoomus voittaa vaalit, on tilanne tietysti aivan toinen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #51

Heitin siksi oman heittoni, koska ihmettelen Kokoomuksen sitkeää mukana oloa kärkipaikoilla. Hallitusvastuu ei vain syö sen kannatusta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #53

@Hannu

Kokoomuksen kannatusta ei mikään nakerra koska sitä oikeammalla ei ole oikeita puolueita. Sen lisäksi kokkareiden äänestäjät äänestävät varmimmin rkp:n kannattajien jälkeen.

Samaan aikaan kokoomus härskisti vetää maahanmuuttovastaista, maahanmuuttomyönteistä, liittovaltiovastaista, liittovaltiomyönteistä, työväenpuolueen ja yrittäjäpuolueen asiaa sekä erityisesti vihreällä imagolla täsmällisellä ja kyynisellä ehdokasasettelulla johon paikallisjärjestöillä ei ole paljoa sanomista.

Elina Lepomäkeäkin uhattiin siten ettei oteta ehdokkaaksi jos jatkaa kokoomuksen kritisointia. Uskalsi sanoa että kokoomusta johdetaan tilataksista ja kokoomus ei ole markkinatalouspuolue vaan eturyhmäpuolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Moni äänestäjä arvioi hallituksen monia toimia pääministerin mukaan. Valtionvarainministerin taas koetaan koetaa vaikuttaneen talouden kohentumiseen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kokoomus pitäisi pitää hallitusten ulkopuolella on vaaraksi yltiö globalisaatio ideologialla Suomen kansan eduille. Samoin presidentti pitäisi panna ns. aisoihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa on sananvapaus, joten voit noinkin kirjoittaa. Joku voi ajatella jopa kanssasi samankaltaisesti?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuten vaikkapa Jarmo Makkonen;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Makkonen ja varmaan yhden käden sormellinen muitakin.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Halu olisi Kokoomuksella rajoittaa ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ah kuinka mukava tuulahdus kekkoslovakista. Pitäisikö seuraavaksi hyväksyttää Suomen hallitusten koostumus Moskovan kautta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä oli varmaan tarkoitettu Koskiniemelle?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #62

Kyllä. Koskiniemen kaipuu menneeseen aikaan olisi ihastuttavaa, jos se olisi vain sarkasmia, mutta pelkään, että hän on vakavissaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Itsensä Koskiniemi kuvasi kerran "hyväksi trolliksi"!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Demarit, Kok ja Vihreät. Demarit saavat työelämää ja vähävaraisia tukevaa politiikkaa, Kok saa vähän lisää terveysbissneksen jalkaa veronmaksajien kukkarolle ja vihreät pätkän kaupunkibulevardia Tuusulantien tukkeeksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Esitin oman ehdotukseni ja sinä omasi. Oikea toteutunut hallituskokoonpano nähdään kuitenkin vasta vaalien jälkeen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Näin juuri. Ahti Karjalaisen sanoin: "Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Niinpä, kerroinkin vain ajatuksiani näin puoli vuotta ennen vaaleja. Ja tämäkin pohdinta vain sillä varauksella, että vaalitulos on HS-gallupin suuntainen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #36

Suomi ansaitsee sellaisen hallituksen, minkä sen kansalaiset sille äänestävät. Kannattaa muistaa, että kokoomus on ollut hallituksissa 1980-luvulta asti eniten.

Jos hallinto on ollut huonoa, ketä eniten syyllistämme? Toki kovimmat yhteiskunnalliset konfliktit syntyvät aina, kun kepu on pm-puolue ja kokoomus vm-puolue. Silloin ryöstöretki keski- ja työväenluokkaa kohtaan riistäytyy käsistä.

Jos ajattelemme valehtelijoiden puolueiden menestyvän edelleen, opiskelijat, perheet, työttömät ja vanhukset saavat raippaa entistä enemmän niskaansa. Porvari hymyilee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Sinipunan varaan rakennettu hallitus vastaisi varmaan äänestystulosta parhaiten, jos äänestystulos olisi nykyisten gallupien mukainen. Perään on kuitenkin kirjoitettava mutta, mutta...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #40

.. mutta mutta, toivotaan toivotaan. Sinä tietysti ihannoit ja haluat Sipilän edustamaa hallintoa. Itse haluaisin ihan jotain muuta. Mutta ne harvat äänestäjäthän tämänkin ratkaisevat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Tuossa arviossasi minun haluistani Sipilän suhteen erehdyt kyllä raskaasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vasemmiston y SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen äänimäärä jäänee silti n. 30 % tuntumaan + Vihreät tämän päälle n. 12 % luvuilla. Yhteensä kannatus olisi maksimissaan 42 % luokkaa.

Sillä ei vielä suuria tehdä, jos Kok tai Keskusta eivät ulosmittaa hallitusneuvotteluissa SDP:n heikkoa asemaa.

Jotenkin päädyn Pekan tavoin Keskustan ulosmittauksen olevan mieluisempi ay- Rinteelle ja puolueen johdolle. Nykyinen oppositio taitaa olla aivan tavattoman allerginen valinnanvapaudelle, vaikka se olisikin hyvä uutinen monille äänestäjistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Laskeskelet samoin kuin minä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Laskekaa kommentoijakolleegat nykyisillä gallupilla noin 60prosentin kannatuksen saavan enemmistöhallituksen puolueet..
SDP 22pros kok20pros kesk 15pros.. Siinä muuten on minun veikkaus tulevasta hallituspohjasta, kolme suurinta, 57pros ja yhteistyökykyiset puolueet kunhan vain Rinne syö kaikki vaalilupauksensa ensin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sen hallituksen esteenä on juuri kommenttisi viimeinen sivulause.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Mutta jos SDP voittaa vaalit niin kyllähän kaikki ymmärtää että Rinne joutuu syömään kaikki lupauksensa mutta hallituksessa jossa olisi vihreät ja vasemmistoliitto niin rinteen sanojen syöminen olisi paljon tuhoisampia.
Kesk ja Kokoomus hallituskumppanina Rinne voisi piiloutua kuin orpo piru kokoomuksen ja keskustan selän taakse.
Kiinnittäkää huomiota sanaan orpo..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä kysymys juuri onkin. Lähteekö Rinne hallitukseen ilman joko Vihreitä tai Vasemmistoliittoa?

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Onko rinne niin itsetuhoinen että lähtee muodostamaan enemmistöhallitusta vihreiden tai vasemmiston varaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei varaan, mutta haluaa niistä todennäköiseti ainakin toisen apupuolueekseen porvaripuolueiden joukkoon.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Itse ajattelen niin ettei Rinne voita mitään ottamalla Vasemmistoa hallitukseen ja, oikeasti, eikait Vihreitä voi pitää Rinteen apujoukkona, ennemminkin orpo ja Kokoomus Vihreitä voisi haluta ilman Hanhikiven ydinvoimalan rakennusluvan myöntämiädilemmaa..
Eli seuraavan hallituksen hallitusneuvotteluissa on pakko olla kohtana mukana ydinvoimalan rakennusluvanmyöntäminen jos lupaehdot täyttyy ja ei vihreät pätkäpuheeenjohtajan mandaatilla voi sellaista luvata uskottavasti eli vihreät on seuraavasta hallituksesta ulkona.
Ja näettekö silmissänne kuvan jossa Lee Andersson ja Petteri Orpo hymyilevät kameralle Antti Rinteen myhäillessä taustalla että kokoomuksen ja vasemmiston on hyvä ja helppo lähteä hallitusyhteistyöhön korjaamaan edellisen hallituksen virheitä..
Vasemmisto ulkona hallituksesta jossa kokoomus, on minun veikkaus. Keskustan kanssa ehkä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En kirjoittanut uskovani Kokoomuksen istuvan hallituksessa yhdessä Vasemmistoliiton kanssa, ainakaan seuraavien vaalien jälkeen.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Jep. En usko minäkään mutta kirjoitit kyllä että toinen niistä puolueista Rinteen apupuolueeksi mutten oikein näe kumpaakaan hallituskelpoisena enkä Vasemmiston kohdalla usko edes halukkaana hallitusvastuuseen. Koetin omia näkemyksiäni perustella ajatukseen että kuinka nykyisillä gallupeilla saadaan toimiva enemmistöhallitus. Enkä näe Vihreitä tahi Vasemmistoa toimivassa enemmistöhallituksessa. Enkä Persuja.
Eli hallitus on muodostettava porukasta kok, SDP, kesk, Rkp ja kd.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saattaa olla, että näin on. Mutta ihmeitä on nähty ennenkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jos HS:n tämänaamuiset gallup-prosentit yrittää muuttaa huhtikuun 2019 eduskuntapaikoiksi, erehtyy pahasti. Vamuudella.
Teen sen kuitenkin.

Muuntotulokset, kaikkine varauksineen ja verukkeineen:

SDP 47
KOK 42
KES 36
VIH 25
VAS 18
PSU 16
RKP 08
KDE 06
SIN 02

Konservat - PunaViher 110 - 90

Reunat:
KOK lähtee hallitukseen vain oikeistoenemmistönä; 16 ministerin kokoonpanossa voimasuhteet 9 - 7.
Pykää tästä hallitus!
Keskusta jää oppositioon.
Hallitukseen tarvitaan c 115 kannatus parlamentissa.
Näistä vähintään 65 Kons ja max 50 Punavihreää.
Johtopäätös: Porvarit ei voi ottaa hallitukseen muita punavihreitä kuin Demarit!
Kuka uskoo, että Rinne voi mennä tuollaiseen hallitukseen?
Kuninkaantekijän paikalla on dadaa Vihreät.
Mutta juuri Vihreät on koko vaalirumban jokerikortti. Mikä on puolueen tulos vaaleissa Pekka Haaviston johdolla? Kuka puoluetta johtaa vaalien jälkeen? Johtaako hän sen hallitukseen, millaisella ohjelmalla, millaisin reunaehdoin ja kompromissein?
Hallituksesta irtoaisi 2 saikkua.
Eikä kovin painavia, ei välttämättä ympäristöministeriyttä.
Kokoomus tarvitsee tasapainon varmistukseksi RKP:n ja sille yhden salkun.
Koalitiolla:SDP KOK VIH RKP = 122 edustajaa.
Tuolla kokoonpanolla demarit saisivat vain 5 ministeriä.. Ei sille 6 voisi antaa, saati 7 saikkua 47n edustajan voimin, kun/jos 75 antaisi 9, tai 10..
Se vaatisi paluuta 17 ministerin kabinettiin.
Se olisi vaalivoittonsa seurauksena porvarien panttivankina hallituksessa.
Kokoomus joutuisi hallitusohjelmassa antamaan siimaa Rinteelle saadakseen demarit kabinettiin, mutta arvaamattomin momentti olisi edelleen vihreät; mitä antaa heille, mutta miten katkaista punavihreä akseli hallituksen sisällä, ja pitää hallitus kasassa.
Siis eihän tästä mitään tule. Suomen peli on vähintäänkin yhtä zotkussa kuin Ruotsissa nyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvää pohdintaa tapauksessa, että Keskusta päättää itse jäädä oppositioon? Mutta se iso JOS!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Olen kanssasi samaa mieltä, että Keskustaa haluttaisiin hallitukseen, sekä käytännöllisistä syistä että taktisesti "pudottamaan vielä lisää kannatustaan", mutta puolueessa on kasvavassa määrin kauhua ja raivoa hupenevan kannatuksen takia. Melkein joka vaalipiiristä uhkaa tippua se viimeinen paikka. Sipilän-Bernerin bisness-kepulaisuus -kokeilu ajaa puolueen kiville. Paluu tealistisempasn kansanliikepolitiikkaan tapahtuu vain opposition ja nahanluonnin kautta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Oikein pohdittu. Sipilän ja Bernerin linja on puolueen kannattajien mielestä ajanut kiville. Eikä Väyrystä enää kokoamassa puolueen rivejä. Keskustalla on iso ongelma, mitä tehdä?

Vanhat konkarit eivät enää osallistu tuleviin vaaleihin. Sipilälle ei ole heti pätevää korvaajaa. Mennäkö oppositioon kasvamaan ja etsimään uutta johtajaa? Vai mennäkö Rinteen hallitukseen mukaan pelastamaan edes maakuntahallinto, Keskustan vuosikymmenien unelma?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset