plukkala

Kalevi Sorsa, KGB:n luotettu yhteistoimintahenkilö

Venäläinen historioitsija Vladimir Kara-Murza, joka on myös Wasinghton Postin vakituinen kolumnisti, palauttaa mieleen sen, että KGB on nimennyt Kalevi Sorsan luotettavaksi yhteistoimintahenkilökseen Suomen mustan historian, suomettumisen aikana. Asiahan ei ole mitenkään uusi, mutta se on hyvä muistaa tänäkin päivänä.

Vladimir Kara-Murzan mukaan Latvia on päättänyt julkaista niiden latvialaisten nimet, jotka tekivät yhteistyötä KGB:n kanssa. Suomessa on vastaavaan vielä pitkä matka. Eihän Suojelupoliisin jo vuonna 1990 saamaa ns. Tiitisen listaakaan ole vieläkään saatu julki, vaikka presidentit Koivisto ja Ahtisaari olisivat listan olleet valmiit julkaisemaan jo 15  vuotta sitten.

Suomessa olisi viimeistään nyt syytä käsitellä myös suomettumisen aika omasta lähihistoriastaan.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a6941861-4a39-4ca0-b8b7-c770b1471189

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Foliohattuni alla olen miettinyt että "Tiitisen listalla" siirretään huomio isoista kaloista. Väyrynen, Kanerva, Tuomioja, Halonen ovat edelleen keskuudessamme ja noin periaatteessa kukaan ei kiistäne näiden roolia Tehtaankadun kollaboraatoreina?

Nykyään Venäjän etuja ajavat entiset pääministerimmekin, ainakin Aho ja Lipponen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ari Tero ilmeisesti säikähti Erkki Tuomiojan vastausblogista, koska poisti kommenttinsa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Esko Aho on Venäjän valtionpankin Sperbankin hallintoneuvoston jäsen. Pankkihan on länsimaiden asettamalla pakotelistalla.
Kuinka tämä on mahdollista? Suuri raha puhuu? Moraalista viis!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kertoo miehestä aika pqljon!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On syytä muistaa, että Kalevi Sorsa oli Suomen moninkertainen pääministeri. Kuitenkin Sorsan valtakausi Suomessa päättyi Neuvostoliiton kaatumiseen.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Arvioin, että Sorsan ura loppui tupakantuskaan. Ei kyennyt enää täysipainoiseeen keskittymiseen luovuttuaan piipun poltosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikilla saa toki olla omat mielipiteensä! Kuitenkin silloin, kun Sorsan arvioitiin olevan luotettava yhteistyökumppani KGB:n kanssa, hän poltteli piippuaan vielä ihan rauhassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #5

"Keskustelujen alussa (Leonid) Brezhnev valitti, että lääkäri oli kieltänyt häneltä tupakoinnin. Hän korosti kuitenkin, että muut paikalla olijat voisivat kaikin mokomin tupakoida. Kalevi sytytti savukkeen ja puhalteli savua Brezhnevin suuntaan."

Pentti Väänänen: Purppuraruusu ja samettinyrkki, Kellastupa 2012, sivu 221

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suosittelen lämpimästi Jukka Seppisen erinomaista teosta Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991. Strategia ja toiminta. ( Ajatus Kirjat 2006)

Kyseisessä kirjassa Kalevi Sorsa mainitaan 57 eri sivulla. Korutonta kertomaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalata kai Suomen pääministeri tulee mainitakin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Johtopäätösten teko Kalevi Sorsan kohdalla on perin helppoa.

Itse asiassa ajoittainen pääministeriys on raskauttava seikka.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tulee toki mainita, mutta missä yhteyksissä hänet mainitaan!
Seppisen kirja on todella korutonta kertomaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suosittelen Sorsan omia muistelmia ja arkirealismia. Jokainen 1970- ja 1980-luvuilla hallituksessa istunut oli tietenkin KGB:n luottohenkilö. Mitään paljastumattomia salaisuuksia asiaan ei liity.

Itse en tykännyt Sorsasta puoluejohtajana, koska hän oli prinsessanherkän epäluuloinen toimittajia kohtaan, mutta toimittajana hän oli itse ihan hyvä. Myös muistelmiensa toimittajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

JP, ainakin Kokoomuksen maineen pelastit. Niinä vuosikymmeninä Kokoomus, ei "tietyistä syitä" hallituksessa ollut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Oli se, vuodesta 1987 lähtien. Pääministerinä sama valtioneuvos, joka esti vuoden 1974 presidentinvaalit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Eipä ollut pääministeri sen jälkeen kun toinen valtioneuvos Harri Holkeri nimitettiin pääministeriksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Holkerista puhuin, tietenkin. En edes muistanut, että Sorsakin oli jokin neuvos. Eikä kyllä ollutkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Niinpä, hänelle kyllä valtioneuvoksen titteliä esitettiin, mutta hän kieltäytyi sen vastaanottamisesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiitisen listan voisi hyvin avata. Jos joku listalla olija on vielä hengissä, on hänellä sentään mahdollisuus puolustautua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"One episode illustrates how well-founded those fears were. Among the documents made available to Bukovsky during the trial was a confidential Central Committee memo dated Dec. 11, 1980. It described the leader of Finland’s Social Democrats, Kalevi Sorsa, as a “trusted collaborator” of the Kremlin. Sorsa, a three-time prime minister of Finland, was considered the front-runner for the country’s 1994 presidential election. The publication of the memo spelled the end of Sorsa’s political career; he issued a public apology and withdrew from the race. One wonders how many political careers in the West would have come to a close had the Russian government decided to go ahead with a full declassification."

Mitäs tämä nyt on?

"Sorsaa, Suomen kolminkertaista pääministeriä, pidettiin eturivin ehdokkaana maan presidentinvaaleissa 1994. [NKP:n keskuskomitean 11. joulukuuta 1980 päivätyn] Muistion julkaisu merkitsi Sorsan poliittisen uran loppua, hän julkaisi julkisen anteeksipyynnön ja vetäytyi kilvasta."

NKP:n Keskuskomitean muistio kuulemma kuvasi Kalevi Sorsan Kremlin "luotetuksi yhteistyömieheksi".

Kuinka moni muistaa tuollaista asiakirjaa, Sorsan julkista anteeksipyyntöä sen johdosta ja vetäytymistä presidenttiehdokkuudesta? En minä ainakaan.

Löytyykö Suomen valtalehtien arkistomateriaalista mitään selventävää?

Osaako kukaan suomentaa venäjänkieliset dokumentit linkistä http://www.bukovsky-archives.net/pdfs/non-comm/ct2... ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En kyllä muista minäkään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aivan huuhaata. Sorsa kamppaili viimeiseen päivään asti Ahtisaaren kanssa ehdokkuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikki muistavat vain lopputuloksen. SDP:n virhe oli avata äänestys ehdokkaasta kaikille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Mikäs virhe tuo oli? Kävin itsekin äänestämässä Ahtisaarta kolmeen kertaan: ensin Sorsaa, sitten Väyrystä ja lopuksi Rehniä vastaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Toistin vain useiden sen aikaisten demarien sanonnan silloin. Siis niiden, jotka olisivat halunneet Sorsan ehdokkaaksi.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

#12 Osaako kukaan suomentaa venäjänkieliset dokumentit linkistä http://www.bukovsky-archives.net/pdfs/non-comm/ct2... ?

Dok. 1. Ote NKP:n keskuskomitean sihteeristön pöytäkirjasta liittyen Suomen SDP:n puheenjohtaja K.Sorsan 50-vuotispäivän viettoon. 1. Pyydetään toimittamaan liitteenä oleva sähkösanoma Suomen NL:n suurlähettiläälle. 2. Pyydetään NKP:n keskuskomitean hallinto-osastoa hankkimaan K.Sorsalle muistolahja.

Dok. 2. Kirje Suomen NL:n suurlähettiläälle. "Käykää SDP:n puheenjohtajan Kalevi Sorsan luona hänelle sopivana ajankohtana ja välittäkää NKP:n keskuskomitealta lämpimät onnittelut 50-vuotispäivän johdosta. Toivottakaa Sorsalle hyvää terveyttä ja menestystä toiminnassa rauhan, liennytyksen ja aseriisunnan puolesta, molemminpuolisen luottamuksen ja hyvien naapuruussuhteiden vahvistamiseksi sekä hedelmälliseksi muodostuneen yhteistyön jatkumista niin henkilökohtaisella tasolla kuin puolueiden kesken. Luovuttakaa lahja hänelle.

Dok. 3 (tiivistelmä). Liitteenä NKP:n kv-osaston varajohtaja Tshernevin allekirjoittama sähkösanoma, jossa ilmoitetaan Sorsan merkkipäivästä, kerrotaan että Sorsa on poliittisen ja valtiomiehen uransa aikana ollut asennoitunut ystävällismielisesti NL.oon ja NKP:een, edesauttanut maittemme hyvien suhteiden lujittamista ja tehnyt hyvää yhteistyötä Sosialistisen Internationaalin puitteissa rauhan ja aseriisunnan puolesta, kilpavarustelun hillitsemiseksi. Kehotetaan luovuttamaan lahja ja esittämään onnittelut merkkipäivän johdosta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Paljon kiitoksia Elinalle käännöstyöstä!

Tulos on mielestäni yllättävä, eikä suinkaan siihen suuntaan kuin Washington Postin vakituinen kolumnisti, venäläinen historioitsija Vladimir Kara-Murza antaa ymmärtää.

On pakko myöntää, että Jari-Pekka Vuorela (# 19.) on aivan oikeassa: täyttä huuhaata!

Vaikka kuinka KGB olisi nimennyt Kalevi Sorsan luotettavaksi yhteistoimintahenkilökseen suomettumisen aikana, niin noista käännetyistä dokumenteista sellaista ei ainakaan ilmene, vaan niissähän on kyse pelkästään tavanomaisesta diplomaattisesta kohteliaisuudesta.

On aivan absurdi ajatus, että tuollaisten tekstien tulo julkisuuteen (mitä ei 1994 tapahtunut) olisi muka säikyttänyt länsimaiden poliitikkoja, saanut Sorsan esittämään anteeksipyynnön ja vetäytymään presidenttiehdokkuudesta. Laatulehti Washington Post on näköjään tässä mennyt halpaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse en usko Kekkosen olleen epäisänmaallinen, mutta eikö juuri hän luonut KGB-kanavan viestittämiseen neuvostojohdon kanssa. Olihan hänellä itselläänkin tiedustelutaustaa. Muistaakseni perusteluna oli, että tällä kanavalla viesti ei värity poliittisesti, mikä mahdollisuus olisi ollut suurlähettiläskanavan käytössä.
Näin ollen pelkästään se, että KGB on maininnut luottavansa Kalevi Sorsaan ei vielä tekisi hänestä kuin Kekkosen työn jatkajan. Pitäisi mielestäni löytyy myös jotain sellaista, missä Sorsa on tehnyt maallemme vahinkoakin, että hänen toimintansa olisi täysin tuomittavaa. Eipä sillä, Kekkosen tapa toimia on ilmeisen riskaabelia taitamattomissa käsissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

KGB:n arkistojen agentti Timo lienee Urho Kekkonen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Napoleon lienee kuollut vuonna 1821 ja muita uutisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kekkosen valtakauden toinen puolisko ei kovin paljon länsimaista demokratiaa muistuta.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Aika paljon enemmän kuitenkin kuin ns. kansandemokratiaa.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Kannattaa lukea. Jukka Tarkka."Karhun kainalossa, Suomen kylmä sota 1947-1990".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mikähän lienee ollut tämän K. Copca 'n arvokkain palvelus NKP:lle, kun noin luotetuksi kollaboraattoriksi häntä kuvailevat?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Arvokkain palvelus oli varmasti Kekkosen pyytäminen ehdokkaaksi vuoden 1978 vaaleihin jo vuonna 1975. Koivistohan olisi ilman muuta tullut valituksi 1974 (jos vaalit olisi pidetty) tai 1978 (jos puolue olisi asettanut hänet ehdokkaaksi).

Ei Sorsalla itsellään mitään KGB:n tai NKP:n palvelemisen motiivia ollut. Kunhan ajatteli, että pääsisi itse joskus ehdokkaaksi, mikäli Koiviston suosio joskus vähenisi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oliko Kekkosen virkakausi 1978–1982 arvokasta kenellekään, siitä voi olla monta mieltä. Ainakin se riisti UKK:lta tilaisuuden vetäytyä arvokkaasti eläkkeelle hänen työkykynsä jo kärsittyä pitkälle edenneestä sairaudesta, ja antoi aiheen ihmettelyille, kuka hänen taustavoimistaan maata loppujen lopuksi kulloinkin johti presidentin valtaoikeuksin. Jos UKK:n tilalla olisi ollut Koivisto jo 1978, siitä ei ainakaan olisi vallinnut mitään epäselvyyttä. Tyylipisteitä ei Suomen valtionhallinolle voi antaa onnettoman dementoituvan vanhuksen pitämisestä puolikuntoisena tasavallan korkeimmassa virassa.

Mistäs me voisimme tietää yhtään mitään siitä, miksi "K. Copca" oli NKP:n luottohenkilö ja millä kaikilla tavoilla ja motiiveilla. Toivottavasti totuus kaivetaan joskus päivänvaloon, tällä hetkellä siitä on tallennettuna parhaat ja olennaisimmat muistiinpanot Venäjällä, entisen NL:n tiedustelu- ja valtioelinten arkistoissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Putinin aikana ne arkistot eivät varmuudella avaudu!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Linkin takaa löytyy kuva, jossa komeilee marsalkka Ustinov. Kerrotaan, että kun tämä yritti esittää saunareissulla Tamminiemessä Kekkoselle yhteisiä sotaharjoituksia, niin Urkki totesi, että mennäänpäs löylyyn! Sama toistui useamman kerran, jolloin marsalkka oli ilmeisesti niin löylynlyömä, että unohti koko harjoitukset.
Pitäneekö paikkansa? Epäilen!
Ustinovin takana pälyilee varsinainen suomensyöjä Stepanov.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkaan yhteisiä sotaharjoituksia ei koskaan Suomen ja Neuvostoliiton kesken järjestetty!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei järjestetty, mutta tuskin tuon sauna-episodin vuoksi jäi järjestämättä?

Muuten, useat tärkeimmät henkilöt Neuvostoliiton suurlähetystön henkilökunnasta, lähinnä KGB-edustajia, kirjoittivat suomennetut muistelmansa. Niissä esittävät olleensa hyviä Suomen ystäviä, ja aina vain maamme parasta ajatelleet. Uskokoon ken tahtoo!
***
Sorsa oli ajattelultaan ja toimiltaan juuri sellainen kuin blogissa ja kommenteissa tuodaan julki.
SI:n aseidenrajoitustyöryhmän puheenjohtajana Sorsa toimi aina Neuvostoliiton toiveiden mukaisesti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuosina 1974-83 puolustusvoimain komentajana toiminut Lauri Sutela on kyseisen manööverin isä.

Kekkonen toimi Sutelan neuvojen mukaan tuolloin ja myöhemminkin Neuvostoliiton painostaessa Suomea sotilaspoliittisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ensimmäinen kappaleesi pitää varmasti paikkansa.

Toisesta: Mikäli tarkoitat myöhemmin kuin 1978, tarvetta ei ehkä juuri enää ollut. Tuskinpa venäläiset Suomea Afganistaniin pyysivät. Myöhemmin kuin 1981 ei ollut enää Kekkostakaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Kaksi kuukautta myöhemmin Kekkonen oli taipuvainen järjestämään Neuvostoliiton kanssa jonkinasteisesta yhteistä sotilaallista esikuntatyöskentelyä sotaharjoitusten sijasta.

Sutelan jyrkkä ei lopetti tämän Kekkosen pohdiskelun.

Myöhempinä vuosina Sutela ainakin kahdesti toimi Kekkosen panssarina ehdotuksiin YYA-sopimukseen liittyvistä toimista sotilaallisen yhteistyön tiivistämiseksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #38

Suomen ja Neuvostoliiton sotilaallinen yhteistyö sisälsi myös korkean tason koulutusta Frunzen sotilasakatemiassa. Luin taannoin tämän kenraalimajuri Pentti Syrjän kirjan aiheesta: https://kauppa.kierratyskeskus.fi/gruppa-finljandi...

Kirjansa johdosta Syrjä sai sittemmin presidentti Koiviston haukut.

Mielenkiintoinen oli divisioonankomentajien koulutuksen lähtökohta: neuvostoliittolaiset halusivat koulutuksen pohjaksi karttamateriaalin Suomesta, johon olisi sitten sovellettu akatemiassa korkeaa sotataitoa.

Syrjä torppasi alkuunsa tällaiset aikeet, ja koulutukseen käytettiin sitten karttoja NL:n valtioalueelta. Mutta tuo tapahtuma sinänsä kuvaa hyvin tuolloisia itänaapurin asenteita.

Toinen sotilaiden yhteistyökuvio liittyi Suomen ilmavoimien MiG-21 -hankintaan. Ryhmä Karjalan Lennoston sotilaslentäjiä ja mekaanikkoja matkusti siviilivaatteissaan Kirgisian Bishkek'iin oppimaan perusteet konetyypistä, johtajanaan Lauri Pekuri https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Pekuri , joka oli mm. hävittäjälentäjänä jatkosodassa tullut kahdesti alasammutuksi ja jälkimmäisellä kerralla jäänyt sotavangiksi, jolloin häntä kuulusteluissa uhkailtiin käyttäen mm. valeteloitusta, mutta tuloksetta.

Kirgisiassa koulutettiin NL:n liittolaismaiden (mm. Pakistanin) MiG-lentäjiä, ja koulutusohjelmaan sisältyi varsinaisen aiheen ohella marxismi-leninismiä. Sen käytyä ilmi Pekuri ilmoitti isännille heti alkuun, että suomalaista ryhmää tämä ei koske. Hänen ei tarvinnut hankkia päätökselleen vahvistusta Helsingistä, mitä isännät kummastelivat.

– Jos tuollaiset kokemukset olisi jollakin amerikkalaisella, Hollywood olisi tehnyt siitä elokuvan. Pekurin alas ammuttu ja järvestä nostettu Brewster on tänäkin päivänä esillä Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.

----

– Anteeksi tämä syrjähtämiseni aiheesta kokonaan toisenlaisiin henkilöihin kuin K. Copca.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voi olla, että KGB:n residentit liioittelivat menestystään Suomessa. NL:ssahan oli Stalinin ajoista lähtien se ongelma, että ylöspäin asiat esitettiin kovin positiivisesa valossa. Suomessa oli mukavaa, ja vapaampaa kuin Moskovassa, joten kanntti liioitella saavutuksiaan paikallisten poliitikojen parissa, niin teki itsensä tarpeelliseksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olikin kyse siitä kuinka nämä KGB-miehet lässyttelivät eläkkeellä ollen muisteluksissaan ystävyydestään maatamme kohtaan pahimman suomettumisen aikanakin.

Olivat todellisuudessa olleet koko ajan päättäjiemme ja virkamiestemme kurkulla kaikenlaisin vaatimuksin ja uhkailuin. Tosin hyväntahtoisia suomalaisia hölmöjä riitti uhkailemattakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Haluavat vain pestä oman toimintansa valkoiseksi!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ensimmäinen askel Suomen lähihistorian käsittelemisessä voisi olla juuri Tiitisen listan julkistaminen nyt välittömästi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Minä en kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä.”

Seppo Tiitinen

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

En olisi yllättynyt jos paljastuu että Lipponen vakoili Sorsaa CIA:n laskuun.

Paljon on liikkunut huhuja että Lipponen oli CIA:n palkkalistoilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei avointa kirjaa voi "vakoilla".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oletko oikeasti sitä mieltä, että Sorsa oli avoin kirja?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiitisen lista on yhä edelleen kuuma peruna politiikoille. Tämän osoittaa oivasti Kansanedustaja Erkki Tuomiojan vastablogi yhteen tämän ketjun kommenttiin.

http://erkkituomioja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2675...

Jotkut 70- ja 80-luvun politiikoista ovat roikkuneet löyhässä hirressä jo kolme vuosikymmentä. Jo senkin takia on tullut aika julkaista Tiitisen lista.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hei Pekka Lukkala,

Kommentin nro 12 Hannu Mononen kyseli venäjän taidon perään. Keskustelu oli jo hiljentynyt, mutta siellä se käännös nyt on tulevaisuuden tarpeita varten.

terv. Elina

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Niin, käänsin kaksi ensimmäistä asiakirjaa ja toisen lyhensin. Mononen pyysi käännösapua toisen blogin kommenttiosiossa, näin viestin eilen myöhään illalla ja työstin tekstit, jos joku palaa myöhemmin tähän keskusteluun ja
käännöksestä on hyötyä. (olen eläköitynyt ve-tulkki, Gorba ja Koivisto meriittilistalla ja Paavoa tulkannut 10v))

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset