plukkala

Berliinin ilmasilta jälleen otsikoissa

70 vuotta sitten nähtiin eräs kylmän sodan alun ihmeistä. Juhannuksena 1948 alkoi Berliinin ilmasilta, jolla länsiliittoutuneet ruokkivat ja huolsivat lentoteitse Beliinin länsiliittoutuneiden kolme miehitysvyöhykettä.  Stalin aloitti Berliinin saarron. Hän halusi näännyttää näiden vyöhykkeiden 2,5 miljoonaa asukasta nälkään ja saada Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan joukot vetäytymään ja luopumaan Berliinistä. Stalin katkaisi kaikki liikenneyhteydet maanteitse, rautateitse ja sulki kaikki  huoltokanavat vesiteitse läntiseen Berliiniin. Ilmasillan aikana tehtiin yhteensä 277569 lentoa ja päivittäin tuotiin ruokaa ja muuta tavaraa 2000-8000 tonnia hiilestä ja saippuasta lähtien. Saartotalven aikana mm. Tiergartenin puiston kaikki puut kaadettiin ja niillä lämmitettiin asuntoja. Toukokuussa 1949 Stalin totesi hävinneensä tämän taiston ja saarto päättyi 12.05.1949. Tämäkin tapahtuma oli omalta osaltaan johtamassa kahden Saksan valtion muodostumiseen

Saksassa on noussut otsikoihin Berliinin senaatin päätös, että ns. "rusinapommittajat" eivät saa lentää vielä kerran juhlistaakseen 70-vuoden takaisia lentojaan kaupungin ylle puhumattakaan siitä, että saisivat laskeutua kaupunkiin.  "Rusinapommittajanimi" tuli siitä, että piloteilla oli tapana heitellä lennoillaan pienillä laskuvarjolla suklaata ja makeisia  kaupunkiin. He olisivat tehneet  yli lennon 20 aidolla Douglas DC3/C-47 koneela. Mukana olisi ollut 150 silloista veteraanipilottia. Nyt senaatin päätös on saanut osakseen arvosteluryöpyn. Päätöstä kutsutaan kunniattomaksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Berliinin_saarto

https://www.bild.de/politik/kolumnen/kolumne/kommentar-zum-luftbruecken-...

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/70-jahre-luftbruecke-r...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän ilmasillan aikana länsiliittoutuneet osoittivat rauhanomaisesti Stalinille, etteivät he luovu Berliinistä. Toinen vaihtoehto tälle operaatio Vittlesille olisi ollut aseellisesti raivata huoltoväylät, jota mm. Yhdysvaltojen miehitysjoukkojen komentaja Lucius D. Clay esitti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tempelhofin entisellä lentokentällä Berliinissä, joka silloin oli tapahtumien keskipisteenä, on tällainen ilmasillan muistomerkki.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Berliinin_saarto#/me...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiittämttömyys on maailman palkka!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotensakin erikoinen ratkaisu Berliinin senaatilta?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei tässä ole mitään erikoista. Suomi kumartaa virallisesti aika syvään Venäjän suuntaan. Miksi tätä et sallisi myös Berliinin viralliselle edustukselle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Perusteluinaan Berliinin senaatti käytti puutteita luvan haussa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset