plukkala

"Hallituspeli" on täydessä käynnissä

Kirjoitin viime lauantaina blogin vaalien jälkeisen enemmistöhallituksen muodostamista ajatellen. Totesin silloin, että tilanne ei ole vaalien voittajalle helppo, ei mikään läpihuutojuttu.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274824-uuden-enemmistohallituksen...

Tänään uusi eduskunta on järjestäytynyt, edustajat jättäneet valtakirjansa ja eduskuntaryhmät valinneet uudet puheenjohtajansa. Media on ollut paikalla haistelemassa tunnelmia. Monien puolueiden puheenjohtajat ovat kertoneet tuntojaan mm. tulevasta hallituksen muodostamisesta. He ovat myös kertoneet, että jo pääsiäisen aikaan puheenjohtaja Antti Rinne on ollut puhelimitse yhteydessä eli, "hallituspeli" on ollut jo käynnissä kulissien takana.

Kuten lauantain blogissani totesin, ei Rinteellä  kovin montaa rungoltaan erilaista hallituskokonpanoa ole valittavanaan, jos hän pitää kiinni kannastaan, etteivät SDP:n ja perussuomalaisten arvot kohtaa.

Keskustapolitiikot lisäävät vielä Rinteen tuskaa tämänpäiväisillä lausunnoillaan. Juha Sipilä totesi tänään: " Rotakka vaalitappio tuli". "Keskustalla on selkeä suunta oppositioon. Se on kansan päätös. Pitää tapahtua ihmeitä, jos keskusta olisi hallitusneuvotteluissa mukana".

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006080914.html

Keskustan eduskunnan ryhmäpuheenjohtaja jatkoon valittu Antti Kaikkonen totesi mm. että. "Hallitusovi ei ole "kategorisesti" kiinni, vaan viisi senttiä raoillaan".

https://yle.fi/uutiset/3-10751136?fbclid=IwAR1Ebse-0szsmMhcTor6D6HnZ71J7...

Rinteen vaalivoitto surkealla 17,7 prosentin äänimäärällä antaa Rinteen pyrkimyksille huonon selkänojan, mutta vastaavasti kokoomukselle ja keskustalle erinomaisen "pelipaikan", jotta myös heti hyödynnetään. Ja peli on selkeästi jo ennen Rinteen "kysymyksiäkin" täydessä käynnissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli vanhojen tapojen mukaisesti vaalilupaukset on jo unohdettu.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

HyrräAntin pitää viuhua, jotta pääministerin hillotolppa olisi näpeissä. Minusta aika heikko pelisilmä, kun ennalta tyrmää yhden vaihtoehdon. Hän pelaa siinä kepun ja kok lapaan. Toisaalta missasi SDP jo tyhjän maalin ylimielisyydessään.

Eikä ongelma ole pelkästään Rinne. Vaan kyllä ongelma on syvemmällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta kun ne "arvot"?

Kieltämättä SDP:llä on ollut jo kauan selkeä johtajuusongelma. Nyt se tuli selkeästi esiin tuoreessa vaalituloksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arhinmäkikin on ilmaissut kantansa seuraavasta halltuksesta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/278193-paavo-arhi...

Taitaa kuitenkin riippua enemmän keskustan kuin Arhinmäen hallitushaluista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Arhinmäki on perusteluissaan totaalisesti väärässä. "Voittaja" ei ole se, joka on paikkojaan lisännyt, vaan suuruusjärjestys ja erilaiset voittajat määräytyvät toteutuneen paikkaluvun mukaisesti.

Tuossa haastattelussa hän antaa ymmärtää, että kansa on halunnut muutosta vaemmalle, mutta pitää muistaa, että porvaripuolueilla on takanaan ehdoton kansan enemmistön tuki ja keskustakin on paljon vasemmistoliittoa suurempi ryhmä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinäpä se. Arhinmäki ei ymmärrä vasemmistoliiton poliittisen voiman pienuutta ja hän ratsastaa muiden, kuten SDP:n ja vihreiden poliittisella voimalla, jotka nekään ei riitä lähellekään yhdessä vasemmistoliitonkaan kanssa enemmistöön eduskunnassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä se hallitus siitä kasataan ja siellä on virkamiehet taustalla laittamassa palapeliä kasaan.

Politikot on vaalikentillä laverrelleet mitä tahansa.
Politiot on vain koettaneet arvata millaisia lupauksia kansa haluaa
ja ne on yrittäneet tehdä sen mukaisia lupauksia kuin mitä kansa haluaa.
Kukin puolue tietenkin on keskittyneet oman potentiaalisen äänestäjäkuntansa tarpeiden tyydyttämiseen.

Virkamiehet tietää mitä toimia maassa oikeasti tarvitaan ja näkevät vaalituloksesta myös sen mitä kansa haluaisi jos se saisi päättää asioista.

Tästä pitää sitten kasat sellainen ohjelma jolla saadaan sopiva hallitus kasaan ja myös kansalaisten tahtoa jonkin verran mukailevalla tavalla mahdollisimman hyvä hallitusohjelma.

Kyllä se hallitusohjelma on vain jotenkin löydyttävä.

Millään puolueella ei ole kovin suurta osuutta äänistä, parhaassa tapauksessakin alle viidesosa, niin että mikään väestöryhä ei voi odottaa että juuri heidä toiveensa toteutuisivat vaaliohjelmassa.

No, persut tietenkin taas uskovat ja luulevat että juuri heidän takanaan on koko kansa, vaikka heidän takanaan onkin vain 17% kansasta ja nekin on väärin perustein saatu huijattua persuja äänestämään.

Persut tulevat jälleen pettymään ja tulevat pitämään tulevaa hallitusohjelmaa taas koko kansan tahdon pettämisenä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

kommentistasi on aistittavassa näkemys siitä, että oli kysymys koostumukseltaan millainen hallitus tahansa, se kuitenkin olisi itse asiassa "virkamieshallitus"?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En missään tapauksessa usko että nuo politiikan pelle.pelottomat ja pellehermannit, jotka keräävät ääniä vähän kuin katusoittaja kerää lantteja hattuunsa, pystyisivät hallitsemaan maata ilman kokeneita ja päteviä virkamiehiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Puolestani saat rauhassa pitää mielipiteesi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Persut valitsivat "ryhmyrikseen" äänestyksen jälkeen Ville Tavion ja kohtuulisen maltillinen Leena Meri sai väistyä. Ja jos kuka muistaa, kuten itse muistan, Tavion esiintymiset mm. eduskunnan kyselytunnilla, jossa hänen kielenkäyttönsä oli useasti hyvän maun rajoilla ja ainakin kerran puhemies siitä myös häntä huomautti, niin on selvää, että persut tulevat, mikäli se on edes mahdollista, siirtymään yhä enemmän kohti äärioikeistoa ja yhä jyrkempiin puheenvuoroihin mm. maahanmuutosta ja näin valittu tie johtaa väistämättä oppositioon. Persut pitäisi RKP:n sijasta istuttaa eduskunnan istuntosalin oikeaan reunaan, sinne he kuuluvat, eivät keskelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakaan perussuomalaiset eivät omilla valinnoillaan näytä helpottavan Rinteen ongelmaa perussuomalaisten arvoista?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se Ville Tavio on vähän kummallinen persuksi siinä mielessä ettei sitä voisi persuksi uskoa ulkonäkönsä, tai puheidensa perusteella.

Ihan järkevän oloinen jätkä se Tavio. Toivottavasti se vaikutelma pysyy, mutta epäilen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Poistin tuplasi. Taviolla on kyllä useita varsin kärjekkäitä ulostulojakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Taviolla on kyllä useita varsin kärjekkäitä ulostulojakin."

Vai niin, minä olen sitten nähnyt vain sen ulkokuoren, joka on varsin herraskainen minusta. Aloin jo toivoa että persuista alkaisi sukeutumaan normaali eliitin hallitsema herrapuolue, kookomuksen tapainen, mutta vähemmän tekopyhä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Toki toivoa saa, mutta toistaiseksi en sitä ainakaan näe näkyvissä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #18

Tavion blogeista saat kuvan hänen mielipiteistään:
http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Tavio edustaa puolueensa kovaa maahanmuuttovastaista siipeä:
http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267796-...

Tavio ei kyllä tasapainottele Meren tapaan. Hän on lähinnä jyräävä hahmo. Rinteellä tulee olemaan vaikeaa Ville Tavion kanssa:
http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274205-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Perussuomalaisten oma nimitys!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

Joo, näyttää aika radikalisoituneelta tyypiltä noiden puheenvuorojensa perusteella. Minä en ole mlogiteksteihinsä aiemmin tutustunut kun on kuvansa perusteella niin kuiva tyyppi, herraskainen ja kokoomuslaistyyppinen.

Voihan se niinkin olla että nuo puheet on vain vaalitaktiikkaa ja sieltä voi sitten paljastua vähän toisenlainen tyyppi jossain vaiheessa. Kaikkihan sen tietää miten persumielisten ääniä saa kerättyä, sama tyyli on ollut myös Arto Luukkasella, enkä ollenkaan usko että se on oikeesti tollanen miltä sen kirjoitukset näyttää.

Sama juttu Toimi Kankaanniemen suhteen, kun sen puheet alkoivat radikalisoitumaan niin siinä vaiheessa alkoi olla selvää että sinne se on taas pyrkimässä, eduskuntaan, persujen äänillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Jätti ilmeisesti radikalisoitumisensa kesken, koska eduskunnasta putosi. Tosin toivena palata varamiehenä. Edellyttäisi tosin Hakkaisen valintaa valintaa Euroopan parlamenttiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mikäs lakimies Taviossa on demarille ongelma? Muu kuin siis se että persut on demareille ongelma? Ottaen huomioon senkin että Tavio oli valtakunnan ääniharavia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsin maltillisesti esiintyneen Leena Meren pudottaminen "ryhmyrin" paikalta kyllä kertoo suunnanmuutoksesta persujen tulevassa politiikassa. Voi myös ja aivan syystä kysyä, että onko Tavion valinnalla persujen eduskuntaryhmän hajoamiseen johtava siemen kylvetty jos Tavio jatkaa valitsemallaan tiellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Rinne totesi, että kysymykset muodostajan kysymykset annetaan kaikille eduskuntaryhmille. Tavion valinta ei perussuomalaisten hallitupaikan todennäköisyyttä nosta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mikäs lakimies Taviossa on demarille ongelma? Muu kuin siis se että persut on demareille ongelma? Ottaen huomioon senkin että Tavio oli valtakunnan ääniharavia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä kysymys? Mutta taisit jo vastata siihen itse.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Usko pois Arto, tänään eduskunnassa itse olleena ja tunnelmaa aistineena, perussuomalainen ryhmä ei koskaan ole ollut hyvähenkisempi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mikko, monipuoluemaassa kuten Suomessa, ei vielä ole nähty sitä ihmettä, että joku puolue pystyisi yksin muodostamaan enemmistöhallituksen. Ei, vaikka henki puolueen sisällä olisi kuinka hyvä ja yhtenäinen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #63

Juu, mutta vastasin Artolle joka hajoamista spekuloi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

"Juu, mutta vastasin Artolle joka hajoamista spekuloi."

Kukas se sanoikaan joskus muinoin
että atomit ne vain halkeilee,
mutta persut ei. :)

No, kyllä kai ne nyt sentään pystyvät oppositiossa yhdessä pysymään,
vasta hallitusvastuu yleensä hajoittaa sen puolueen.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Vai tulisiko Merestä Eduskunnan puhemies.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eduskunnan puhemiehen henkilö ratkeaa lopullisesti vasta hallituksen muodostamisen jälkeen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #73

Ei ratkea. Puhemies valitaan toiseksi suurimmasta puolueesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #78

Sitäkään ei missään laissa lue. Se on vain puolueiden välinen sopimus, joka muuttuu sillä hetkellä, jos puolueet näin päättävät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #79

Ei tuollaista sopimusta ole. Käytännössä valitaan aina toisiksi suurimman hallituspuolueen edustaja. Puhemies ja pääministeri eivät tule samasta puolueesta. Hallituksen toiminnalle on tärkeää, että puhemies on hallituspuolueesta.

Toki yleensä puhemies on ollut eduskunnan toisiksi suurimman puolueen nimittämä henkilö. Harvoin toiseksi suurin puolue on jäänyt hallituksen ulkopuolelle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #78

Puhemies valitaan normaalikäytännön mukaan toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta: siitä, mistä yleensä tulevat sekä valtiovarainministeri ja eduskunnan puhemies.

Viime hallituksessa PS luopui valtiovarainministeripaikasta, muttei puhemiehen paikasta. Kun PS ryhmä hajosi, puhemiehen posti siirtyi toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle, Kokoomukselle.

Kokoomus on jo ehtinyt kertomaan, että puhemiehen paikka ei ole tulossa Perussuomalaisille, vaan toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

Jos Rinne ei pysty hallitusta muodostamaan, hallitustunnustelijaksi nousee Halla-aho. Jos Halla-aho enemmistöhallituksen onnistuu kasaamaan, puhemiehen paikka tulee hallituksen toiseksi suurimmalle ryhmälle. Se ei tule Perussuomalaisille eikä myöskään tuossa tapauksessa demareillekaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #83

"Kokoomus on jo ehtinyt kertomaan, että puhemiehen paikka ei ole tulossa Perussuomalaisille, vaan toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle."

Mikä eduskunnan kolmanneksi suurin puolue on päättämään asiasta, jonka kanssa sillä itsellään ei ole mitään tekemistä?

Sulla on varmaan linkki väitteesi tueksi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #85

Yksi puolue ei asiaa ratkaise, vaan kansanedustajien enemmistö.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #90

Hallituspuolueet sopivat asiasta hallitusneuvottelujen yhteydessä. Enemmistöhallituksella on eduskunnassa myös päätösvalta. Yleensä myös oppositio tukee ilmoitettua ratkaisua. Harva edustaja haluaa polkea tulevan puhemiehen varpaille edes protestimielessä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #85

On minulla linkki väitteeni tueksi. Luulin että kaikki ovat lukeneet jo Orpon pohdiskelun:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277723-jussi-hall...

Kokoomus ei eduskunnan kolmanneksi suurimpana puolueena määritä puhemiestä, vaan kuten Orpo toteaa, eduskunta nimeää puhemieheksi normaalikäytännön mukaan toisiksi suurimman hallituspuolueen nimeämän edustajan.

Puhemiehen nimittävä puolue päätetään hallituspuolueiden kesken hallitusneuvotteluissa. Enemmistöhallituksella on eduskunnassa päätösvalta. Yhdenkin hallituspuolueen edustajan lipeäminen puhemiehen valinnassa synnyttäisi hallituskriisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #83

Kai, asiassa ei ole olemassa käytäntöä. Puolueet voivat itse sen ratkaista, vaikka tapauskohtaisesti.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #89

Eduskuntapuolueet päättävät puhemiehestä. Yleensä puhemieheksi hallituspuolueet valitsevat toisiksi suurimman hallituspuolueen määrittämän edustajan.

Asiasta on käytäntö, ainakin jos uskomme Petteri Orpoa. Kysynkin, miksemme uskoisi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277723-jussi-hall...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #102

On ja ei? Viimeksi SDP vetosi siihen, myös opposition tulee näkyä puhemiehistössä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #106

Yleensä oppositiopuolueelle varataan paikka puhemiehistöön, varapuhemieheksi. Viime hallituksessa ei sitäkään tehty. SDP sai lopulta varapuhemiehen paikan Perussuomalaisten hajottua.

Varapuhemiehen paikka varmaan tulee tällä kertaa Perussuomalaisille. Kyllä puhemies tulee hallituspuolueesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #107

näin kaiken todennäköishyyden mukaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun aiemmin esittämäni hallituskoaliition ovi on enää viisi senttiä raollaan, on syytä ottaa tarkasteluun vaihtoehto SDP, Vihreät, Kokoomus, RKP ja Kristilliset.
Sote? Pitääkö Kokoomuksen vanha lupaus sote-jäteille vapautuvista markkinaosuuksista ja lisääntyvää tuottoa yhteiskunnan rahoilla?
Sosiaaliturvauudistus?
Aktiivimallin kumoaminen?

Yleensäkin, kannattaako SDP:n lähteä ottamaan takkiinsa hallitustaipaleella kokoomuksen ehdoilla? Yleensä siinä hommassa aina ryvettyy. Vihreiden verolinja on ollut sama kuin kokoomuslaisilla aina Holkerin ajoista, eli verot köyhien kuluttajien maksettaviksi.

Olisiko syytä heittää pallo Halla-Aholle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli Rinteen selkänoja ei kovin tukeva ole. Yhä todennäköisemmältä vaikuttaa, että seuraava hallitus rakennetaan rungoltaan SDP:n, kokoomukseen ja vihreiden varaan. Muut vaihtoehdotovat vähissä. Ei ole myöskään syytä unohtaa alkavan Euroopan unionin puheenjohtajakauden lisäpainetta. Rinteen mahdoliiset vaihoehdot ovat vähissä!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi olla että Rinne on sotkenut itsenä liian syvälle suohon tuon Persu asenteensa takia. Tulevissa neuvotteluissa vihjaus siitä jos ei kelpaa niin neuvotellaan Persujen kanssa.

Rinne aloitti boikotoinnin ennen vaaleja hän samalla maalasi itsensä nurkkaan. Luulisi ay-konkarilla olevan sen verran pelisilmää ja olisi jättänyt valtin käyttämättä. Ei kovin älykästä....varsinkin jos Halla-Ahosta tulee seuraava tunnustelija. Veikkaan, että JH-A seisoo sanojensa takana ja hyväksyy SDP:n mukaan. Onko Rinne näissä neuvotteluissa mukana on toinen juttu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Peli on täysin auki. Toistaiseksi olen tarkastellut vain niitä Rinteen käsissä olevia kortteja.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #20

Jeps auki on. Ajatukseni kaipaa hiukan täsmennystä. Olkoonkin, että se on myöhäistä Ps olisi ollut hyvä neuvotteluvaltti Rinteelle kontra toisiin ehdokkaisiin. Suvaisemattomuus söi pelimerkkejä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Oikeassa olet, Rinteen pelimerkit vähenivät oleellisesti.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Rinne aloitti boikotoinnin ennen vaaleja hän samalla maalasi itsensä nurkkaan. Luulisi ay-konkarilla olevan sen verran pelisilmää ja olisi jättänyt valtin käyttämättä. Ei kovin älykästä"
Täytyyhän politiikassa noudattaa joitain periaatteitakin eikä pelata silkkaa taktista peliä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #54

Todella paljon odotat Suomen puoluepolitiikalta hallitusneuvotteluissa!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Vaalivoittajien hallituksessa olisi väriä (ja säpinää): SDP, PS, Vihreät ja Vasemmistoliitto.

Voittajahallituksen heikkoudeksi muodostuisi se, että oppositio olisi vahvempi kuin enemmistöhallitus 115 paikallaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin Rinne on toistaiseksi sulkenut perussuomalaiset omasta hallituksestaan?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kyllähän Rinne sulki myös kokoomuksen pois laskuistaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Tuo on mennyt minulta ohi, ainakin lopullisena ratkaisuna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

Rinne ei tullut toimeen Stubin kanssa, enkä yhtään ihmettele.
Luulen että se kieltäytyminen hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa oli vain Stubin aikaa koskeva

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Ei Rinne voi pelata todennäköisintä vaihtoehtoa pihalle.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #39

Jos kokoomus ymmärtää jäädä oppositioon, niin on seuraavissa vaaleissa pääministeripuolue. Mikäli hölmöyksissään lähtevät vasemmistohallitukseen, niin kannatus tulee jatkossakin pysymään 16-17 prosentissa, ja virka isompien apupuolueena. Toivotaan, että ainakin tällä kertaa järki voittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Itse uskon, että kokoomus voi neuvotella sellaisen hallitussopimuksen, että voi sen kanssa mennä SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden rungon varaan rakentuvaan hallitukseen mennä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

Kyllä se on vain niin että kokoomuksen on vähän pakkokin mennä hallitukseen, jos se sinne otetaan, kokoomus on sitäpaitsi vaalivoittaja, eikä voi kiertää vastuuta häviöön vetoamalla, kuten keskusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Varmaan sitä vaalien voittamisasiaa voi kokoomus varmaan tulkita toisinkin?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #47

Mitähän järkeä kokoomuksella olisi lähteä hallitukseen SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Mitähän järkeä kokoomuksella olisi lähteä hallitukseen SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa?"

Jos tarkoitus on vain olla suuri puolue, niin ei ole koskaan mitään järkeä olla hallituksessa, mutta puolueiden pitäisi ainakin teoriassa kantaa vastuuta äänestäjilleen ja yrittää hoitaa maan asioita silloin kun se on mahdollista, eli silloin kun kansa on antanut siihen valtuutuksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Arto, lue alla oleva kommenttini.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Artturi, vaihtoehtoa, jota tarjosin, ei kuulunut mukaan vasemmistoliittoa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #51

Joutuisi kuitenkin apupuolueeksi päinvastaisen/erilaisen aate- ja arvomaailman omaavien puolueiden kanssa, ja myötäilemään hallituksessa näiden päätöksiä. Tuossa tilanteessa ei olisi kuin hävittävää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Unohdat koko ajan sen, että Rinteen tilanne ei ole helppo eikä vahva. Kaikki on kokoomuksen kannalta kiinni hallitusohjelmasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"Tuossa tilanteessa ei olisi kuin hävittävää."

En sanoisi noin, kyllä kokoomus voi vasemmistohallituksessakin ajaa maan etua ja rikkaiden ja hyvätuloisten etuja.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #65

Kyllähän kokoomus noista ainoana vakavasti otettavana puolueena säilyttäisi kannatuksen nykyisellään vielä neljän vuoden päästäkin samalla, kun SDP ja vihreät vaipuisivat kohti auringonlaskua. Tarjolla olisi kuitenkin tuolloinkin jälleen kolmatta sijaa, ja uudelleen korkeintaan apupuolueen paikka.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Jos kokoomus lähtee Rinteen hallitukseen, ei sen paikka varmasti ole ainoastaan apupuolueen paikka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

Joo, ei ole, puolueethan on käytännössä yhtä suuria ja vahvoja ja valtiovarainministerin pesti on tärkeä pesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #69

Siinä mahdollisessa "liitossa" ratkaisee ainoastaan hallitusohjelma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #70

Ja hallitusohjelmastahan voidaan tehdä sellainen että se käy molemmille. Rinteellä luulisi olevan sitä neuvottelukokemusta.
Tarpeen tullen voidaan paikalle kutsua valtakunnansovittelija hätiin, tai sitten se Ahtisaaren pulju, josta jo yksi jäsen onkin siellä demareiden eduskuntaryhmässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #71

Heh, heh! Nämä molemmat puolueet ovat olleet hallitusnejuvotteluissa ennenkin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #68

"Jos kokoomus lähtee Rinteen hallitukseen, ei sen paikka varmasti ole ainoastaan apupuolueen paikka."

No mikä sitten, jos SDP ja vihervasemmisto määräävät tlahdin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #99

Se sinipunahallitus olisi rungoltaan SDP, kokoomus ja vihreät. Lisäksi RKP ja mahdollisesti KD.

Sen aseman, jonka kokoomus hallituksessa saisi tai ottaisi, määrittää ainoastaan hallitusohjelma.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #49

Ei Kokoomus suostu hallitukseen, jossa olisivat SDP ja Vasemmistoliitto. Sellainen on jo nähty.

Kokoomuksen kannalta ainoat kelvolliset hallituskoalitiot olisivat SDP, PS ja Kokoomus sekä SDP, Kokoomus, Vihreät ja RKP (kenties KD:llä ryyditettynä).

Ensimmäinen vaihtoehto on toki heikoilla kantimilla Kokoomuksen kannalta, mutta hallituspohjana se varmistaisi Kokoomukselle neljän vuoden jatkoajan hallitusvallassa ja varsin hyvän mahdollisuuden sen jälkeisen hallituksen pääministeripaikkaan.

Jälkimmäinen vaihtoehto antaa puolestaan Kokoomukselle vahvan aseman hallitusneuvotteluissa määrittää hallitusohjelma. Rinnehän antaisi mitä tahansa, että saa tätä hallitusta vetää kuskin paikalla.

Kokoomus voi ihan vapaasti määrittää, minkämoiseen koalitioon lähtee mukaan, minkälaista ohjelmaa se tavoittelee ja keitä huolii kumppaneikseen. Keskustan oven sulkeminen (viiden sentin rakoa unohtamatta) antoi pelikentän kokonaan Kokoomukselle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #84

Osapuilleen samoin näen hallitustilanteen nyt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Katsotaanpa nyt:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006081499.html
Kokoomus lähtee mukaan, jos jatketaan kokoomuslaista talouspolitiikkaa.

Perussuomalaisia Rinne ei huoli.
Keskusta jää suosiolla oppositioon.
Vihreät lähtenee mukana, jos ilmastonpilaamista jatketaan maahanmuutolla päiväntasaajalta napapiirille, mikä sopii Rinteellekin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/278193-paavo-arhi...
Arhinmäki kaipaa vaaleissa kasvaneiden vihervasemmistolaisten johtamaa hallitusta. Tai vähemmistöhallitusta?

RKP ja KD lähtevät mukaan, jos Rinne muistaa pyytää. Pakkoruotsin säilytys ehkä RKP:llä ehtona, vaikkei sitä ole Rinne poistamassakaan.

Kun suuremmat keskiryhmät jäävät tai jätetään pois, ei siitä sitten enää tulee vakaata hallitusta. Painot kummallakin äärilailla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Enemmistöhallituksen muodostamiseksi riittävä enemmistö. jiokaisen puolueen mielipidettä siihen ei tarvita. Rinne on vaan pelaannut itsellen käteen varsin huonot kortit.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kokoomukselle jäi niin huonot kokemukset Kataisen six-packista, että se ei suurin surminkaan lähde vasemmistolaisen taloushuuhaan takuumieheksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vasemmistoliiton kanssa kokoomusta tuskin samassa hallituksessa nähdään, mutta SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden sinipunahallituksessa hyvinkin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin aikaisemmin kommentissani, että näyttäisi siltä, että hallituksen perusrungon muodostavat SDP ja Kokoomus, jossa Rinne olisi pääministerinä ja Orpo jatkaisi valtiovarainministerinä. Tämän päivän ilmoituksen mukaan Sipilä siirtyy rivikansanedustajaksi ja samalla puolue jää oppositioon.

Perussuomalaisilla näyttäisi myös ”pelimerkit” samaan suuntaan. Halla-aho ilmoitti jatkavansa meppinä ja keskittyvänsä isompiin ympyröihin mm. niiden sakemannien ja italiaanojen kanssa, jotka ovat tulossa samaan ryhmään EU-parlamentissa. Hän ei tunne ilmeisesti kotimaan politiikkaa niin tärkeäksi, koska jatkaa meppinä.
Toimi Kankaanniemi olisi siirtynyt mepiksi, mikäli Halla-aho olisi aloittanut tänään kansanedustajana.

Osalla Halla-ahoa äänestäneistä on saattanut jäädä ”monttu auki.” Ehkä Halla-aho on tehnyt johtopäätökset aikaisempien nettikirjoitustensa perusteella. Ne ovat kieltämättä kovaa tekstiä.

Euroopan parlamenttiin kuuluu 751 jäsentä, joista 13 on Suomesta. Tämä 13 edustajaa tarkoittaa 1.7 % kaikista parlamentin jäsenistä. Tätä taustaa vasten poliittinen vaikutusvalta on lähes olematonta EU-parlamentissa. Kotimaan parlamenttiin verrattuna 1.7 % olisi kolme kansanedustajaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

mainitsemasi hallitusrunko tuntuu nyt kaikkein todennäköisimmältä. Keskustalla on kyllä nyt pelin paikka.

Euroopan unionin vaalit ovat kokonaan oman erillisen bloginsa tai useammankin arvoinen asia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Halla-aho jäi pariksi kuukaudeksi eu:hun koittaakseen osaltaan saada tämä 'kansallisen eu:n liittouma' kasaan jonka jälkeen palaa eduskuntaan monesta syystä kuten perheensä vuoksi. Tällöin vaikutusvalta on isompi ja saattaapi eu:n prioriteetit muuttua vaalien jälkeen. Demarit eivät hetken ihmeteltyään kauheasti varmaan hurraa huikealla vaalivoitollaan koska varsinkin kokoomus koittaa saada polot syömään heti alkupalaksi kaikki vaalilupauksensa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan sinunkin kannattaisi ensin edottaa EU-vaalien tulos.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Halla-aho aikoo ilmeisesti koota ne EU:n hihhulit, eli maahanmuuttokriittiset yhteen ja suunnitella ja tehdä jotain omasta mielestään fiksua niiden tukijoiden kautta. Siellä EU:ssahan sitä maahanmuuttopolitiikkaa nimittäin tehdään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toistaiseksi sellaisen parlamenttiryhmän kasaaminen on osoittautunut mahdottomaksi. Kuinka sitten tällä kertaa käyneekään.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Jukka Mikkola. Nyt tuli roppakaupalla vääräätietoa, Halla-Aho aloittaa Eduskunnassa 3.7 sitä ennen hän istuu meppikautensa loppuun, eli ei ole jäämässä Brysseliin, Toimi Kankaanniemi ei ole varalla brysseliin vaan Eduskuntaan, jonne hän nousee sikäli mikäli Hakkarainen valitaan Brysselin koneeseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka kirjoitti totuuden. Jos Halla-aho olisi tänään ottanut kansanedustajan paikan vastaan, olisi hänen paikkansa täyttänyt Euroopan parlamentin loppukaudeksi Kankaanniemi.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Eikö kaksi eduskuntakautta mennyt hukkaan sotejärkestelyissä! Molemmissa oli mukana päällepäsmärinä kokoomus! Rinteen "lakkokenraalimaiset" keinot eivät sovi poliittiseen sopimuskulttuuriin, jossa sovitellaan yhteen niitä vaihtoehtoja joissa poistuu mm. kokoomuksen soten valinnanvapaus ja sen aiheuttamat vanhusten kaltoinkohtelut! Kyllä perussuomalaisten äänissä on varmasti paljon vanhojen ihmisten ( itsekin 73v) ääniä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaiset ovat ihan itse pelannet itsensä paitsioon.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Pekka, miten? Vuosikymmennen takaisten blogitekstien takiako? Kyllä ongelma on muissa kuin perussuomalaisissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Niin, nyt kuitenkin mennään, ainankin toistaiseksi, näillä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #59

Eurooppavastaisuus ja ahdas nationalismi, rasismi ja ilmastonmuutoksen tiedevastainen vähättely noin ensalkuun ovat niitä syitä. Ja nyt ei kannata ryhtyä vänkyttämään mielipiteitään noista aiheista, niiden tilalla voisi yhtä hyvin olla vaikka kirjaimet A, B ja C kuvaamassa isoja asiasisältöihin liittyviä erimielisyyksiä. Muut puolueet ajattelevat niistä hyvin eri tavalla kuin Perussuomalaiset.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli tarkastelee puolueiden erilaisia tavoitteita, persut poislukien, ei niissä kovin suuria eroja ole, etteikö hallitusta kasaan saada. Vaikka presidentin valtaoikeudet hallituksen muodostamisessa onkin riisuttu, niin ainakin Kokoomuksessa kuunellaan pres. Niinistön näkemyksiä siksi vahva asema hänellä edelleen on Kokoomuksessa ja varmasti Niinistö haluaa, että Suomen EU:n puheenjohtajuuden alkaessa Suomessa on toimintakykyinen hallitus koossa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Luuletko, että tämä olisi painostuskeino demarijohtoiseen hallitukseen, että pitää olla toimintakykyinen... ?

Mikäli Rinne ei anna periksi miljardien menolisäysten suhteen, eikä täten söisi sanojaan vaalilupausten suhteen, tulee kapula antaa viivyttelemättä toisille hallitustunnustelijoille.

Tässä on muistettava se tosiasia, että kaikkien vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus oli vaaleissa vain 26 %, joka ei tuo mandaattia sinne tai tänne.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tässä on muistettava se tosiasia, että kaikkien vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus oli vaaleissa vain 26 %, joka ei tuo mandaattia sinne tai tänne."

On se vähän parempi mandaatti kuin persuilla, jotka kuvittelevat että heillä pitäisi olla maassa kaikki valta 17%:lla kaikista äänistä.

Olen sitä mieltä että virkamieshallitus. Virkamiehet osaa toimia tappelematta keskenään, eikä heillä ole huolta siitä tulevatko valituiksi uuudestaan.

Virkamiestenkin valmistelemat lait tulevat voimaan vasta sitten kun ne on hyväksytty eduskunnassa, joten virkamiehet ottavat lakeja laatiessaan huomioon eduskunnan voimasuhteet ja joutuvat neuvottelemaan puolueiden kanssa jotta saavat lakinsa sellaiseen muotoon että eduskunta pystyy ne vahvistamaan,

Virkamieshallituksessa olisi se etu etteivät politikot voisi sotkeutua itse lain valmisteluihin, eivätkä riitelyllään voisi sotkea sitä prosessia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demareittn asema hallituksen muodostajana ei ole vahva. Saadakseen enemmisöhallituksen kokoon joutuu Rinne luopumaan suuresta osasta vaalilupauksistaan. Hallitusohjelma asian lopulta ratkaisee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

Vaalituloksen perusteella jokainen puolue joutuu luopumaan yli 80%:sta omista tavoitteistaan, jos ne ovat ristiriidassa muiden puolueiden tavoitteiden kanssa.

Käytännössä eriaatteessa oppositiopuolueet joutuvat luopumaan kaikista tavoitteistaan. hallituspuolueet, jos kysymyksessä on enemmistöhallitus, saa sentään suurimpien puolueiden osalta kolmanneksen tai neljänneksen tavoitteistaan hallitusohjelmaan, jos ne ovat ristiriidassa muiden puolueiden tavoitteiden kanssa.

Jos kokoomus ja demarit saavat kasaan enemmistohallituksen jonka takana on 120 kansanedustajaa, molemmat puolueet saavat noin kolmanneksen omista vaalilupauksistaan hallitusohjelmaan, muut puolueet saavat yhteensä kolmanneksen omista vaatimuksistaan hallitusohjelmaan.

Tietenkin, jos tavoitteet ovat ynteisiä, kuten esimerkiksi ilmaston lämpenemisen estäminen taitaa olla, niin se lisää puolueiden mahdollisuuksia saada omat tavoitteensa hallitusohjelmaan mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #96

Juuri tällaista kompromissien tekeminen on politiikassa hallitusta muodostettaessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alkava EU:n puheenjohtajuus painaa aika paljon hallituksen muodostamisessa tällä kertaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälle 1-3 miljardin haarukoidulle menolisäyksille on SDP:n ohjelmassa myös esitys siitä miten ne rahoitetaan ja myös valtiotalouden kehitys otetaan siinä huomioon. Kokoomus on esittänyt miljardiluokan verohelpotuksia jotka kohdistuisi pääosin varakkaalle kansanosalle, ja
siirtäisi verotuksen painopistettä progressiivisesta verotuksesta hyvätuloisia suosivaan tasaveron suuntaan, joka kansalaisia hämäätäkseen on nimetty "haittaveroksi" Kokoomus ei kuitenkaan kerro, että sen ajamat varakkaiden verohelpotukset olisivat poissa yhteiskuntamme peruspalveluista, joita käyttävät jo muutenkin taloudellisessa ahdinkossa olevat kansalaisemme. Kokoomuksen lupaamat verohelpotukset ovat siis "veropoulismia" parhaimillaan ja olisi toteutuessaan lisäämässä edelleen kansalaisten eriarvoistumista, joka ei sinänsä ole Kokoomuksen ideologian kanssa mitenkään ristiriidassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Rinteen lupaamat 1-3 miljardin menolisäykset ovat myös (kaikkea kivaa kaikille) populismia pahimmillaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väistyvän keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän paikalle ei näytä olevan kovaa tunkua.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006082004.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juha Ristamäen ajatukset tuntuvat olevan kanssani varsin samansuuntaiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset