plukkala

Rinteen hallitus ja keskustan kannatus

Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen syntyi SDP:n niukasti voitettua vaalit Rinteen hallitus. Keskusta päätti rökäletappiostaan huolimatta empimisen jälkeen mennä hallitukseen. Hallituksessa ovat nyt mukana suuruusjärjestyksessä SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Eli varsin laajapohjainen hallitus.

Keskusta perusteli hallitukseen osallistumistaan sillä,  että hallitusohjelmassa ovat mukana kaikki keskustan kymmenen kynnyskysymyksen vaatimukset. Viimeisimmät gallupit kertovat kuitenkin keskustalle karua kieltään. Keskustan äänestäjäkunta ei ilmeisesti katso keskustan hallitustietä hyvällä silmällä. Puolueen kannatus on laskenut ennätysalas. Vain 11,7% äänestäisi keskustaa Ylen gallupin mukaan nyt.

Keskustan kannatuksen alho on tuonut esiin keskustan ja vihreiden kovin erilaiset käsitykset hallitusohjelmasta. Puolueiden näkemykset eroavat lähes kaikessa, esim. aktiivimallin purku, pakolaispolitiikka, jalkapannat, turpeen käyttö, sellutehtaat jne. Kuvaa sotkee lisäksi vielä keskustan avoin puheenjohtajuus Sipilän jälkeen.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006166600.html

Keskusta otti tietoisen riskin lähtiessään mukaan Rinteen hallitukseen. Jo vaaleissa keskustan vaalitulos oli heikko. Ylen galluptulos paljastaa keskustan äänestäjien selkeän kahtiajaon. Viime aikoina keskustan politiikkaa on tehnyt yksin puolueen liberaalisiipi, tähän puolueen arvokonservatiivit ovat joutuneet tyytymään.

Ylimääräisessä puoluekokouksessaan keskusta valitsee itselleen uuden puheenjohtajan syyskuussa. Toistaiseksi kisaan ovat ilmoittautuneet vain Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni, muut ovat toistaiseksi kieltäytyneet. Hallituksen ministereinä kummalle tahansa heistä on vain rajalliset mahdollisuudet  kirkastaa puolueen kuvaa ja erottautua muista polititiikan keskustaan asemoituneista puolueista. Keskustan alhaiseen kannatukseen ei ole ainakaan lyhyellä tähtäimellä näkyvillä ratkaisua.

Tämä kaikki tekee Rinteen hallituksen tien vaikeaksi. Enneaikaiset vaalitkaan eivät nyt näytä mahdottomilta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (143 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa pidettiin ennenaikaiset ek-vaalit viimeksi vuonna 1975.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Se oli sitä aikaa kun Kekkonen hallitsi, ja presidentti hajoitti eduskunnan.

Nykyään se on paljon mutkikkaampaa.

Enpä usko että uudet vaalit auttaisivat yhtään missään. Jos sellaisiin tulee edes aihetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onnhan peruslaki nykyisin toinen. Hallituksen eroamiseen täytyy nykyisin pääministerin olla aktiivinen. No hallitus voi kaatua myös, jos keskusta tai vihreät jättää hallituksen.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #52

Sitten on vielä se vähemmistöhallituksen mahdollisuus. Vaikka sellaista ei ole ollut 70-luvun jälkeen, muualla maailmassa sellaiset ovat jopa yleisempiä kuin enemmistöhallitukset.

Jokaiselle asialle hallitus hakee tukea joltakin/joiltakin muilta puolueilta. Sinäsä ei yhtään huono ajatus nykytilanteessa, kun Suomesssa on vain liuta pikkupuolueita, ja yhtenäistä enemmistöhallitusta on mahdotonta saada kasaan.

Luulenpa kuitenkin että nykyinen combo on toimivin näissä oloissa, koska persut tuskin saisivat montaakaan muuta puoluetta pääministerinsä ohjastettavaksi. Uusien vaaien jälkeen tilanne tuskin muuttuisi.

Mitä kepuun tulee, on viisainta odotella ensi vuoteen jolloin uusi puheenjohtaja on jo näyttänyt aikooko palauttaa puolueensa Sipilän harharetkeltä. Vielä on liian aikaista sanoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

vähemmistöhallitus on toki mahdollinen, mutta sen kaataminen epäluottamuslauseella on vielä paljon helpompaa kuin enemmistöhallituksen.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #78

Se on totta, mutta nykytilanteessa jos enemmistöhallituksen haluaa kasata, se ei milloinkaan ole yhtenäinen.

Väittäisin jopa että mikä tahansa muu kombinaatio kuin tämä nykyinen olisi vielä epäyhtenäisempi – jos muunlaista olisi edes saatu kasaan.

Tämänhetkisillä kannatuslukemilla ei olisi mitään toivoa muunlaiseen enemmistöhallitukseen..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #80

Puoluekenttä on Suomessa kuten monissa muissakin Euroopan maissa. Siksi yhtenäisen enemmistöhallituksen muodostaminen tulee tietysti aina vaikeammaksi. Vähemmistöhallitukset ovat myös lisääntyneet, mutta niin ovat myös ennenaikaiset vaalitkin. Perustuslakiuudistuksen yhtenä tavoitteena oli saada aikaan pitkäikäisempiä hallituksia ja siten politiikkaan pitkäjänteisyyttä. Lisääntyvät vähemmistöhallitukset löisivät tätä perustuslain tavoitetta märällä rätillä naamaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #82

Jos edessä on umpikuja, niin ei kai muua auta kuin rätillä naamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #90

Toinen vaihtoehto on tietysti uudet vaalit ja uusi yritys kestävän hallituspohjan luomiseksi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #92

Vaalituloksen pitäisi muuttua radikaalisti, ja niin ei ainakaan Suomessa tapahdu.

Melkoista tuhlausta olisi käydä ylimääräiset vaalit, jotka johtaisivat samaan umpikujaan kuin edellinen eduskuntakin. Jonkinlaista suuruusjärjestysten hienosäätöä tulisi, mutta jos esim vaalit järjestettäisiin (jostain syystä) nyt, Halla-aho ryhtyisi muodostamaan hallitusta – ja päätyisi umpikujaan. Persuja on vaikea kuvitella minkäänlaiseen enemmistöhallitukseen, ja koska he ovat vaa'ankieliasemassa, minkäänlaista enemmistöhallitusta ei saataisi aikaiseksi.

Porvarienemmistöinen tekohengityshallitus on juuri koettu – katastrofi. Jos vasemmistojohtoinen hajoaisi, ei jäljelle jäisi minkäänlaista vaihtoehtoa – ellei muodosteta uudenlaista sekasikiö- ja eripurahallitusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #95

Jos Halla-aho ryhtyisi hallituksen muodostamiseen, enmmistöhallitusta ei syntyisi, se on selvä. Sen jälkeen on muiden vuoro yrittää.

Jos hallitus nyt hajoaisi, en näe muulle enemmitöhallitukselle realistista mahdollisuutta. nykyisessä tilanteessa en usko myöskään vähemmistöhallituksen syntymiseen ja jos syntyisikin, se ei olisi pitkäikäinen. Lopputuloksena olisi kuitenkin ennenaikaiset vaalit.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #96

Uudet vaalit eivät ole lopputulos, vaan sama umpikuja jatkuisi niiden jälkeenkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #97

Sitä uutta mahdollista umpikujaa ei voi tietää ennen kuin tietää uuden vaalituloksen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #98

Kaiken keskellä tulisi myös huomioida se, että hallituksella on vastuullaan kestävyysvajeen pakottavat uudistukset, joilla talous saadaan tasapainoon, työllisyyttä parannettua, rakenteelliset uudistukset tehtyä ja velkaantuminen lopetettua.

Jos hallitus ei pysty uudistuksiin, se joutaa vain mennä, olipa siinä sitten mitä puolueita tahansa.

Nykyhallituksen alkutaival on hanurista todellisuuteen nähden.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #99

Oikeastaan mitään ei ole vielä nähty.

Enemmänkin on kuultu opposition arvostelua olettamistaan asioista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #103

Halligtus on istunut vajaan kuukauden ja hallituspuolueet keskusta ja vihreät antavat ohjelmanvastaisia lausuntoja. Se ei hyvää hallitukselle lupaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #99

Totta on, että hallitukselle riittää yllin kyllin tekemistä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Keskusta ainoa jonka voi olla järkevää kaataa hallitus.
SDP ei sitä tee, vihreät ja vasemmisto jos kaataa niin heillä ei tuleviin hallituksiin ole luottoa..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suunnilleen noin se asia on. Jos Keskusta pitää tiukasti kiinni vaatimuksistaan ja siinä onnistuu, sillä on mahdollisuus saada seuraavissa vaaleissa kohtuullinen tulos. Jos keskusta yrittää pitää tiukasti kiinni vaatimuksistaan mutta kun ei siinä onnistu, kaataa hallituksen, sillä on mahdollisuus selviytyä siedettävällä tappiolla. Jos keskusta pysyttelee hallituksessa vihreiden ja vasemmiston peesaajana, sen kannatus tulee putoamaan selvästi alle 10 % tason.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaiken kaikkiaan keskustan tilanne ei juuri nyt hyvältä näytä. Uutta kaiken ratkaisevaa puheenjohtajaa ei ole näköpiirissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet osaksi oikeassa. Keskustan tulos tulevissa vaaleissa tuskin laskisi kovin paljon. Vihreät puolestaan voisivat nousta jopa toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Jos vaalit pidettäisiin nyt, suurimmaksi nousisi perussuomalaiset, ja sitä kaikki pelkäävät. SPD:n kannatus ennenaikaisissa vaaleissa ainakin on nyt liian suuri riski. Rinne tekee kaikkensa, jotta hallitus pysyisi kasassa.

Mutta jos vaalit pidettäisiin vasta syksyllä, voi tilanne näyttää jo toisenlaiselta.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Nykykannatuksella hallituksen kaadossa on iso riski. Ja se tietää uusia vaaleja. Ja syvempää alamäkeä. Ja kaikki, mitä silloin selittelee, nimetään valehteluksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Antti Rinnekin joutuu pitämään kielen keskellä suutaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Murphyn laki: Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen - puheenjohtajasuosikkina pidetyn Saarikon synnytyskin osuu ylimääräisen puoluekokouksen aikoihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa valittava puheenjohtaja voi jäädä pätkäpuheenjohtajaksi. Ensi kesänä on seuraava varsinainen puoluekokous. Mutta onko Saarikostakaan ratkaisemaan keskustan ongelmia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saa nähdä vaikuttaako uusi puoluejohtaja kannatukseen, mutta Saarikko poikkeaa ehdolle ilmoittautuneistä siinä että on kasvanut maaseudulla, joten saattaisi vakuuttaa laajempaa joukkoa keskustan kannattajista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kovin arvokonservatiiviselta ei Saarikon linja ole näyttäytynyt?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

No ei, mutta ei tunnu kärsineenkään siitä:

Ylen vaalikone paljastaa: Annika Saarikko nousi puolueensa mahtimiesten ohi keskus­ta­laisten idoli­pörs­sissä – Urho Kekkonen ykkönen

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ylen-vaalikone-pa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Saarikko kuitenkin edustaa nykyisyyttä. Kääriäiset, Pekkariset jne edelleen menneisyyttä. Siinä selitys tähän.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustan kiirastuli tosiaan jatkuu, mutta oma arvioni on, ettei kyse ole niinkään hallitukseen lähdöstä (selkeä enemmistö kannatti sitä), vaan johtajuuden puuttuminen ja se, että osa keskustan kansanedustajista toimii suoraan hallitusta ja puolueensa enemmistön tahtoa vastaan. Puolue siis repeilee sen vähemmistöön kuuluvien irtiottojen takia. Tilannetta ei helpota se, että puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja kuuluu näitä irtiottoja tekeviin - kun vielä totaalisen passiivinen Sipilä kuuluu myös hallitukseen osallistumista vastustaviin kriisi on valmis. Ja tämä taatusti vaikuttaa puolueen uskottavuuteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan politiikoista toki kannatti hallitukseen menoa, mutta entä kannattajat?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mistä tiedät, että Sipilä on passiivinen? Hän on selkeästi lähdössä puheenjohtajan paikalta, joten hän ei puutu hallituksen toimintaan. Suurin osa porukasta oli sitä mieltä, että oppositio olisi ollut ensisijainen valinta. Joten ei Sipilä ole sen enempää hallitukseen osallitumisen vastustaja kuin minäkään. Kun valinta on tehty, sillä mennään. Toivottavasti nyt saadaan maakuntahallinto aikaan.
Sen sijaan kansanedustajana hän tekee töitä ihan samoin kuin ensimmäisellä kaudellaankin. Tosissaan.
Puoluekokouksen valmistelu taas etenee omalla painollaan ja siinä taas on parempi, että ehdokkaat pyrkivät vakuuttamaan itse ilman edellisen puheenjohtajan suosituksia.
Vihreäthän esittävät omia tulkintojaan hallitusohjelmasta harva se päivä, joten pata kattilaa soimaa... Sikäli olisi tietenkin parempi, jos keskusta ottaisi aktiivisen roolin reaktiivisen sijaan. Silloin vihreät voisivat alkaa moittimaan keskustaa hallitusohjelman luovasta tulkinnasta. Tosin Rinteen kannalta on miellyttävämpää, että aisan yli potkii toinen pienistä hallituspuolueista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juho, olisiko Sipilän kuitenkin kannattanut erota heti myös puolueen puheenjohtajan paikalta? Keskusta on nyt ikään kuin välitilassa. Kukaan ei tiedä mitä tuleman pitää eikä uutta kaikenratkaisevaa puheenjohtajaa ole näkyvissä.

Juho, näetkö, että osallistumalla apupuolueena Rinteen hallitukseen keskusta kykenee uudistumaan, vahvistamaan linjaansa sekä lisäämään yhtenäisyyttään? Hallitusohjelma rajoittaa Keskustaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #114

Minusta Sipilän olisi pitänyt pysyä puheenjohtajana 2020 puoluekokoukseen saakka. Tässä tilanteessa tuo syyskuu on melkein aikaisin mahdollinen. Nopeammallakin aikataululla olisi luultavasti saatu samat ehdokkaat mutta nyt on ainakin ehdokkailla hetki esittää, mitä aikovat.

Keskusta ei ole apupuolue vaan vähintään toiseksi tärkein puolue. Hallitus kaatuu sillä hetkellä, kun keskusta toteaa, että hallituksessa olosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Uudistuminen on kiinni itsestä, samoin linjan vahvistaminen. Jopa yhtenäisyyskin on lähinnä omien korvien välissä. Hallitusohjelmaa harvoin kirjoitetaan vain yhden puolueen toiveiden mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #117

Kumpikaan Kaikkonen eikä Kulmuni ole ainakaan toistaiseksi esittänty mitään omasta linjastaan. Ilmeisesti heille riittää se, että puheenjohtaja vaihdetaa ja jatketaan kuten ennenkin.

Keskusta on todennut, että sai kaikki tavoitteensa ja vähän enemmänkin hallitusohjkelmaan. Mutta puolueen kannatus jatkaa laskuaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #118

Kaikkonen on ilmoittanut julkaisevansa pamfletin elokuun alkupuolella.

Kaikkoselta pamfletti keskustan nostamiseksi – "parempaa Suomea tolkun politiikalla"

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/kaikkoselta-pamfl...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #119

Luin hänen Kaikkosen blogin asiasta. Siinä hän kertoi liirumlaarumia siitä mitä pitää tehdä. Ehkä sitten elokuussa kertoo myös miten se tehdään?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #120

Kaipa kaikkensa yrittävät, mutta ei Kulmunillakaan ole ainakaan vielä näkynyt muuta kuin sanahelinää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #121

Esittävät linjassa vasta puoluekokouksessa vaalipuheissaan?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olkoon hallituksen kokoonpano mikä tahansa niin aina siellä esintyy vaikeuksia, jos ja kun vihreät ovat mukana. Vihreiden besservisser ajattelu, kaikissa asioissa oikeassa olemisen tarve häiritsee hallitustyötä, sen menneisyys vihreiden hallitusyhteistyöstä todistaa. Sipilä teki puh.johtajana ja pääministerinä monta suurta virhettä, maakuntauudistuksen kytkeminen soteen, Bernerin valinta ministeriksi, taksilain epäonnistuminen ja aktiivimallin hyväksyminen, jotka molemmat vaikeuttavat juuri keskustan kannatusalueilla asuvien ihmisten elämää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vai niin ;) Itseäni tavallaan huvitti se, että kun vihreät lähtivät edellisen kerran hallituksesta, kriisiytyi hallitus pian sen jälkeen todella pahasti. Seurasi sitä, että hallitus vastusti omia ehdotuksiaan yms. Toisin sanoen, vaikeudet olivat paljon pahempia silloin kun vihreät eivät olleet mukana. Tästä herää kysymys, "entä jos vihreiden mukanaolo olikin kyseisessä hallituksessa sen toimintaa parantava tekijä?" Ja Sipilän mokailussa keskustan lisäksi mukana oli vain kokoomus ja perussuomalaiset/siniset, eli ongelmia saatiin runsaasti ilman vihreitä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kivelä, vihreät eivät tietenkään tee virheitä, kun eivät halua keskustella 60 - 70-vuotiaiden kanssa. Tämä ikäluokka ei kannata vihreiden hössötyksiä ja näin ollen heille ei tietenkään kannata korviaan lotkauttaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Marko, et kuitenkaan voi kieltää sitä besserwisserismiä, joka monenesta vihreiden näkyvistä politiikoista huokuu. Se antaa myös omalta osaltaan kuvaa vihreistä. Tässä malliesimerkki asiasta.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/284946-ministeri-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Marko, tässä sinulle toinen esimerkki vihreän politiikon kaikentietävyydestä ja ylimielisyydestä.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271012-a-ta...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, keskusta teki virheitä viime hallituskaudella, mutta on vihreilläkin omat puutteensa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Valtiovarainmisteri Lintilä (kesk) on päättänyt että keskustan kannatus pitää laskea samalle tasolle kuin kaupoissa mytävän bulkkioluen (kesk.) prosentit:

https://www.talouselama.fi/uutiset/alkoholiveroa-n...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lintilällä on ainakin yritystä keskustan perinteiselle linjalle, mutta kestääkö valtion talous?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Latvia nokitti Viroa – parlamentti hyväksyi 15 prosentin leikkauksen viinaveroon

Päätöksen jälkeen hinnat jäävät alhaisemmiksi Latviassa.

https://yle.fi/uutiset/3-10868371

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja suomalaisten "matkailu" Latviaan jatkaa vakaata kasvuaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu jatkanee yltiöliberaalia linjaansa myös Rinteen hallituksessa unohtaen samalla ydinkannattajansa. Kepun Ruotsin veljespuolue Centerpartiet lienee Kepulle esikuva tällä linjalla. Mahdollinen Kulmunin valinta Kepun puheenjohtajaksi olisi Ruotsin Centeripartietin matkimista. Siellähän on nainen ns. pelastanut ko. puolueen kaksi kertaa.

Setämies Kaikkonen Kepun puheenjohtajana olisi vanhan kaavan toistamista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustalla ei ole näköpiirissä puolueen kannatusalhon ratkaisijaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Katsotaan nyt ensin se Kulmuni, jos tulee valituksi. Ruotsin Centen partiet taisi saada viime vaaleissa noin 8,5% äänistä. Tämä tullee olemaan myös Kepun kannatus pitkässä juoksussa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #64

jos ihmettä tapahdu tai keskusta ei keksi jotakin ratkaisua kannatusongelmaansa, keskustan kannatusen suunta jatkaa alaspäin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #65

Kokoluokka KD/RKP alkaa häämöttää Kepullekin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #73

Ehkä ei kuitenkaan vielä aivan lähitulevaisuudessa, mutta kymmenen prosentin raja lähestyy uhkaavasti.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Hallitus on istunut kuukauden ja on ilmeistä, ettei Antti Rinne johda hallitusta. Yli-innokkaat nuoret naisministerit, Ohisalo, Andersson, Mikkonen, Kulmuni ja Tuppurainen sooloilevat jokainen omiaan. Setä-Antista ei ole heidän rauhoittajaksi kun jokainen heistä haluaa laittaa tonttinsa omalla tavallaan järjestykseen heti nyt ja minä ensin.
Keskusta saattaisi olla se voima, joka saa järkeää toimintaan ja saattaisi siten pestä kasvonsa. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat niin kiihkoissaan vallasta, että sieltä tulee esityksinä ja vaatimuksina sutta ja sekundaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On siinä keskustalla kasvoissa pesemistä.

Keskustan kenttä ei usko Rinteen hallituksen talouslinjaan – liki puolet epäilee, että hallitus ei pysy pystyssä

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006145990.html

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Siis vaikka kepu sai hallitusneuvotteluissa kymmenestä kynnyskysymyksestään läpi yksitoista??

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Ja Pekka Haaviston ja Emma Karin mukaan samalla kysessä on kaikkien aikojen vihrein hallitusohjelma.

https://www.verkkouutiset.fi/pekka-haavisto-kaikki...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #17

Miksiköhän kepu ei suosiolla jäänyt oppositioon, ja miksi se valehteli hallitusneuvotteluin lopputuloksesta ja lähti hallitukseen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Keskusta vanhat herrat jäättäytyivät pois, Sipilä väistyy. Hillotolpat kiinnostavat aina?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #16

#16:
On yksi asia saada kynnyskysymyksensä hallitusohjelmaan ja toinen asia saada ne toteutumaan. Ja jälkimmäinen on se vaikeampi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #22

Tottakai. Onkohan Rinteellä lentolupakirja?

ps. Tänään pääministeri kysyttäessä kertoi hallituksessa olevan useita kokemattomia ministereitä, mikä alussa usein näkyy. Ja kertoi kysyttäessä hallituksen toiminnan vaikuttavan "sisältä päin paljon paremmalta".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Kai hallituksen ulkoinen kuva Rinteellekin jotakin merkitsee?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #46

Totta kai hallituksen ulkoinen kuva vaikuttaa, ainakin pidemmällä kaarella. Tosin Sipilän hallitus oli erittäin epäsuosittu melko pian aloituksensa jälkeen, eikä sitä saatu nurin edes persujen hajottua kahtia. Lopulta Sipilä itse kaatoi johtamansa hallituksen, ei auttanut vaaleissa.

Nythän Rinteen hallitukseen on kohdistunut paljon arvostelua hallitusohjelman takia, mutta myös sen johdosta, mitä Rinteen hallituksen olisi pitänyt jo tehdä. Kyseessä on persujen ja kokoomuksen täysin käsittämätön älämölö, mikä ei perustu mihinkään realistiseen aikatauluun. Toki Bernerin raideliikenteen yksityistäminen on pysäytetty, aktiivileikkuri ilmeisesti lopetetaan kokonaan ja järjetön taksikatastrofi pyritään saamaan tolkun tielle.

Kepu ja vihreät ovat nykyisen hallituksen suhteen aika vaikeassa tilanteessa: Jos kepu lähtee hallituksesta, sen ainoa vaihtoehto on olla vain kokoomuksen johtamassa hallituksessa apupuolueena. Jos vihreät lähtevät hallituksesta, hitaimmillekin on selvää, ettei puolueeseen voi luottaa. Sama pätee Vasemmistoliittoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Vaihtoehtona on myös ennenaikaiset vaalit.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #54

Totta kai. Sitähän juuri yritin hahmotella kepun, vihreiden ja vasemmistoliiton kautta. Kannattaako hajottaa hallitus eroamalla? Mehän tiedämme, ettei persuista, kokoomuksesta ja kristillisistä tule paikkausapua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Kokoomus voisi korvata keskustan Rinteen hallituksessa, mutta pidän sellaista ratkaisua todella epätodennäköisenä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #62

Samaa mieltä. Ei mahdollisuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toistaiseksi on näyttänyt siltä, ettei hallitusta johda kukaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Eikös Antti kuulu tähän feministi porukkaan itsekin. Kun vain rohkeus riittäisi, niin isis-äidit tuotaisiin Suomeen erikoiskoneella monien hyvin nimikkeiden saattelemana. Vielä ei ole aika kypsä. Mutta kohta SPR:llä on toimeksianto.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Keskustan aika taitaa alkaa jo ohi. Puolueen kannatus tulevaisuudessa tulee mahdollisesti jäämään noin 5-8%:iin.
Puolueen intressipiiri pienenee koko ajan.
Yhtenä syynä ihmisten muuttohalukkuus suuriin kaupunkikeskuksiin. Keskustahan ei ole kaupunkipuolue.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Käyhkö, lämmin kiitos Keskustaa " ylistävästä " kommentista, joka oli varovasti arvioiden ainakin sadas. Tekee puolue niin tai näin, Käyhkö jaksaa ja jaksaa.
Lukkalalle kiitos asiallisesta Keskustan tämän hetken tilaa käsittelevästä kirjoituksesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan dilemma on juuri se, että kaupunkeihin päästäkseen sen tulisi tehdä uudistusmielisempää politiikkaa. Ja sitä puolestaan arvokonservatiivit maalla eivät hyväksy.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #32

Pekka Lukkala, asia on juuri näin. Asia näkyy jo selkeänä pääkaupunkiseudulla. Keskusta ei saanut yhtään edustajaa Helsingistä, vaikka puolueen pääehdokkaana oli edellisen hallituksen ministeri. Sekä Uudeltamaaltakin puolue sai vain kaksi edustajaa Arkadianmäelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Tässä on keskustalla miettimistä, eikä maakuntamalli edistä kannatusta etelän suurissa kaupungeissa:

Keskustan kannatuksesta 46,6 prosenttia tulee tällä hetkellä Pohjois- ja Itä-Suomesta. Neljä vuotta sitten, edellisen hallituskauden vaihteessa, luku oli selvästi pienempi: 39,8 prosenttia. Vastaavasti keskustan kannatuksesta enää 10,7 prosenttia tulee Helsingistä ja muualta Uudeltamaalta, kun vielä neljä vuotta sitten osuus oli 14,3 prosenttia.

https://www.taloustutkimus.fi/ajankohtaista/uutisi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Jos puolue ei uusiudu, ajaa aika sen ohi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #59

Senpä takia maakuntahallinto kannattaa nyt viedä läpi. Sen jälkeen maakunnilla on enemmän päätäntävaltaa omista asioistaan. Toivottavasti ne myös sitten käyttävät sitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #124

Vaikka jo edellisen hallituksen aikana todettiin että

Maakuntauudistuksessa päätetyt 18 maakuntaa saattavat vähetä, jos joku maakunta ei selviä taloudellisesti. Tällöin maakunta voidaan yhdistää toiseen maakuntaan.

- ja siinä tapauksessahan se päätäntävalta menee sen siliän tien:

Maakunta joutuu arviointimenettelyyn, jos maakunta ei pysyvästi pysty hoitamaan omia asioitaan mukaan lukien niin talousasiat kuin sote-palvelut.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243545-18-maakunt...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #125

Tuohan on itsestäänselvyys. Maakuntahallinon muodostettua maakunnilla on näytön paikka, että ne pystyvät hoitamaan palvelut tasapuolisesti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #126

Niinkö? Itsestäänselvyys taitaa olla se, että jo etukäteen on arvioitu että kaikki 18 eivät selviä tehtävistään ja niitä täytyy yhdistää. Paljonkohan se yhdistäminen mahtaa päällekkäisyyksien purkamisineen maksaa..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #128

Mitään ei koskaan saataisi aikaan, jos aina uskottaisiin heitä, jotka sanovat 'ei onnistu, ei onnistu'.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #126

Tasapuolisuus voi olla kaukana, kun vertaa eri maakuntien väestömääriä, pinimmissä väkiluku on alle 100000. Aika nopeasti käy ilmi, ettei maakunnan omat hartiat riitä ja sitten itketään valtiolta rahaa. Keskusta haluaa vain sementoida valtansa maakunnissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #124
Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #40

Käyhkö, onneksi Helsinki ja Uusimaa ovat erittäin pieni osa Suomea. Vielä koittaa aika jolloin Helsingin kokoomuksen ja vihreitten viherkupla puhkeaa ja "ghetoissa" asuvat ihmiset heräävät eivätkä anna ääniään näiden puolueiden ehdokkaille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Pinta-alaltaan pieni. Äänioikeuden omaavat ratkaisevat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #70

Tuota noin, Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä valittiin yhteensä 58 kansanedustajaa, Lapin ja Oulun yhteensä 25.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_vaalipiirit

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan painoarvo on suuri. Ja samalla iso longelma keskustalle.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Paavo Väyrynen voisi olla keskustan pelastaja mutta Väyrysen väärät valinnat estävät keskustan johtoon palaamisen.

Ikävää kaikkien kannalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrysen keskustan johdossa palauttaisi puolueen viime vuosituhannelle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olihan Perussuomalaistenkin vaalislogan "Suomi takaisin!". Paavo veisi Keskustan niin kauas historiaan, ettei sitä sieltä etsimälläkään enää löytäisi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Väyrynen on jo kerran puhaltanut keskustan henkiin Vanhasen ja Kiviniemen jäljiltä. Silloinkin politiikka oli miltei samaa kuin Sipilällä viime hallituksessa. Nykyhallituksessa meno näyttää sellaiselta, että kumpikaan puheenjohtajaehdokas tuskin pystyy kääntämään asioita parempaan suuntaa. Tuleva varsinainen puoluekokous on kuuma paikka. Väyrystäkin on jo huudeltu apuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vanhasen ja Kiviniemen hallituksessa Väyrynen oli ministerinä itse tekemässä keskustan politiikkaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuka ihme huutaisi Väyrystä apuun?

Siis tarkoitan muita kuin Väyrystä itseään. Paavohan on toki pyytänyt itseään monta monituista kertaa eikä ole koskaan kieltäytynyt saamastaan pyynnöstä.

Nimiä, Laitinen. Tai muita todisteita kysyjiltä itseltään. Vastaukseksi ei myöskään kelpaa: "Väyrysen mukaan...".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

No tietysti "ne kaikki Väyrystä viime presidentinvaaleissa äänestäneet"?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kummallista porukkaa nämä kokoomusliputtajat meillä oli porvarihallitus mutta sutena he haukkuivat hallitusta. Juha Sipilä joutui demonisoinnin ja maalituksen kohteeksi somemedian taholta. Mukaan lyöttäytyy koko sopulipopulistinen inkvisio.
Keskustalle luetaan madonlukuja päivästä toiseen mutta seuraaviin vaaleihin on aikaa miltei neljä vuotta odottakaa nyt kyllä keskusta petraantuu taseenkaan suurimmaksi puolueeksi.
Tämä punamultahallitus on hyvin toimiva ja sosiaalisesti tasa-arvoinen nyt on pieniä sopeutumis ongelmia mutta kyllä se siitä hitsautuu yhteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun vertaa hallitusohjelmaa ja talouden ennusteita, voi käydä niin, että sosiaalisuus on kaukana hallituksen toimissa, mikäli se edes täyttä aikaa istuu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuo liberaali-konservatiivi -akseli tuntuu olevan kaikille perinteisille suurille puolueille vaikea jakoviiva. Kokoomuksen konservatiivit kaatoivat Stubbin, joka ei Kataisen tavoin pystynyt liberaalina konservatiivien mielistelyyn. Presidentti Niinistöä vastaan asettumista ei Stubbin asema enää kestänyt. Presidentin esikunta huolehti Stubbin päiväjärjestyksestä. Samalla päättyi liberaalien etsikkoaika puolueessa. Orpon nykylinja alkaa olla oikeistoliberaaleille liian konservatiivinen. Luisu Vihreisiin on huomattavan helppoa.

Koti-uskonto-isänmaa -paatos ei enää pure meihin nuorempiin kaupunkilaisiin. Vanhat jäärät sellaista toki edelleen kokevat tärkeäksi. Keskusta voi rimpuilla Vihreitä vastaan väitteillään siitä, että Vihreät tuhoaisivat maaseudun. En jaksa uskoa liberaalien säilyvän enää kyydissä, kun Keskusta pyrkii siirtymään peittoamaan Persuihin valuvien konservatiivikannattajien virran ja samalla se pettää liberaaliäänestäjien luottamuksen.

Halla-aho sanoi puoluekokouksessaan melko hyvän analyysin, jossa hän asetti vedenjakajaksi tosin väärän nimittäjän: euroopan yhdentymisen. Minusta vedenjakajana on liberaali-konservatiivi, joka jakaa äänestäjät joko Vihreisiin tai Perussuomalaisiin. Perinteisten kolmen suuren ongelmaksi jää se, etteivät ne uskalla valita linjaansa.

Brittiläiset perinteiset puolueet brexit-tasapainoilussaan näyttävät selkeästi, että saman liikkeen kahdet rattaat johtaa lopulta laakerivikaan: jalkamiehinä liikkeelle lähteneet yhden asian liikkeet ajavat rinnalle ja ohi.

PS. Lukkala, kiitos onnitteluista! :)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#39:
Ei liberaali-konservatiivi ole mikään akseli. Se on vain käsitteellistä sekoilua. Selittänee sen, että monet kokevat sen vaikeaksi.
Liberaali-autoritäärinen ja konservatiivi-radikaali ovat akseleita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Maailma muuttuu. Puolueidenkin tulee muuttua pysyäkseen mukana. Tätä muutosta keskusta eivätkä sen kannattajat ole pystynyt seuraamaan. Tuntuu siltä, että keskustan johto ei enää tunne äänestäjiensä tuntoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikeahan tuo tehtävä on kun niitä keskustaäänestäjiä alkaa olla niin harvassa paitsi Suviseuroissa.

Suviseuroissa suurimmalla osalla ihmisistä ei toisaalta ole vielä edes äänioikeutta.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Toivonen, laskutaidossasi taitaa olla suuria puutteita!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #68

En kuitenkaan toiminut ääntenlaskijana viime eduskuntavaaleissa, joissa Suomen Keskusta koki historiansa suurimman vaalitappion itsenäisyytemme aikana.

Tuo vaalitulos ei suinkaan johtunut puutteellisesta laskutaidostani !

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #77

Toivonen, lukemisen ymärtämisessäkin taitaa olla vaikeuksia. En kirjoittanut mitään vaalituloksesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #102

Eikä niistä Suviseurojen pienimmistäkään enää välttämättä kasva Suomen Keskustan äänestäjiä.

Ajat ja perinteet muuttuvat kepulaisten turmioksi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #106

Toivonen ja Suviseurat, siinä vasta pari. kun lasku- ja lukutaito ovat kateissa !

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

JOS hallitus ei pysy pystyssä koko nelivuotiskautta ja pääministeri Rinne menee presidentti Niinistön luokse jättämään hallituksen eronpyynnön etuajassa, niin tämä tapahtuisi AIKAISINTAAN vuodenvaihteen jälkeen, kun Suomen puolivuotiskausi EU:n puheenjohtajamaana on saatu päätökseen.

Mutta kaikki on mahdollista. Pidettiinhän sitäkin pitkään sulana mahdottomuutena, että Suomi voisi koskaan voittaa Euroviisuja, mutta kuinkas sitten kävikään toukokuussa 2006? ;-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen EU-puheenjohtajuus kestää vain puoli vuotta, hallituskausi täysimääräisenä neljä vuotta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ei tullut vappusatasta. Ei tullut luvattua perhevapaauudistusta...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh! Ehkä kannattaa kuitenkin vielä hetki odottaa?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Keskustan alamäen alkusyistä oli leikkiminen Anne Bernerin kanssa. Miten voi Sveitsiläissukuinen hienostonainen olla aatteeltaan keskustalainen. Tämä Bernerin ottaminen Keskustan leipiin oli oikein suuri virhe.
Siihen Bernerin taksi- ym sekoilut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Bernerin nimittäminen Sipilän hallitukseen oli vain yksi keskustan vaalitappion monista syistä Suurin oli maakuntauudistuksen kytkeminen hallituskriisin uhalla sote-ratkaisuun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Samaa mieltä, Anne Bernerin vetäminen hallitukseen pitkään eduskunnassa istuneiden kansanedustajien ohi oli Sipilältä harkitsematon teko. Bernerhän kilpailutti Kokoomusta ja keskustaa siitä kumpi puolue lupaa hänelle itselleen paremmat asemat Tälläisessa kilpailuttamisessa loistaa aate poissolollaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

UUdet nuoret ministerit ovat kuin vasikat kevätlaitumilla Uskoisin kun varsinaiset työt kesän jälkeen aikavat ja opposition paineet hallituksen kohtaan kasvavat turhat ylilyönnit jää pois ja hallitus paineen alla hitsautuu kyllä yhteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mahdollista, mutta ei kiveenhattua. Keskustan ja vihreiden ajatukset tuntuvat ainakin nyt olevan täysin eri planeetoilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toivottavasti avustajat ovat päteviä:

Ministerit Sanna Marin ja Krista Kiuru eivät osanneet täyttää ministerin sidonnaisuusilmoitusta – satojentuhansien eurojen summat jäivät pois

https://www.talouselama.fi/uutiset/ministerit-sann...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vihreät ovat itseriittoisin polue Suomessa, vihreiden mielestä kaikki viisaus asuu heissä, mikä tietenkään ei pidä paikkansa. Jos on keskustalaisten ymmärrys kaungeissa asumisesta heikkoa yhtä vähän on vihreissä ymmärtämystä maaseutua vaivaavista ongelmista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä juuri Rinteen hallituksen ongelma. Tietysti lisäksi vielä hallituksen talouslaskelmien kestävyys?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Voi olla, että kun suhdanteet hieman tästä muuttuvat, niin meillä onkin ykskaks miljoona pientilaa tässä maassa ja pientareetkin niitetään karjan rehuksi. Tätä odotellessa Keskustan on hivenen reivattava kurssiaan ihmisten suuntaan sieltä Haja-asutus-Suomen jäsenkorttivirkamiesten ja muiden pyrkijöiden vinkkelistä. Eino Uusitalolaisuus kummittelee yhä puolueessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuo toivomasi suunnan muutoskeskustassa ei nyt kovin todennäköiseltä näytä. Keskustahan puuhaa kaikella tarmollaan uudella hallintohimmelillä noille jäsenkorttivirkamiehille maakuntauudistuksen muodossa vain lisäpaikkoja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siitä huolimatta että maakuntamallikin vei todennäköisesti keskustalta ääniä varsinkin etelän suurissa kaupungeissa; siitähän kysyttiin viime kuntavaalien aikaan kuntaehdokkailta.

Maakuntamalli: Kuka sen haluaa? Keskustassa kannattajia vain puolet – Hallituskumppaneissa vielä vähemmän

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/maakuntam...

Jos maakuntamalli nytkään toteutuu:

Huippujuristi: Antti Rinteen sopu on hataralla pohjalla – maakuntamalli kaatuu omaan mahdottomuuteensa

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/281495-huippujuri...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Niin niin Pekka hallintohimmeli on tulossa 295 kunnan sosiali puolen toimet hoidetaan jatkossa 18 maakunnan voimin tämä on siis se todellinen priorisointi ja kunnallisveron rastinen muutos alenema suunta. Tähän vielä TE ja ELY toimintojen muutos maakuntavaalien kautta demokratian piiriin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #107

Uskotko tosissasi, että uusi hallintohimmeli pienentää hallinnon kuluja? Tosiasiassa se ei oleedes kustannusneutraali.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Edelleen huomauttaisin, että galluppeja tärkeämpää on hallituksen päätöksentekokyky uudistusten suhteen kestävyysvajetta silmälläpitäen, olipa hallituksessa ketä hyvänsä.

Työllisyyttä tulisi lisätä ( siis yhsityisrahoitteisia työpaikkoja, joita luovat vain ja ainoastaan yritykset ), rakenteellisia uudistuksia tulisi tehdä mukaan lukien sote ja työmarkkinat ( näitä vaativat Suomen julkista velkaa rahoittavat tahot ja luottoluokittajat), alijäämistä ja lisävelanotosta tulisi päästä talouden tasapainoon ja syntyvyydelle tulisi tehdä jotakin.

Kaikki muu on toissijaista. Rinteen hallituksen alku on olut tässä suhteessa täysin vastuuton.

Keskusta on tässä tärkeässä asemassa. Rinteen hallitusta ei ole ilman Keskustaa. Vasemmisto sai vaaleissa vain 26,04 % annetuista äänistä, mutta silti kannatukseen verraten liikaa valtaa juuri Keskustan takinkääntöpäätöksin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan heikko gallup-kannatus ei lisää hallituksen päätöksentekokuykyä. Päinvastoin paine keskustan sisällä kasvaa kannatiuksen mataessa. Vihreiden lausunnot vain lisäävät tätä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Olisiko kirjoittajan mielestä sitten ollut parempi että keskusta olisi osallistunut Jussi Halla-ahon johtamaan sini-oikeisto hallitukseen?? Se olisi nimittäin ollut vaihtoehto. Eduskuntavaalien jälkeen - jossa keskusta kärsi rökäletappion - keskusta oli vaalitappiostaan huolimatta vaankieli asemassa. Keskusta valitsi, ja nyt sitten syytetään huonosta valinnasta. Ne huonot valinnat tehtiin kyllä Sipilän pääministerikaudella. Tai onhan vielä mahdollista tehdä yksi huono valinta. Kaikkonen puheenjohtajaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mistä ihmeestä Halla-ahon sini-oikeisto hallitus tähän putkahti? Keskustalle oli rökäletappion jälkeen tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Puolueen linjan selkeyttäminen ja kannatuksen kasvattaminen oppositiossa tai osallistuminen Rinteen hallitukseen. Keskusta valitsi Rinteen hallituksen. Ja se valinta taas rajoittaa keskustan toimintaa merkittävästi, kska hallitusohjelma.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Vastaus kommenttiin 112. Jollei Rinne olisi onnistunut kasaamaan hallitusta - mikä olisi ollut aika lailla vaikeaa ellei peräti mahdotonta ilman keskustan mukanaoloa, niin seuraava vaihtoehto olisi ollut Jussi Halla-ahon johtama hallitus, jossa olisi pitänyt olla mukana Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta, jotta olisi saatu aikaan riittävän turvallinen enemmistö eduskunnassa. Tästä yksinkertaisesta asiasta tähän putkahti Halla-ahon sini-oikeisto hallitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #131

Ingmar, tiedät itsekin, ettei Halla-ahon johtama hallitus ollut vaalien jälkeen realistinen vaihtoehto.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #132

Numeroiden valossa se oli kyllä mahdollinen vaihtoehto.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #137

Jos viime vaalien jälkeen olisi pyöritelty pelkkiä puolueitten eduskuntaryhmien kokoja, olisi ollut moni muukin hallituskoalitio matemaattisesti mahdollisia.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #138

Kyllä. Mutta jos sitten yhdistää eduskuntaryhmien kokoja ja poliittinen suuntaus on vaitoehtojen määrä suppeampi. Keskustalla oli mahdollisuus valita
1) Halla-ahon johtama hallitus
2) Oppositio
3) Mukana nykyisessä hallituksessa.
Ensimmäinen vaitoehto on koettu. Se johti rökäletappioon vaaleissa.
Toinen vaihtoehto tarkoittaa käytännössä ettei saa seuraavan neljän vuoden aikana oikeastaan mitään aikaiseksi. Jos mielii saada jotain aikaiseksi pitää olla mukana hallituksessa. Joten valittiin vaihtoehto nro 3.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #140

1) Halla-aho ei koskaan ole ollut hallituksessa
2) Oppositiossa on helppo tuoda esiin ja terävöittää puolueen linjaa, tavoitteita sekä esittää hallitukselle vaihtoehtoja ja vaihtoehtoisia toimintatapoja
3) Olla mukana apupuolueena hallituksessa, noudattaa sen hallitusohjelmaa sekä toivoa ihmemrttä puolueen kannatuksen paranemisesta

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Varmaan keskusta haluaa uusia vaaleja alle 12% kannatuksella? Niin, siksi tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Vihreät toisaalta lähtisivät paremmissa asemissa uusiin vaaleihin, joten kepun aiheuttama hallituksen kaatuminen johtaisi vain vihreiden tilanteen paranemiseen. Hauska tilanne kertakaikkiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskin yksikään hallituspuolue haluaa hajottaa hallitusta juuri nyt. Kaikki haluavat varmasti hoitaa Suomen EU-puheenjohtajuuden kunnialla. Mutta kun se on ohi ja keskusta on uuden puheenjohtajansa myötä palannut normaaliin, tilanne on toinen. Silloin keskusta tuskin katselee sivusta vihreiden ministerien omia tulkintoja hallitusohjelmasta sivusta. Keskustanhan on vakuutettava en puolueen yhtenäisyydestä ja linjansa pitävyydestä.

Pekka Veistos

Olen kovasti koittanut miettiä mihin vihreät pyrkivät keskustan härnämisellä. Jatkuva hallitusohjelmasta poikkeava toiminta on selvästi suunnattu keskustaa vastaan. Ohisalon puheista on vaikea löytää rationaalisuutta. Kaikesta linjaristiriidasta huolimatta keskusta on nyt vihreiden hallituskumppani. Jos se lähtee hallituksesta niin hallitus kaatuu. Ei kai vihreät siihen sentään pyri?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistutan kommentoijaa siitä, että US_puheenvuorossa esiinnytään aina oikealla nimellään ja tunnistettavan kuvan kera.

Tuskin Ohisalon puheet ovat tarkoitettu tietoiseksi härnäämiseksi. Ohisalo on vain iuutena puheenjohtajana niin voimansa tunnossa!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukkala ei taida olla ajan tasalla talouden alalla.

Standard & Poor`s kertoi maaliskuussa laskevansa Suomen luottoluokitusta, mikäli maassa ei tehdä merkittäviä rakenteellisia uudistuksia.

Ja siitä sitten edelleen Lukkalalle... ja uudistuksille.

Kataisen kokkarit kasvattaivat julkisia menoja ja julkisen sektporin palkkjoa eniten koko EU:n aluella 30 prosesntilla ja vieläpä ilman mitään pienintäkään talouskasvua v. 2011 - 2015.

Lukkalalle hattuun sulka moisesta saavutuksesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiiski taas itselleen tavallisessa berervisserismissä. Vaikka tämä blogi ei käsittelekään vuosien 2011-2015 hallitusta, kannattaisi Kiiskin muistaa, mitä puolueita siinä hallituksessa ja mikä puolue oli sen valtionvarainministetriönä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vain reilu kolmannes keskustan kannattajista luottaa Rinteen hallituksen kykyyn hoitaa maan taloutta, mutta kuitenkin keskustan piti sinne rökäletappion jälkeen ängetä?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0b9f8441-a3c...

Käyttäjän TuomoSuomalainen kuva
Tuomo Suomalainen

Kaikkien hallituspuolueiden (ja myös kokoomuksen) ongelma on persujen suuri ja kasvava kannatus. Ja sen (persujen kannatuksen) selittäjä on lähes yksinomaan maahanmuuttovastaisuus, erityisesti turvapaikkajärjestelmän kritiikki. Siksi yksinkertainen lääke ongelman poistamiseksi on viedä persuilta ilma tarjoamalla kovia (vielä kovempia) lääkkeitä "turvapaikkaturismin ja haittamaahanmuuton" poistamiseksi. Kutista persut ennenkuin se vakiinnuttaa kannatuksensa, 20-30 paikkaa tarjolla.

Nyt kysymys on siitä, kuka uskaltaa ensin. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät siihen lähde eivätkä ruotsalaisetkaan. Kepu ja demarit periaatteessa voisivat, samoin kokoomus. Ja sitten kaikki on taas hyvin. Yksinkertaista.

Kuka uhrautuu ylen ja hesarin giljotiinin uhasta välittämättä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten kannatus yhdenasian puolueena on saavuttanut maksiminsa. Suurin osa äänestäjistä tietää, että hallituksen ulkopuolelta ei maan asioihin voi vaikuttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset