plukkala

Keskustan kannatusalho?

Keskustan kannatus on tällä vuosikymmenellä heilahdellut rajusti. Vuoden 2011 vaaleissa puolueen kannatus putosi alle 16%:n ja puolue menetti 16 kansanedustajansa. Vuoden 2012 keskustan puoluekokouksessa avuksi huudettiin politiikan ulkopuolelta ryvettymätön Juha Sipilä, jonka johdolla keskusta nousi vuoden 2015 ek-vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi ja Sipilä hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi. Kevään eduskuntavaaleissa oli jälleen kannatuksen laskun aika. Puolueen kannatus oli vain 13,8% ja puolue menetti 18 kansanedustajanpaikkaa. Vaalien jälkeen gallupit kertovat keskustan kannatuksesta karua kieltään, lasku on jatkunut.

Heti kevään vaalien jälkeen puheenjohtaja Sipilä ilmoitti jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden ja keskusta järjestää vajaan kuukauden kuluttua ylimääräisen puoluekokouksen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi. Puolue on ollut koko kesän käytännössä ilman toimivaa johtoa, jota ei vole voinut olla huomaamatta. Toisaiseksi puheenjohtajakisaan ovat ilmoittautuneet ainoastaan konkariedustaja, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja toisen kauden kansanedustaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Muita hakijoita ei houkutteluista huolimatta ole ilmaantunut.

Kovin väritön on tämä kahden ehdokkaan kisa ainakin toistaiseksi ollut. Katsoin eilen Yle Areenan välittämän Kaikkosen ja Kulmunin välisen keskustelun Rovaniemellä. Kovin vaikeaa oli näiden ehdokkaiden välistä eroa löytää. He olivat lähes kaikesta samaa mieltä. Kaikkonen valoi uskoa tulevaisuuten ja Kulmuni toivoa. Mutta onko näistä kummastakaan keskustan kannatusalhon ratkaisijaksi?

https://areena.yle.fi/1-50248891

Vai valitseeko keskusta vain pätkäpuheenjohtajaa ensi kesän varsinaiseen puoluekokoukseen saakka? Palaako Annika Saarikko silloin äitiyslomansa jälkeen näkyvämmin mukaan päätösten tekijäksi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (83 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Helpolta keskustan kannatuksen nostaminen ei näytä, oli uutena puheenjohtajana sitten Kaikkonen tai Kulmuni. Jospa muuttunut maailmana on jo ohittanut keskustan?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Eikö sinullakin tule Väyrystä ikävä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viime vuosituhannen mieskö, Väyrynen, mielestäsi pelastaisi keskustan?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #3

Tunnuit jotain haikailevan niin ajattelin kysäistä mitä mieltä itse olet? Kulmuni, Kaikkonen vai Väyrynen? Kenet näistä itse valitsisit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Keskusta valitsee ilmeisesti Kaikkosen ja Kulmunin väliltä. Tietääkseni Väyrynen ei ole ehdolla.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #12

Ketä äänestäisit,jos olisit päättämässä ja Väyrynen ilmoittautuisi kisaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

En kuulu keskustan päättäjiin. Keskusta saa vapaasti tehdä äänestyksensä omin voimin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #17

Jää ilmeisesti mietittäväksi miksi et halua kertoa mielipidettäsi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Näin yksinkertaisesti siksi, ettei minun mielipiteeni asiassa vaikuta keskustan valintaan mitenkään.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #21

Ei kai tämä blogikaan vaikuta mutta silti kirjoitat...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Heh! Kysymyksessä on kuitenkin hivenen eri asia!

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Keskusta on valunut vuosien saatossa kohti vasemmistoliberaalia kulmausta ja siellä on jo ennestään tunkua. Jos voimasuhteet Suomessa on tällä hetkellä noin 40 - 60 prosentuaalisesti oikeistoon päin, niin keskusta menee väärille äänestäjäapajille.

HS:n vaaliparometristä voi päätellä, että PS on ottanut perinteisen keskustan paikan keskustakonservatiivisena puolueena. Kokoomus on hieman PS:a oikeammalla. Trendi on nykyisin enemmän konservatiivisempaan suuntaan kuin liberaalisempaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin kaupungeissa on keskustan vaikeaa löytää paikkaansa muiden puolueiden puristuksessa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ongelma lienee se, että koko keskusta on ollut ultrakapitalisti Sipilän selän takana. Nyt pitäisi sitten olla taas alkiolainen kansanliike. Kulmuni tai Nuorisosäätiön Kaikkonen eivät tilannetta pelasta. Kepu kuihtuu pois, hyvä niin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskusta itse valinnan tekee.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä niin. Nykyisessä asetelmassa on kuitenkin mielestäni antautumisen piirteitä. Kulmuni on julkisuudessa hirveän varovainen, Kaikkonen taas entisenä rikollisena auttamattoman vaisu. Kepu valitsee kuvakseen milloin mitäkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Keskustan valitsijat joutuvat valitsemaan tarjolla olevien ehdokkaiden joukosta. Ja hehän ovat keskustalaisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Keskustan voi jäädä 10% puolueeksi tulevaisuudessa. Tarvittaisiin uusi Sipilä, jota ei näytä löytyvän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Käy kuten sielläpäin. Fälldin vielä 70-luvulla kilpaili Palmen kanssa - muistan Karin piirroksen, jossa viikinkilaivassa oli kaksi keulaa, keulakuvina nämä herrat, ja koitettiin soutaa vastakkaisiin suuntiin. Koska kokoomus kääntyy vasemmalle, kuka tarvitsee keskustaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Liberaali-konservatiivi on aivan jossain muualla kuin keskustassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilman jotakin suurta muutosta näin on tapahtumassa. Sitä muutosta tuskin Kaikkonen eikä Kulmunikaan saa aikaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Huolet ne on Pekallakin toden totta köpelösit kävi viime vaaleissa Keskustalle mutta nyt on korjauksen aika.
Viime vaalikaudella Keskustan hallituskumppani Kokoomus keräsi rusinat pullasta ja Keskusta jäi ikävät asiat vastata.
Kokoomus ei ollut täysillä mukana hallituksessa vänkäsi vastaan Elina Lepomäki, Susanna Koski ja Harry Harkimon voimin taisi sylttytehdas sijaita Jan Vapaavuoren pilttuussa.
Kuten tuossa liike-elämän vaikuttaja Kyösti Kakkonen sanoi Juha Sipilän hallituskaudella työllisyys nousi 67 prosentista 72 prosenttiin siis hallitus teki kovia päätöksiä Suomen parhaaksi mutta kiitosta siitä ei tullut.
Nyt kun kansa huomaa ja tunnustaa talouden nousun niin Keskustankin kannatusalho kohenee vielä entisiin hyviin mittoihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On helppo panna syy entisen hallituskumppanin niskaan. Varsinkin kun itse oli pääministeripuolueena.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Maaseudulta väki vähenee ja se rakennenmuutos tuntuu näkyvimmin maanviljelijöiden yms. alkutuotannosta leipänsä tienanneen väestön edustajaksi profiloituneen Keskustan kannatuksessa. Keskusta ei lisää kannatustaan millään puoluejohdon nuorentamisen kaltaisilla kosmeettisilla "kikoilla", ainoastaan muuttumalla kokonaan toiseksi puolueeksi sillä olisi mahdollisuus nostaa hetkellisesti kannatustaan kärkipuolueiden tasolle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta puhut. Maaseutu tyhjenee ja keskustan perinteinen konservatiivinen linja ei pure asutuskeskuksissa. Keskustan johdossa oli Sipilän aikaan yksinomaan puolueen cityliberaalit. Se ei näyttänyt purevan sen peruskannattajakuntaan.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Ei ole konservatiivista linjaa, kun ei ole MINKÄÄNLAISTA linjaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Konservatismi on aina kuulunut keskustalaisuuteen alkiolaisuuden lisäksi. "Linjaton keskusta" ei ole keskustalaisia vakuuttanut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Usko ja toivo on jo löytynyt, vielä tarvittaisiin rakkaus, mutta se taisi jäädä pois näistä kisoista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei taida tässä taistossa näkyä!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Minusta on outoa kun vasemmistoa ja kokoomusta liputtavat haluavat keskustalle kannatusalhoa kun sivusta on nousemassa äärioikeistoa liputtava puolue siis sekö oli parempi yhteistyökumppani.
On apsurdia luulla että keskustalaisen kansanliikkeen kannatus perustuisi yksinomaan maanviljelijöihin joiden kannatus on kunniakasta ovathan he ruuan tuottajia. Kyllä keskustalla on laajat joukot kehä kolmosen takana ja he arvostavat keskustalaista turvallisuutta elämänsä elossa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustan kannatus Kehä III:n ulkopuolellakin on murentunut totaalisesti edellisistä vaaleista. Helsinki-Espoo-Vantaa -ulkopuolella Keskustan kannatus on enää 16,5 %. Pudotusta edellisistä eduskuntavaaleista on yli kolmannes (6,8 prosenttiyksikköä. Pudotus on hurja ja hakee vertaistaan historiassa. Laajat joukot ovat huvenneet pienen pieneksi piiriksi.

Helsingissä kannatus on enää 2,9 %. Pudotusta oli yli 50 % (4,4 prosenttiyksikköä).

Perussuomalaiset syövät Keskustaa. Keskustan alhoon ei Kokoomuksen tai vasemmiston kannattajilla ole osaa eikä arpaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asutuskeskuksissa keskustan ongelma on samanlainen kuin sinisillä koko valtakunnassa. Keskusta ei pysty erottumaan muista puolueista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erikoinen näkökanta. Mielestäsi keskustan heikkoa kannatusta ei saisi puntaroida? Jos puntaroi, silloin muka samalla toivoo keskustalle alhaista kannatusta? Keskustan kannatus on ennätysalhaalla ja se on tosiasia!

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Keskustan jäsenenä vuodesta 2008 olen havainnut puolueessa seuraavanlaisia puutteita. Pahimpana se, että Kepu ei ole mitään mieltä mistään asiasta. En parhaalla tahdollakaan ole saanut siltä yhtäkään vastausta asiakysymyksiin. Kestäisin jopa sen, että olisin eri mieltä asioista, mutta en tyhjää mitäänsanomattomuutta. Kokoomus oikeistosta ja Voima-lehti liberaalivasemmistosta ovat jyrkästi eri maata kanssani, mutta niillä on sentään jotain sanottavaa, linjanvetoja, kannanottoja, mielipiteitä. Ärsyttäviä, mutta lukemaan pakottavia.

Vaalitoreilla moni tuli vit...sailemaan, että "Kepu pettää aina". Se on totta kyllä monen muunkin puolueen kohdalla, esim. SDP:läisten NATO-kanta riippuu siitä, kuinka lähellä vaalit ovat. Keskusta on pettänyt luottamuksensa esimerkiksi pienituloisten puolustajana, ja maaseudun puolueena. Kuulin niinikään kettuiluja puolueesta maanviljelijöiden edunvalvojana, mutta ei se sellainen ole! Yksi syy liittymiselleni oli maaseudun puolustaminen. Maatalous on minulle mitä arvokkain asia; sanotaanhan työväen laulussakin, että "ihminen leipää tarvitsee", mutta Keskusta edustaa siihenkin suuntaan samaa tyhjyyttä ja mitäänsanomattomuutta kuin kaikilla muillakin sektoreilla.

Tässä siis jäsenen (350248) näkökulma puolueen kannatuksenlaskun syihin.
PS. en ole aikoihin maksanut jäsenmaksua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan noni muukin keskustan pitkän linjan jäsen jakaa kannanottosi. Siinä onkin keskustan johtajan ongelma oli hän Kaikkonen tai Kulmuni.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maatalous ja ruokatuotannon omavaraisuus on tärkeää, jopa erittäin tärkeää. Muistakaamme ettei nälänhädästä ole kovin kauan aikaa. Maataloudella on kuitenkin edessään muutoksia - esimerkiksi ravinnepäästöt vesistöihin saatava kuriin ja monimuotoisuuden edistäminen satojen turvaamiseksi tulevaisuudessa. Sadot ovat jo nyt vähentyneet johtuen pölyttäjien vähäisyydestä. Mitä tekee Keskusta? Pistää päänsä pensaseen - ainoa asia mikä kiinnostaa on tukiaisten nostaminen, mutta loputtomiin niitäkään ei voida nostaa - Suomi elää jo nyt yli varojensa. Eikö mitään ideoita maatalouden kehittämiseksi löydyy maakuntien puolueesta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan cityliberaali- ja perinteinen konservatiiviinen linja lyövät toisiaan korville. Ulospäin se antaa täysin linjattoman kuvan. Siinä syy keskustan kannatuksen laskuun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itselläni ei ole minkäänlaista sanavaltaa siihen kumasta tulee kepun puheenjohtaja, mutta Rinteen hallitusyhteistyötä ajatellen olisi valintani Kaikkonen. Kaikkosen tuomio nuorisosäätiöstä ei ainakaan minun vaakakupissani paina yhtään mitään, Kaikkonen, kun jatkoi sitä samaa perinnettä mitä nuorisosäätiössä on noudatettu pitkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni kummastakaan ei ole keskustan kannatusalhon ratkaisemiseen. Keskustan tulee itse löytää oikea ratkaisu pulmaansa tai se on jatkossa korkeintaan keskisuuri puolue ellei kuihdu kokonaan pois.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meinaatko että tuomio ei ollut mitenkään ansaittu? Siis vankeustuomio luottamusaseman väärinkäytöstä? Tai että se olisi pikkujuttu?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vahva ennusteeni on, että perussuomalaiset "pelastavat" Keskustan. Halla-aho suuntautuu (2...4 vuotta) mielenkiintoisempiin tehtäviin ja muista ei ole niihin saappaisiin. Jos perussuomalaiset olivat taannoin yhden miehen (Soinin) puolue - nyt he ovat Halla-ahon puolue toisessa potenssissa verrattuna Soinin aikaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sepolle harmiksi voin todeta että noin ei tule tapahtumaan. Ja senkin voin todeta että olet kovin kovin väärässä. Toki toivoa saa ja uskon että persujen ulkopuolella toivotaan kädet ristissä kaikenlaisia asioita.

Keskusta vaipunee ruotsalaisen sisarpuolueen kaltaiseksi ja kokoiseksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Suosittelen varaamaan pyykkipoikia taskuun. Ne voi jossain vaiheessa laittaa housunlahkeisiin. Ei polkupyörän vaan "lepatuksen" takia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #42

Juu juu, otan vaarin suosituksestasi. Mutta olet hiukan "kujalla" ennustuksessasi, mutta sallittakoon se sinulle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin varmalta tunnut näkemyksessäsi. Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muutaman viikon jälkeen keskusta valitsee itselleen uuden puheenjohtajan. Se ei kuitenkaan ratkaise keskustan ongelmia. Toki Halla-ahollakin on omat ongenlmansa. Elämme jännittäviä aikoja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kannattaa muistaa, että Kulmuni oli hän, joka peittosi Väyrysen totaalisesti kanveesiin Lapin piirissä vuonna 2015. Lähes 10 000 ääntä, Paavon jäädessä vajaaseen 7000. Siitä Paavo ei ole koskaan toipunut. Toki molemmat esillä olevat ehdokkaat ovat hyviä. Suomalaiset eivät jaksa innostua tekijästä - jota Sipilä oli. Nopeat linjaukset ja sinisten ottaminen hallitukseen olivat nykyaikaan sopivia valtiomiestekoja. Suurin juttu, jonka ministeritiimi Sipilän johdolla sai aikaan, on merkittävien yrityksien johdon luottamuksen palauttaminen poliittiseen päätöksentekoon. Vielä se toistaiseksi kantaa, koska 3...10 vuoden strategioita ei helposti muuteta. Ne näkyvät mm. teknologiateollisuuden vahvassa tilauskannassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Saa nähdä kuinka kauan teollisuuden usko kestää? Rinteen hallituksen talouslinja ei hyvää lupaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #45

Vuoden 2011 vaaleissa Väyrynen sai Uudeltamaalta alle 3000 ääntä ja jäi valitsematta. Sitä edeltävissä vaaleissa Väyrynen sai Lapista yli 10 000 ääntä, mutta tippuminen 7000 ääneen ei ole kyllä mikään erikoinen kanveesiin lyöminen. En tiedä, mistä Paavo ei ole toipunut, mutta tuskin se on ainakaan Kulmunille häviäminen. Aika moni muu asia on mennyt huonommin viime vuosina.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskustalla on paha tilanne. Citykepulaisten uusliberaali linja ei ole miellyttänyt äänestäjiä. Alkiolainen, maalaisliittolainen tai vanha keskustalainen linja ei ehkä sytytä laajoja joukkoja, mikäli pysytään keskustalle ominaisissa äänenpainoissa. Menestykseen tarvitaan uutta asemointia ja näkemystä. Perussuomalaiset ja vihreät puristavat pahasti, joten ilmeen uudistaminen vaatii kovia ponnistuksia ja todellista osaamista. Pitää osata aistia tulevaisuutta. Jos tekevät viisaita valintoja, saattaa syntyä hyvääkin jälkeä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oskotko ottä Kaikkosesta tai Kulmunista olisi tällaisen uuden asemoitumisen löytäjiksi? Itse en usko. Jos puolue valitsee näistä kahdesta, on seuraava keskustan puheenjohtaja ns. pätkäpuheenjohtaja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta nuo molemmat on enemmän sitä cityliberaalia linjaa. Eihän heillä ole juuri muuta eroa kuin mistä päin Suomea ovat kotoisin. Torniokaan ei nyt mitään varsinaista erämaata ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Keskusta on jakaantunut kahtia, eikä Kaikkosesta tai Kulmunista ole puolueen kannattajien yhdistäjäksi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Enpä juuri ajatellut henkilöitä. Puheenjohtajan persoonalla on merkityksensä, mutta muitakin tarvitaan. Kulmunilta on tullut muutama jyvänen, mutta aika vähän. Tässä vaiheessa tuskin kumpikaan paljastaa kaikkia korttejaan. Irtiotoissa on omat riskinsä. Saa nähdä, mitä Saarikko meinaa. Tähtää ehkä varsinaiseen puoluekokoukseen. Se ei silloin kovin hyvää lupaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Keskusta joutuu nyt valitsemaan kahdesta värittömästä ja mauttomasta ehdokkaasta. Muuta kun ei ole tarjolla. Mihin se sitten johtaneekaan?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #55

Minusta nuo molemmat ovat omalla tavallaan aika värikkäitä ja maukkaita. En tosin tiedä kuinka moni pitää juuri niistä mauista ja väreistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Rovaniemen puoluejohtajaväittely ei erottanut ehdokkaita toisistaan mitenkään. Olivat kaikesta samaa mieltä. Valitse nyt siinä sitten?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #55

Väritön ja mauton ovat hyvä lähtökohta. Reippaasti väriä ja suolaa niin se huomataan. Tehokas ja pitkäjänteinen viestintästrategia ehdottomasti tarvitaan ja sen muodostamiseksi on kaikki mahdollisuudet. Jos siihen ei löydy eväitä niin sitten voi mennä ohraleivän syömiseksi. Näin yrittäjän näkökulmasta totean, että onneksi Keskusta meni hallitukseen. Tasoittamaan ja vakauttamaan. Jos ja kun kannatus alkaa nousta (uskoisin - jo perunannostoaikaan/lokakuu) otetta hallituksessa voi harkitusti kiristää. Asetettu työllisyystavoite antaa siihen hyvät eväät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

Mielipiteiltään ehdokkaat ovat kuin kaksi marjaa. Eroa en löytänyt etsimälläkään. Puoluekokous joutuu valitsemaan täysin mielikuvien perusteella?

Harri Rautiainen

Pekka, älä laiminlyö kolmatta ehdokasta. Jari Tasanen Hartolasta ilmoittautui mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #60

Harri, millaiset mahdollisuudet katsot Tasasella olevan?

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #66

En ole kovinkaan hyvin perillä Kepun sisäpiirin asioista.
Tosin Pekka Perttula, Kepun ent. puoluesihteeri, moitti sekä Kaikkosta että Kulmunia ensiesiintymiestä Rovaniemellä. Molemmilta puuttui sitä sisäistä paloa, jota puoluejohtajalta nyt vaaditaan kannatuksen nostamiseksi. Tasanen on maallikkosaarnaaja, ja siinä mielessä varmaan pärjäisi paremmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Toisen kauden keskustalainen kansanedustaja Petri Honkonen vati eilen laajaa arvokeskustelua keskustan tilasta. Hän syytti Kaikkosta ja Kulmunia mm. siitä, ettei kumpikaan uskalla ottaa selkeää kantaa oikein mihinkään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Keskusta on vailla ideologiaa. Jos ajattelemme, mihin olosuhteisiin Maalaisliitto syntyi, niin sillä oli ideologinen vastaus olosuhteiden vaatimuksiin, eli oli nälänhätää ja kansallista vastakkaiasettelua. Sosiaaliset ongelmat olivat vahvasti agendalla. Keskustan täytyy löytää uusi agendansa ja ideologia, ei niin, kuten ohkaisesti puheenjohtajakandidaattien puheista päättelin, että nuoria, tai muita segmenttejä olisi puhuteltava... Ei niin, vaan puolueella on oltava idea ja ideologia, mitä ihmiset voivat kannattaa ikäryhmistä, asuinpaikasta tai varallisuudesta huolimatta. Voi, miten tyhmiä ne siellä puoluetoimistossa on, vaikkei minun puolueestani olekaan kysymys, mutta sellaista myötähäpeää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvää pohdintaa malliksi uudelle puheenjohtajalle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jotenkin olen huomaavani että jotkut tuntevat jopa hienoista pelokkuutta siitä kun Keskustalainen kansanliike tulee jälleen mukaan puolueiden kärkeen.
En toivota Kokoomukselle kannatusalhoa vaan yhteistä tietä ei vasemmistolaiselle linjalle.
Perussuomalaiset ratsastaa yhden asian puolesta puheenjohtaja Jussi Halla-aho mestarin voimin, siis kantaako yksi asia puoluetta pitkälle aika sen
näyttää.
Tuolla ylempänä vasemmistolainen sanoo että keskusta on vailla ideologiaa ehkä näin näkee jos katsoo punamusta historian takaa.

Keskustapuolue kansanliikkeen on tärkeätä vastuullisuus, vapaus, yhteisöllisyys ja välittäminen. On kivaa ja mukavaa olla mukana kannustamassa tämän puolueen hyvää ja turvallista tietä kohti uusin uusia aikoja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nuo mainitsemasi "vastuullisuus, vapaus, yhteisöllisyys ja välittäminen" ovat tyhjänpäiväistä arvohöpinää, mitä voi lukea vaikka esim. StoraEnsonkin prosyyreistä. Ideatasolla noilla ei ole mitään käyttöä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, en usko kommentoijien haluavan tai pelkäävän keskustalle yhtään mitään. Ketjussa pohditaan vain olemassaolevan tilanteen pohjalta keskustan uuden puheenjohtan haasteita. Keskustan kannatusalho ei korulauseilla ratkea.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kommunististä ideologia kannattava ei juuri ole arvostanut politiikan vastuullisuudesta vapaudesta yhteisöllisyydestä kun :on halu sosialisoida toisen työllä ja perimällä saatuun omaisuuteen oliko se niin että vasemmisto kannattaa 100 % perintöveroa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Työnnät pääsi pensaaseen yrittämällä vaihtaa puheenaiheen muitten puolueitten tilanteiden käsittelyksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Päin vastoin en työnnä päätäni pensaaseen mutta en ymmärrä ollenkaan kokoomuksen vastuun pakoilua viime hallituskaudesta. Jotenkin nyt näyttää Kokoomuksessa olevan suuri katkeruus kun löysi itsensä oppositiosta.
Ei tuo mieltä ylennä kun viimekauden hallituskumppani lietsoo ja vähättelee
Keskustalaista kansanliikettä varsin hyvin ymmärtäen taustat nyky olotilalle. Huomenna kaikki on toisin ei ole syytä vaipua synkkyyteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74

Tämän blogin aiheena on keskustan tyila ja puheenjohtajakisa. Muiden puolueiden tekemiset ovat muiden blogien asioita.

Tämän päivän uutisten mukaan myös monet keskustalaiset ovat huolissaan keskustan tilasta ja puoluejohdon flekmaattisuudesta,

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/287628-keskustan-...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vassareissa ei ole kommunismia kannattavia jäseniä vaan heillä on omat puolueensa.
Jos vasemmistoliitto kannattaa 100 %:n perintöveroa, niin en ole enää sen jälkeen jäsen.
Ja siitä arvostamisesta... turha mutista munkkilatinalla jos metodi puuttuu.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#59
Voihan olla, että ehdokkaat arkailevat tässä vaiheessa heittää näkyviin kaikkia ideoitaan. Nyt ei ole tullut esille mitään konkretiaa. Sipilällä oli aikanaan hyvät visiot. Hommat meni vain täysin poskelleen sillä, että niitä visioita ei yritettykään toteutetaan. Suomi kuntoon tarkoitti lopulta julkisen omaisuuden yksityistämistä luonnollisiksi monopoleiksi ym sellaista. Ei äänestäjiä voi huijata sen enempää katteettomilla lupauksilla kuin tyhjänpäiväisillä teeseilläkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Sipilän visioita yritettiin toteuttaa. Tosin ylisuurella kiireellä ja onnettomalla lainvalmistelulla. Usein ajettiin seinään nimeltä perustuslaki.

Sipilä sai pääministerikaudellaan myös paljon arvostelua siitä, että keskusta teki päätöksiäliian pienessä piirissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan toisen kauden kansanedustaja Petri Honkonen penää laaja-alaista keskustelua puolueen tilasta. Hänen mukaansa keskustan puheenjohtajaehdokkaat Kaikkonen ja Kulmuni kuitenkin vain välttelevät kannanottoja. Honkonen vetoaa myös ex-kansanedustaja Seppo Kääriäisen, ex-puoluesihteeri Pekka Perttulan ja ex- piirijohtaja Ossi Martikaisen kriittiseen kannaottoon Kanava-lehdessä kesällä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/287628-keskustan-...

Puolueessa keskustan tila kyllä tiedostetaan, mutta puheenjohtaehdokkaiden toimissa tämä ei mitenkään näy.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pave ymmärtääkseni vapaana, toki Sipilä varmaan halukas jatkoon jos nätisti pyydetään ja sopiva ministeripesti luvataan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo on pelinsä keskustapolitiikkona pelannut. Sipilä ei jatkaisi millään ehdoilla.

Vesa Kaitera

Kai Niemeläinen kirjoitti: "Perussuomalaiset syövät Keskustaa. Keskustan alhoon ei Kokoomuksen tai vasemmiston kannattajilla ole osaa eikä arpaa."

PS on kiistatta voittanut Keskustalta paljon äänestäjiä. Mutta on Kokoomuskin ollut haaskalla. Yhden tuoreen tutkimuksen mukaan Keskusta olisi viime eduskuntavaaleissa saanut 44 paikkaa ja Kokoomus 25 paikkaa, jos kaikki Kokoomuksen ja Keskustan välimaastoon sijoittuvat äänestäjät olisivat äänestäneet Keskustaa. Potentiaalisilta Keskustan äänestäjiltä saatu suuri äänipotti pelasti siis Kokoomuksen murskatappiolta vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistutan kommentoija Kaiteraa siitä, että US-puheenvuorossa esiinnytään aina omalla nimellä ja tunnistettavan profiilikuvan kera.

Tutkimus, josta et anna lähdeviitettä, vaikuttaa jonkinlaiselta 0-tutkimukselta, tutkimus, joka alkaa jos sanalla?

Vesa Kaitera

Pekka Lukkala, käytän aina kommentoidessani omaa nimeäni, niin eipä tule kiusausta kirjoitella sellaista tekstiä, jota myöhemmin katuisin. Pohjaan väitteeni siihen tuoreeseen lehtitietoon, jonka mukaan potentiaalisista Keskustan äänestäjistä peräti 29% äänesti viime eduskuntavaaleissa Kokoomusta. Mielestäni tuo luku oli huomattavan korkea ja selittää Kokoomuksen kohtuullisen paikkamäärän, vaikka se menetti vaalikampanjan aikana äänestäjiä sekä Vihreille että Perussuomalaisille kuten muuten SDP:kin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Järjestä kuva-asia puheenvuoron ylläpidon kanssa. Seuraava kuvaton kommenttisi katoaa bittiavaruuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset