plukkala

Vihreät gallupkärkeen Saksassa?

Saksassa poliittisen kentän mannerlaatat vapisevat. Ensimmäisen kerran maan historiassa on vihreät nousset maan suurimmaksi puolueeksi kannatusmittauksissa. Vihreät (Bündniss90/Grüne) saivat galluplukeman 27% tutkimuslaitos Forsan tänään julkaistussa gallupissa. Puolueen kannatus on noussut jopa 9 %-yksikköä.

Suurimpana puolueryhmänä vuosikausia ollut kristillisdemokraatit (CDU/CSU) putosi toiseksi 26%:n kannatuksella ja sosialidemokraatit (SPD) sai historiansa alhaisimman kannatuksen vain 12%. Otoksen koko oli 2001 ja tutkimus toteutettiin 27.05.31.05. Myös populistisen AfD:n kannatus näytti laskua, nyt vain 11%. Myös ryhmä muiden kannatus näyttää olevan kasvussa, yleensä 4-5%), nyt 9%. Jos näin on, on kysymyksessä suuri muutos, joka olisi tapahtunut heti EU-vaalien jälkeen?

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/hammer-umfrage-gruene-...

https://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saatiinhan tuosta jo EU-vaaleissa myrskyvaroitus kun Saksan vihreät tuplasivat äänimääränsä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja vauhti näyttää vain kiihtyvän!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Varmaan juuri sitä? Kannattaa odottaa varmistusta muilta mielipidetutkimuksia tekeviltä. Saksassa näitä julkaistaan 3-5 joka viikko.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Melkoinen muutos kahden vuoden takaiseen tilaan Vihreillä. Onko minulta mennyt joku kohu ohi vai johtuuko tämä siitä Rezon videosta vai mitä on tapahtunut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreiden nousu Saksassa alkoi viime vuonna loppukesästä ennen Baijerin maakuntavaaleja ja on sen jälkeen jatkunut. Nyt vain tuli suurempi loikkaus. CDU/CSU ja SPD ovat sisäisesti riidelleet julkisesti koko ajan viime liittopäivävaalien jälkeen.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Ihmettelin lähinnä tätä viimeviikkojen nousua. Tosin silloin 2017 NRW vaalien jälkeen veikkasin Vihreille huonoa jatkoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Osavaikuttajana varmaan myös ilmastoahdistus?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mitä Saksa edellä, sitä Suomi perässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei nyt kuitenkaan aivan joka asiassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Täytyy ottaa mallia Saksasta. Mutta vain koon suhteen, ei ihan koko agendan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toivotaan, että hyvä kehitys jatkuu ja Saksan vihreät lunastavat paikkansa suurimpana puolueena myös vaaleissa. Aiemminkin vihreät ovat olleet kovassa nousussa vaalien välillä, mutta vaalituloksissa ei ole vielä tullut ihan niitä parhaita tuloksia.

Suomessahan vihreät ovat olleet vain toiseksi suurin puolue, eli kirittävää meillä riittää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Saksan vihreille riittää todellista työsarkaa: hiilen ja ruskohiilen alasajo sekä (mikäli ihkaoikeasti halutaan hiilidioksidipäästöt kuriin) ydinvoiman uudelleen ylösajo...juuri nyt Saksa on (Puolan ohella) Euroopan "likainen mies", ilmastotalkoiden suhteen.

Muita vaihtoehtoja ei oikein taida olla tarjolla ellei todellista downshiftingia oteta lukuun, mutta siihen on hyvin vaikeata uskoa kun saksalaiset kaupunkivihreätkin ovat tottuneet mukavaan elämään. Mahdoton yhtälö, sanoisin. Silti, toivotan Saksan vihreille työn iloa mikäli todellinen vastuu sattuu kohdalle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikeassa olet. Hiilen käyttö energialähteenä Saksassa mykyisessä mitassa on maalle häpeäksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Miten niin häpeäksi, enempi kyse on realismista. Häpeä on sen sijaan tiedostaen agitoida soopaa ja agitaation läpimennessä toteuttaa se soopa. Vähän kuin natsit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Saksan olisi mahdolls ta käyttää hiilen korvaamiseen esim. ydinvoimaa, mutta se on ajaettu alas.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ellei Saksa käännä kelkkaansa:

Krisen för den svenska kärnkraften är över och mångmiljardbelopp investeras för att reaktorerna ska kunna producera el i ytterligare flera decennier. Tyska Uniper utesluter inte 80 års drift eller på sikt nya reaktorer i Sverige.

https://www.di.se/nyheter/miljarder-in-i-svensk-ka...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Menee Saksassa varmaan ainakin harkinnan alle. Mikä mahtaa silloin olla Saksan vihreiden kanta asiaan?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #28

Saksan vihreät ovat saaneet alkunsa osin ydinvoiman vastaisesta protestiliikkeestä, joten tuskin ihan ensimmäisenä ovat ryhtymässä ydinvoimaa kannattamaan. Saksassahan vihreiden ydinvoimakanta on erilainen kuin Suomessa, jossa ydinvoiman käyttö hyväksytään osana energiantuotantoa, mutta lisärakentamista ei pidetä järkevänä, ainakaan nykymuodossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Saksassa ydinvoima on korvattu pääosin kivi- ja ruskohiilellä?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no hyvä ohjelmahan on tämä:Periaateohjelma2012.pdf, ohjelmassahan pyritään köyhyyttäkin poistaman ja ajatella luonnon ja ihmisen tasapainoa jne

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska nämä ikävät uutiset loppuvat?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nehän loppuivat jo eurovaaleissa: populistien EU-jytky jäi suutariksi. Vihreiden äänisaalis kaksinkertaistui vuoden 2014 lukemista.

Vihreät sai kaikista EU-maista EU-parlamenttiin yhteensä 69 paikkaa, 17 enemmän kuin aikaisemmin.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin CDU-puolue oli eurovaaleissa Saksan suurin puolue noin 28,9 prosentilla annetuista äänistä. Tämä oli kuitenkin CDU:n kaikkien aikojen huonoin tulos kansallisissa vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aivan kuten Bild kuvaili artikkelissaan poliittinen kenttä pirstoutuu EU:ssa ja sen jäsenmaissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Joo, tai ainakin kahtiajako syvenee. Äärioikeisto ja EU-myönteiset voimat vahvistivat molemmat asemiaan. EPP ja sosiaalidemokraatit menettivät ensimmäistä kertaa parlamenttienemmistönsä. Myös laitavasemmisto kärsi tappioita. EU-myönteiset vihreät menestyivät erinomaisesti. Vihreät voitti 18 paikkaa, joten puolue saa parlamenttiin lähes yhtä monta meppiä kuin Salvinin äärioikeisto. Saksassa vihreät kiilasi yli 20 posentin kannatuksella maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi kristillisdemokraattien jälkeen. Suomessa vihreät keräsi 16 prosenttia äänistä.ja ylsi kaikkien aikojen parhaaseen vaaltiulokseensa. Vihreät menestyivät hyvin myös Belgiassa, Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa ja Ranskassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Eli puoluekenttä pirstoutuu ja muuttaa muotoaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalaiset päättävät äänestyskäyttäytymisestään aivan itse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tutkimuslaitos Emnid julkaisi eilen oman tutkimuksensa. Sen mukaan CDU/CSU:n kannatus on 28%, vihreiden 20% ja vihreiden vain 20%. Ilmeisesti kannattaa vielä hetki odotella.
https://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pekka, pitäisikö viimeisen olla SPD vain 16 %, AfD vain 13 %, vai kuinka aioit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virheen näköjään tein. Eli CDU/CSU 28%, vihreät vain 20% ja SPD 16%. Linkin aukaisemalla näkee Emnidin käsityksen kaikkien parlamenttipuolueiden kannatuksesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan poliittisessa kentässä on tapahtumut eurovaalien jälkeen selkeä muutos. Vihreiden kannatus on loikannut selkeästi ylöspäin kolmen tutkimuslaitoksen mukaan. 01.06.sai vihreiden kannatukseksi8% 2 ilmoitti tutkimuslaitos Forsa. Insa puolestaan 03.06. 25% ja Forcher´s Wahlen 06.06. sai 26%. Tämä vihreiden kannatusloikka näyttää olevan noin 5-6% yksikköä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään julkaistun ARD:n (Saksan yleisradion ykköskanava) tutkimuksen mukaan hyvin lyhyellä aikavälillä puolueiden kannatuksissa on tapahtunut erittäin suuri muutos. Sen mukaan ykkösenä on nyt vihreät ennen unionipuolueita, kolmantena on AfD ja vasta sitten SPD.
https://www.tagesschau.de/inland/deutschlandtrend-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset