plukkala

Auttaako uhriutuminen?

Viimeiset 25 vuotta Paavo Väyrynen on syyttänyt mediaa pelistä  itseään vastaan. Onko sitten näin oikeasti ollut?

Hävittyään presidentinvaalit 1994 ja pudottuaan jo ennen toista kierrosta Väyrynen syytti mediaa. Sen jälkeen hän veti hetken aikaa henkeä Euroopan parlamentissa. Vuoden 2007 vaaleissa hän oli kuitenkin ehdokkaana Keskustan listalla ja tuli valituksi. Sitten alkoi Väyrysen oma peli. Hän ilmoitti, ettei ota paikkaa vastaan eduskunnasta, ellei hän pääse ministeriksi. Tähän silloinen Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen suostui. Ja näille tapahtumille kyllä riitti palstoilla tilaa. 2011 hän asettui ehdokkaaksi Uudenmaanvaalipiirissä Keskustan listalta, eikä häntä valittu.

2012 hän oli Keskustan ehdokkaana presidentinvaalissa värikkäiden vaiheiden jälkeen. Menestyi kohtuullisen hyvin ja tuli kolmanneksi ensimmäisellä kierroksella. Vuoden 2014 Euroopan parlamentin vaaleissa hänet valittiin Keskustan listalta ja hän palasi Brysseliin. Ja palstatilaa riitti. 2015 eduskuntavaaleissa Väyrynen oli ehdolla jälleen Lapissa Keskustan listalta ja hänet valittiin. Ja Väyrynen aloitti jälleen saman pelin Keskustan uuden puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa paikasta hallitukseen. Sipilä ei suostunut ja Väyrynen jäi Brysseliin. Palsatilaa riitti jälleen.

2016 Väyrynen tammikuussa ilmoitti jättävänsä kaikki tehtävänsä Keskustan johdossa. Helmikuussa hän perusti uuden puolueen, Kansalaispuolueen, keräsi tarvittavat kannattajakortit, ja puolue merkittiin puoluerekisteriin joulukuussa 2016. Väyrynen osallistui myös presidentinvaaliin valitsijayhdistyksen ehdokkaana 2018. Ja palstatilaa riitti.

Vaalien jälkeen hän riitautui Kansalaispuolueen toimivan johdon kanssa. Asia eteni riitelyyn oikeudessa, joka jatkuu yhä. Samaan aikaan hän pyrki myös Keskustan puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa 2018. Tästä hän kuitenkin luopui hetken ennen Sotkamon puoluekokousta ja erosi Keskustasta ja sen kunniapuheenjohtajuudesta. Ja taas palstatilaa riitti.

Viime kesänä Väyrynen ymmärsi, että hänen tulee taas perustaa uusi puolue ehtiäkseen mukaan 2019 eduskuntavaaleihin. Näin syntyi Seitsemän tähden liike, joka merkittiin puoluerekisteriin joulun alla. Ja kaikki nämäkin tapahtumat media on palstoillaan kertonut.

Väyrynen on viimeisten 25 vuoden aikana syyttänyt mediaa siitä, että hänen toimiaan ei uutisoida.  Hän on nyt pettynyt siihen, etteivät toimittajat saavu enää Seitsemän tähden liikkeen järjestämiin tiedotustilaisuuksiin, koska ne  eivät heitä kiinnosta. Kuitenkin tälläkin viikolla on muuan Börje Börgelsson saanut huomattavasti julkisuutta ja palstatilaa, kun Seitsemän tähden liike julkisti hänen nimensä uusien kansanedustaehdokkaittensa joukossa.

Tänään Väyrynen kertoi, ettei osallistu enää torstaisin eduskunnan kyselytuntiin, koska ei saa esiintyä siellä televisioinnin aikana. Hän käyttää jatkossa torstait eduskuntavaalityöhön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Millaista median palstatilan tulisi Väyrysen mielestä olla?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Paavo Väyrynen on hyvä vaihtoehto niille äänestäjille, jotka eivät pidä "nykymenosta" mutta eivät toisaalta ole myöskään rasisteja.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Paavo Väyrynen on hyvä vaihtoehto - Paavo Väyryselle. Ei kenellekään muulle. Hän ajaa vain ja ainoastaan omaa henkilökohtaista etuaan. Ei kenenkään muun. Ja mikäs siinä, ei se laitonta ole, kun sen tekee noin avoimesti kuin Paavo tekee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin sellaisen kuvan olen hänestä saanut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan muitakin vaihtoehtoja on tarjolla. Yhteensä 19 puoluetta ja Liike nyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Paavon uskottavuus on kärsinyt, mutta saa nähdä kuinka käy. Etkös se Pekka sinäkin ole aina sanonut, että se pulpahtaa aina pinnalle kuin ongen korkki? Ikäähän Paavolla jo on melkoisen verran, mutta ei se ainakaan luovuttaja ole. Sinnikkyyttä Paavolta ei ainakaan puutu.

Tässä oma spontaani vastine Paavolle. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268325...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet kääntänyt kelkkasi Paavon suhteen?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Paavo on tehnyt tyhmyyksiä viimeisen vuoden aikana, mutta kunnioitan hänen pitkää poliittista uraa ja sinnikkyyttä. Olisihan tuota mieluummin nähnyt toisenlaisen lopun hänen pitkälle poliittiselle uralleen kuin nämä hänen riitelyt ja nillitykset.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

No, onhan se hyvä mistä valita

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Olkoot mitä mieltä Väyrysestä tahansa, niin tottahan tuo on että Pienpuolueita ynm. sorretaan jatkuvasti vaaliväittelyissä ynm. Miksei voida heillekin antaa kunnolla niitä puhevuoroja/kysymyksiä ja aikaa vastailla/kysellä myös TV:ssä?

Aikaa kyllä on jos tahtoa olisi!

Joten mistä kiikastaa? pelko?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pienpuolueilla on myös oma ruutuaikansa.
Mun mielestäni tulisi täydellinen sekamelska jos kaikki puolueet olisivat yhdessä vaalitenteissä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En halua ittekään että kaikki olisi samaanaikaan. Mutta aika vähän he loppuenlopuksi saavat, sitten on niitä uutisia joissa asiat onkin negatiivisia.. Kumminkin esim. Ylellä sitä aikaa on 24h.. Itte valitsevat ohjelmansa, joten aikaa olisi vaikka mihin..

Se että tehdään yksi tai kaksi vaalitenttiä joihin pienpuolueet pääsevät mukaan on aika vähän, saati se aika siinä tentissä jolloin he saavat rauhassa esittää oman mielipiteen johonkin kysykseen/aiheeseen..

En tässä asiassa edes tarkoita Väyrysen liikettä tai Häntä itseään, mutta vaikka piraatteja tai ketä tahansa siellä onkaan... Ja Toinen ihmeellinen asia on se miksi aina pitää olla puolueen johtajat julkisuudessa? Eikö olisi parempi jos vallitentteihin ynm. valitsettaisiin vaikka Lapin vaalialueelta jäsen ja kysytä hänen mielipiteitänsä?

Yksi hyvä vaihtoehto olisi että jokaiselle puolueelle tehtäisiin oma ohjelma/jakso. Joissa olisi jokaisesta vaalialueelta yksi jäsen. Ja heiltä kysyttäisiin asioita. Kuten sanoin Aikaa olisi, mutta tahtoa ei taida löytyä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Vanhojen tapojen mukaisesti Yle haastattelee jokaisen ehdokkaan erikseen. Vastaukset tähän löydät vaalikoneesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä nekin oman ruutuaikansa saavat, suurin piirtein oman suosionsa mukaan. Muuten jos Väyrysen viesti ei vielä ole selvä, ihmettelen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen viimeiset kymmenet vuodet pelannut koko ajan omaa mediapeliään, ja syyttää nyt jatkuvasti mediaa siitä pelistä. Pelaaja on Väyrynen itse.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Jo pitkään Ylen vaalikeskustelut on jaettu kahtia niin, että "A-sarjassa" keskustelevat eduskuntapuolueet ja "B-sarjassa" muut puoluerekisterissä olevat puolueet. Käytäntö on ollut hyvä, sillä AB kokonaan olisi tietysti liian iso porukka.

Väyrysen ja Tähtiliikkeen myötä tuota vanhaa jakoa yritetään nyt kai muuttaa eduskuntaan jo tuodulla ns. Lex-Kaikkosella, jossa myös vain yhden kansanedustajan puolueet siirrettäisiin B-kategoriaan samaan tapaan kuin on tapahtunut kyselytunneilla: ei julkisuutta.

Mitäkö Kaikkonen pelkää? No tietysti sitä, että Paavo Väyrynen ja Seitsemän tähden liike pääsevät TV-julkisuuteen ja viemään ääniä kepulta. Paavo Väyrysellähän on tunnetusti vankkaa kannattajakuntaa keskustassa, ja keskusta tekee nyt 'kaikkonsa' Väyrysen pitämiseksi pois julkisuudesta - ja viemästä keskustaääniä 7 tähden taakse.

Tulevissa eduskuntavaaleissa on muitakin uusia yrittäjiä, ja uuteen eduskuntaan voi tulla myös uusia yhden edustajan ryhmiä - kuten vaikkapa feministit tai siniset. Ei voi olla niin, että isot puolueet kokoomus, SDP ja keskusta päästetään tukkimaan näiden ja muiden pienten äänet moisilla tempuilla, vaikka se poliittisesti houkuttelevaa onkin. Moraalisesti kestävää - ja lain hengen mukaista - moinen toiminta sen sijaan ei ole, ja siksi hyvän oikeusministerimme Häkkäsen pitäisi nyt ryhdistäytyä ja viheltää tuo peli poikki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten itse kirjoitit, olisi liikaa, jos kaikki ehdokaspuolueet ja vielä mahdollisesti valitsijayhdistyksetkin päästettäisiin ns. suureen vaalikeskusteluun. Siitä seuraisi vain suuri kaaos ja koko tilaisuus menettäisi merkityksensä. Sitäkö tavoittelet?

Pienpuolueet saavat oman ruutuaikansa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi ei voi olla että Tänään on vaikka PS.KESK.ja pari pienpuoluetta, Huomenna Kristilliset,RKP,SDP.? Miksi pitää jako olla isoimmat ja pienemmät erikseen, tätä en ymmärrä.. Ikinä ei pienet puolueet pääse kunnolla haastamaan isoja puolueita!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Avaksessani se jo mielestäni varsin hyvin vastasin Väyrysen itkuun siitä, ettei media häntä huomioisi? Väyrynen on taas itse syyllinen siihen, ettei se hänen saamansa huomio ole aina sellaista kuin hän itse haluaisi. Esimerkiksi piraatit pelaa aivan eri tasolla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin kukaan politiikko on viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ollut yhtä paljon julkisuudessa kuin Paavo Väyrynen. Claes Andersson totesi -88 presidentin vaalihaastattelussa, kun häntä pyydettiin kuvailemaan Väyrystä mm. seuraavaa "Mutta sitten on se Väyrysen luonne" ja lopetti siihen, ei halunnut psykiatrina jatkaa pidempään. Väyrysen köhdalla on juuri tästä kysymys, tolkuton kunniahimo ja oikeassa olemisen tarve.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja kyllä Paavo on mediahuomiota saanut myös Kansalaispuolueen ja Seitsemän tähden liikkeen aikanakin paljon enemmän kuin muut pienpuolueet.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Hjalliksen yhden miehen puolue sai mediasta tilaa maanantaina kun hän julkaisi loikkari Lohelan nimen.

Paavo julkaisi maanantaina 70 eduskuntavaaliehdokkaan nimen ja mediaa ei kiinnostanut pätkän vertaa.

Maakuntalehdet ovat julkaisseet uutisia alueidensa uusista Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista.

En ole huomannut että missään mediassa olisi kerrottu meistä Uudenmaanpiirin ehdokkaista. Helsingin ehdokkailla ei taida mennä sen paremmin mediahuomion suhteen.

Erikoinen tilanne.

Mahtaa jossain olla pelko pers.... että viemme ääniä vanhoilta puolueilta ja saamme muutoksen aikaan nykymenoon.

Vaalitenteissä tulee olla edustettuna kaikki eduskuntapuolueet niin kuin tähänkin asti!

Turha sanoa, että kyllä netistä tietoa löytyy kun kaikilla ei ole mahdollisuutta nettiä käyttää.
Iso osa iäkkäämmistä äänestäjistä on tv:n ja lehtien varassa tiedon saannissa.

Rehti media uutisoi kaikista puolueista ja ehdokkaista tasapuolisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen samaa mieltä kanssasi Tiina.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tottakai Lohelan loikkaaminen sai tilaa mediassa, Lohela on tunnettu kansanedustaja ja sen yhteydessähän spekuloitiin sote-äänestyksestä. Kansanedustajien loikkauksista uutisoidaan aina.

Maakuntalehdissä Hjalliksenkin vähemmän tunnettuja ehdokkaita on julkaistu, viimeksi mm. Kaleva:

Hjallis Harkimon Liike Nyt julkisti myös oululaisia ehdokkaita – listalla neljä henkilöä

https://www.kaleva.fi/uutiset/eduskuntavaalit-2019...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän lista ehdokkaista kiinnosti. Ja varsinkin Börje Börgelsson Helsingin listalla, henkilö jota ei ole olemassakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset