plukkala

Brexit?

Britannian EU-eron "deadline" lähenee ja aikaa on vielä runsaat kaksi kuukautta. Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, lähteekö Britannia Euroopan unionista EU:n ja Britannian keskenään sopiman mukaan vai sopimuksettomassa tilassa. Britannian parlamentti äänestää sopimuksesta ensi viikolla. Lopputuloksesta ei kukaan voi olla varma. Enemmän on veikattu parlamentin hylkäävän sopimuksen EU:n kanssa.

Yle uutisessaan esittää oivan kaavion siitä kuinka ero tulee tapahtumaan erilaisissa äänestyksen jälkeisissä vaihtoehdoissa. Hyväksyy parlamentti sitten sopimuksen tai ei.

https://yle.fi/uutiset/3-10588023

Theresa May on puun ja kuoren välissä. Kävi äänestyksessä niin tai näin on ratkaisu joka tapauksessa vaikea taloudellisesti ja muutenkin. Se on jo jakanut britit syvästi kahteen eri leiriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Theresa Mayn omakin poliittinen ura voi olla katkolla?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä tuoretta tietoa saksantaitoisille.

https://www.bild.de/politik/ausland/politik-auslan...

https://www.sueddeutsche.de/politik/brexit-may-par...
Eli jos parlamentti hylkää hallituksen esittämän sopimusehdotuksen, täytyy hallituksen esittää auunnitelma B kolmern päivän kuluessa.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant

Enemmän kiinnostaisi tietää, missä mennään kahdenvälisissä keskusteluissa Iso-Britannian ja Suomen hallituksen välillä?

Luulisi Sipilä hallituksineen olleen niin kaukaa viisas, että bilateraalisopparit ovat vain allekirjoituksia vailla ja että Britannian ja Suomen välinen tavarakauppa voi jatkua keskeytymättä, riippumatta Britannian alahuoneessa nyt meneillään olevasta keskinäisestä pottuilusta.

Aikaa uuteen tilanteeseen sopeutumiselle on ollut rutkasti ja olisi sääli, jos olemme pelanneet kortit niin huonosti, että ulkomaakauppataseemme etumerkki olisi jätetty Junckerin tai Merkelin armoille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kauppa Britannian kanssa käy joka tapauksessa, ilman Brexit-sopimusta tai sitten sopimuksettomassa tilassa. On ennenaikaista tehdä mitään kahdenvälistä sopimusta, koska kukaan ei vielä tiedä Britannian Brexitin lopputulosta.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant

Käy kauppa varmaan joo, mutta Britannia on silloin yksi, muiden kolmansien maiden joukossa. Jolloin puolin ja ainakin toisin lankeaisi suoritettavaksi tuotetuonnista noin 1 - 4 %:n tullimaksuja. Puhumattakaan täysin turhasta tullausrumbasta.

Olisi anteeksiantamatonta tyhmyyttä olla neuvottelematta valmiiksi kahdenkeskistä sopimusta, jolla tulleista luovuttaisiin. Varsinkin kun eron jälkeen sopimukseton tila näyttää yhä todennäköisemmältä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Ei Suomi kesken olevien neuvottelujen aikan Ejuroopan unionin jäsenenä alkaa sooloilemaan neuvottella kahdenkeskisesti Britannian kanssa. Tämän luulisi olevan selvää. Mutta valmiussuunnitelmat sopimuksettoman Brexitin tilanteessa ovat varmasti olemassa.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant Vastaus kommenttiin #6

Hmm. Kommenteistani on ehkä havaittavissa että asia ei ole minulle yhtä selvä kuin ehkä sitten sinulla.

Sekä Juncker että oma eurooppaministerimme Terho on ilmoittanut että EU:n osalta neuvottelut on käyty ja mitään muutoksia sopimusluonnokseen ei ole tulossa. Mikään ei ole siis enää kesken, mitä nyt brittien omat iteroinnit asian tiimoilta.

Suomen hallitus pitäisi olla aktiivinen ja varmistaa että maidemme välinen vapaakauppa säilyy myös sopimuksettoman Brexitin jälkeen. Tässä asiakokonaisuudessa sekä Juncker että Merkel ovat yhtä rampoja, kuin aikoinaan Jimmy Carter, viimeisinä kuukausina presidenttinä neuvottelemassa Teheranin suurlähetystön panttivankien vapauttamisesta. Alahuoneen välihuudosta päätellen myös Theresa Mayn poliittinen pääoma vaikuttaisi olevan suht ohkainen.

Ihmisten ja palvelujen vapaa liikkuvuus on Brexitissä taas toissijasta. Haitta on vakio koska aikaisemmin jonotettiin Heathrowin passintarkastuksessa. Nyt jonotetaan turvatarkastuksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Valtiosopimuksissa ei mikään ole varmaa, ennenkuin on nimet ovat paperissa. Kuten kirjoitin, varmasti valmius kaikkin tilanteisiin on varmistettu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Brexit kyllä toteutuu ja muiden EU-maiden ongelmaksi jää yli 100 miljardin punnan vientiylimäärän tullikohtelut Britanniassa, sekä yli 10 miljardin euron rahoitusvaje EU: n budjettiin.

Britit ovat asiassa se osapuoli, jolla on mustapekka ja jokeri kädessään tässä pelissä Unioniin nähden.

Unionilla on edelleen ratkaistavana massiiviset ongelmat Välimerellä - tästä vielä erikseen mainiten talouskupruun vääjäämättä ajautuvat suurmaat Ranska ja Italia, sekä kiihtyvä laiton muuttoliike kohti Eurooppaa Afrikasta ja Lähi-Idästä käsin.

PS. Italiassa Salvini on hakemassa vastustusta yleiseurooppalaisesti EU:n Saksa - Ranska hegemoniaa vastaan ja ei varmasti jää asiassa yksin - huomioiden tässä myös Brexit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Italiassa Salvini on hakemassa vastustusta yleiseurooppalaisesti EU:n Saksa - Ranska hegemoniaa vastaan ja ei varmasti jää asiassa yksin - huomioiden tässä myös Brexit."

Jokaisessa maassa on näitä eroa vaativia, jotka ajattelevat että kaikenlainen riidan kylväminen Euroopan maiden välillä ja kaikenlainen riidan kylväminen Euroopan maiden sisällä, on heidän etunsa, koska se haittaa Euroopan kehittymistä yhtenäiseksi, vahvaksi ja toimivaksi talousalueeksi.

Tässä asiassa Euroopan separatisteillä on apunaan Venäjän Putin ja USA:n Trump, jotka eivät toivo Euroopan yhdistämistä, koska se uhkaa heidän maidensa mahtiasemaa.

Mahtimaista ainoastaan Kiina ei pelkää yhtenäistä Eurooppaa, koska se on jokatapauksessa isompi ja vahvempi kuin USA, Venäjä ja EU yhteensä, eikä Euroopan vahvistuminen ole sille mikään uhkatekijä.

-----------------

Kaikkialla Euroopassa on kuitenkin enemmistönä ne jotka kannattavat yhtenäistä Eurooppaa ja EU:n aseman vahvistamista ja minä kuulun heihin. Englannissakin brexitistit ovat vähemmistö, mutta he saivat brexit- junan liikkeelle ja se on täyttä vauhtia menossa kohti rotkoa, eikä kenelläkään näytä olevan halua tai kykyä käyttää käsijarrua.

Jos tarkastelisin asiaa täysin puolueettomasti ja kiihkottomasti, johon luulen pystyväni siitä huolimatta että kannatan Euroopan yhtenäisyyttä, niin tilanne on varsin mielenkiintoinen.

Vähemmistöt, eli separatistit, haluava kiihkeästi, Putinin ja Trumpin tuella, hajottaa EU:n. Vaikka enemmistö kansalaisista on kaikkialla eri mieltä, sanoisinko että tässä tapauksessa hiljainen enemmistö, enemmistö joka ei riehu kaduilla mieltään osoittamssa, vähemmistöt jokapaikassa ovat aktiivisia, niin somessa kuin kaduilla.

Tilanne voi helposti kääntyä demokratian vastaisesti sillä tavalla että vähemmistö saa tahtonsa perille.

Mitä sitten tapahtuu?

No, ei paljon muuta kuin että maailmansotien jälkeinen myönteinen rauhanomainen kehitys Euroopassa loppuu. Kansallismieliset saavat enemmän valtaa eri maissa ja kansalliset intressit saavat enemmän painoa.

Kun kansalliset intressit saavat enemmän painoa, ne ovat useammin vastakkaiset eri maissa. Toisen maan kansallinen intressi on vastoin toisen maan kansallisia intressejä.

Miten menetellään kun näistä intressiristiriidoista ei päästä sopuun?
Käy niinkuin Kiinan ja USA:n kaupallisille suhteille on käynyt. Kiinan ja USA:n välille on syntynyt kauppasota.

Samanlaisia kauppasotia syntynee myös Euroopan valtioiden välille, todennäköisesti myös ihan oikeita sotia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Et nyt ymmärtänyt asiaa. Salvini ei tiettävästi aja EU:n hajoittamista, vaan hegemoniakaksikon Saksan ja Ranskan vallan rajoittamista EU:n sisäisessä käytännön päätöksenteossa.

Juuri samasta syystä Britanniakin lähti omille teilleen.

Kaduilla Euroopassa ovat olleet viime aikoina lähinnä velkaantuneet ja persaukiset ranskalaiset, josta on yllättävästi uutisoitu kovin vähäisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Et nyt ymmärtänyt asiaa. Salvini ei tiettävästi aja EU:n hajoittamista, vaan hegemoniakaksikon Saksan ja Ranskan vallan rajoittamista EU:n sisäisessä käytännön päätöksenteossa."

Kyllä ymmärrän. En nyt tarkoittanut tällä ihan tätä Italian nykytilannetta, vaan tilannetta yleensä. Saattaa tietenkin olla että puhuin vähän asian sivusta, sorry.

"Juuri samasta syystä Britanniakin lähti omille teilleen."

Englannin ero kyllä johtuu nimenomaan populistisesta liikehdinnästä ja niistä virheellisistä liikkeistä joita englannin johtava puolue, konservatiivit, teki, saadakseen tämän liikehdinnän hallintaan.

Mitään rationaalisia syitä brexitille ei ole, on vain epärationaalisia.

"Kaduilla Euroopassa ovat olleet viime aikoina lähinnä velkaantuneet ja persaukiset ranskalaiset, josta on yllättävästi uutisoitu kovin vähäisesti."

Elintasoerot luovat tyytymättömyyttä ja se tyytymättömyys tulee sillä lailla näkyviin että hallitusta vastustavat ääriliikkeet saavat kannatusta. Tämäkään liikehdintä ei perustu mihinkään rationaaliseen, vaan se on luonteeltaan epärationaalista riehuntaa ja voimannäyttöä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Mitä luulet Ranskassa tapahtuvan jatkossa, kun maa on ajamassa maailmantalouden taantumaan nykyisin 3 % julkistalouden alijäämin jo valmiisksi korkean verotuksen ja velkaantumisen olosuhteissa ?

Italian ongelma on pieni tähän nähden ja enin osa Italian julkisesta velasta on velkaa kotimaisille luotottajille.
Italian yksityinen velkaantumisaste on eräs koko Euroopan alhaisimmista ja varallisuus eräs koko Euroopan korkeimmista.

Ranka on ottanut viimeisen vuosikymmenen aikana uutta julkista velkaa yli biljoonan euron verran, eikä pellehermanniksi lopulta todettu Macron ole saanut syvänmerenkyntäjän suuntaa muutettua puoeen tai toiseen.

Enpä ole ennen kuullut kansanäänestyksen voittanutta tahoa nimitettävän populisteiksi, mutta kotimaan demareiltahan voi tämänkin helposti oppia - vaikka ajatuskuviossa ei olisi järjen häivää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Mitä luulet Ranskassa tapahtuvan jatkossa, kun maa on ajamassa maailmantalouden taantumaan nykyisin 3 % julkistalouden alijäämin jo valmiisksi korkean verotuksen ja velkaantumisen olosuhteissa ?"

Järkevät rakenneuudistukset ovat Ranskassa haastava tehtävä, mm. näiden keltaliivihörhöjen takia.

Toki eriarvoisuuden tasoittaminen rauhoittaisi keltaliiviläisiä, mutta se on yhtä haasteellista kuin kaikki muukin, koska rikkaat eivät halua jakaa omistaan köyhemmille.

--------------

Kyllä ne siellä Ranskassa kumminkin jotain aina keksii, jokin luova temppu jolla rakenneuudistukset saadaan toteutettua niin etteivät keltaliivit edes huomaa sitä.

En minä sitä epäile etteivät ranskalaiset, italiaanot ja EU kokonaisuutena pystyisi luovimaan haasteiden välissä, onhan Kreikkakin melkein pelastettu, kuten nyös Irlanti, Portugali ja Espanja.

Eniten minä pelkän sitä että näiden talousvaikeuksien tekosyyllä Euroopan kehittyminen yhtenäiseksi taloudelliseksi ja hallinnolliseksi kokonaisuudeksi saadaan hidastumaan, tai kokonaan estettyä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #14

Nyt on kyllä pakko naurahtaa Arto.

" ne siellä Ranskassa kumminkin jotakin aina keksii, jokin luova temppu, jolla rakenneuudistukset saadaan toteutettua...

Rakenneuudistuksia vastustaa Ranskassa ay-liike, eikä keltaliivinen maaseutujen syrjäytynyt köyhälistö.

Toki rakenneuudistukset toteutetaan myös lopulta Ranskassakin, mutta vain pakon sanelemana velkaelvistelyn käydessä lopulta mahdottomaksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Rakenneuudistuksia vastustaa Ranskassa ay-liike, eikä keltaliivinen maaseutujen syrjäytynyt köyhälistö."

Joo, minulla ei nyt mitään tarkkaa tietoa ole, kun en ole aktiivisesti seurannut, mutta kerron millainen ajatus minulla on. Ajatukseni ovat usein olleet oikeita, vaikka en pystyisi niitä faktoilla perustelemaan. En kuitenkaan loukkaannu siitä jos minun nämä mielipiteeni nyt faktoilla tyrmätään.

AY- liike tosiaan vastustaa rakenneuudistuksia Ranskassa, kuten myös Suomessa. Se johtuu siitä että usein ne rakenneuudistukset ovat sellaisia että valtio elää yli varojensa, tai että palkkataso maassa on liian korkea kilpailukykyyn nähden ja tilanne pitää korjata. AY- väen kuuluukin vastustaa tätä, ainakin näennäisesti ja se vastustaa kanssa. Ranskan AY- väki vain on huomattavasti hankalampi hallituksen kannalta kuin Suomen AY- väki.

On luonnollista että kun työväestön etuja joudutaan karsimaan ja palkkoja laskemaan, ammattiliitot panevat hanttiin sen minkä pystyvät. Ainakin AY- pomot kuitenkin ymmärtävät asian ja asioissa voidaan päästä eteenpäin kärsivällisesti luovimalla ja neuvottelemalla.

Nämä keltaliivien kapinat eivät kai sitten ole AY:n järjestämiä, vaan spontaaneja ja populistien järjestämiä, tai kenties maan ulkopuolelta, kuten Moskovasta käsin järjestettyjä, mutta kyllä ne on tiukasti rakennemuutosvastaisia, eli ihmiset vastustavat sitä että heidän elinolonsa tiukentuvat.

Minulla ei ole käsitystä siitä onko AY. väellä roolia ja jos on, niin millaista roolia, näissä Ranskan keltaliivien mellakoissa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Veikkaan , ettei Brexitillä ole suurtakaan vaikutusta unionin sisäiselle poliittiselle kehitykselle. Britannian rooli on jo pitkään ollut pullasta rusinoita poimivan jarrumiehen. Brittien ero saattaa jopa helpottaa unionin syventämistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka niin rusinoita pullasta poimiva jarrumies ?

Hieman nyt kaipaisin perustetta tälle väitteelle ?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Esim. Yhteisen puolustusyhteistyön jarrutus ja vaikkapa Thatcherin " I want my money back".Kts https://www.bbc.com/news/uk-politics-11598879

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #19

Eihän Britannia tarvitse mitään yhteistä puolustusyhteistyötä muun EU:n kanssa, sillä se on NATO: n tkiseksi merkittävin ja varsin uskottava puolustustaho.

Ongelmana eurooppalaisessa puolustuksessa on Saksan tiukat kukkaron nyörit, jostz mm. Yhdysvallat on varoitellut useisiin eri otteisiin.

Britannia on edelleen EU:n toiseksi suurin nettomaksaja yli 10 miljardin nettomaksuin, joten arviosi pelkkien rusinoiden poimimisesta pullasta jääköön omaan arvoonsa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Suhteutapa se Britannian nettomaksuosuus väkilukuun? Britannian nettomaksuosuus on muuten vain 7 miljadia, eli 106 € asukasta kohden.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001914634....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommentoija Lauri Kiiski, Euroopan unioni ei ole täydellinen, mutta se ei ainakaan parane luomalla eripuraa jäsenmaiden välille. Koko 2010-luvun on ennusteltu EU:n hajoamista muutaman vuoden kuluessa. Toistaiseksi kuitenkin ongelmat on kyetty ratkaisemaan.

Brexit aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia niin EU:hun jääville valtioille, mutta ennenkaikkea Britannialle. Brexit ratkeaa vasta seuraavien muutamien kuukausien kuluessa. Vaihtoehtoja on vielä paljon, kuten linkkaamani Ylen kaavio osoittaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukkalakin voisi perehtyä maksuosuuksiin v. 2018 tai 2019 vanhojen tietojen sijasta.

En viitsi edes nyt googlata todellisia maksuosuuksia tälle vuodelle, koska koska sekin on varmasti ikävää heräämistä todellisuuteen myös Lukkalalle.

No laitan nyt kuitenkin :

https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

2018 - 2019 ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuonna 2016 Britannian nettomaksuosuus oli 6,262 miljardia.

2017 lukua en netistä löytänyt, puhumattakaan vuoden 2019 luvusta, jota kukaan ei vielä edes tiedä.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3888019-suo...

Itse heitit huntturalla 10 miljardia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiiski moittii minua vanhoista tiedoista. Mutta itse heitti britannian nettomaksuosuudeksi 10 miljardia. Tosiasia se oli oli vuonna 2016 6,262 miljardia, eli Kiiski liiotteli vain 62%.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukkala on nyt tarkoituksella täysi hoopo ja lukutaidoton ja kaivelee perstaskusta 3 vuotta vanhoja tilastoja.

On kerrassaan moukkamaista, että vieläpä vääristelee muiden tekstejä tieten tahtoen, kun oma älyhimmeli ei enää kestä ajantasalla olemista.

Käsittääkseni pari kommentyia aikaisemmin linkitin mukaan treasury:n tiedot... ?

No, sinullahan on nuo vanhat Kansanuutiset verrattomana tietopankkina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiiski, kuka kirjoittikaan näin: "Britannia on edelleen EU:n toiseksi suurin nettomaksaja yli 10 miljardin nettomaksuin"? Viimeisin luku, jonka löysin, oli vuodelta 2016, joka oli 6,262 miljardia. Ole hyvä ja anna tuoreempi luku. Sinun mukaasihan Britannian nettomaksuosuus on yli 10 miljardia?

Ottaa näköjään koville, kun puolustat antamaasi väärää tietoa menemällä henkilöön!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voi ressukkaa, jos ei osaa edes lukea antamani treasuryn tietoja.

Pysy vain v. 2016 Kansanuutisissasi - aivan yksi ja sama minulle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kylläpä Kiiskillä ottaa koville!!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset