*

plukkala

Kaikki blogit puheenaiheesta Liittopäivävaalit

Saksan AfD-politiikotkin osaavat

Saarbrückenin syyttäjänvirasto tutkii saarlantilaisen AfD-politiikon somekirjoittelua. Häntä epäillään kansan kiihottamisesta ihmisryhmää vastaan. Syynä tähän on Jeanette Ihmen facebook-päivitys. Sen mukaan olisi "paras upottaa kaikki ihmissalakuljettajien veneet sisältöineen". Ihme vahvisti, että hän tarkoitti tätä todella. Hän ei halua auttaa näitä salakuljettajia, eikä heidän "kädellisiä" asiakkaitakaan.

http://www.bild.de/politik/inland/alternative-fuer-deutschland/afd-polit...

AfD-johto avoimessa riidassa kaksi kuukautta ennen liittopäivävaaleja

Saksaan muutamia vuosia sitten perustettu alunperin eurovastainen professorienkin puolueeksi nimitetty AfD on tunnettu jatkuvista sisäisistä riidoistaan. Vuoden 2015 Essenin puoluekokouksessa puolue hajosi ja professorit jättivät puolueen. Puolueen linja muuttui oikeistopopulistiseksi ja muukalais- ja islamvastaiseksi.

Liittopäivävaalit runsaan kahden kuukauden kuluttua

Mitä Saksan puolueiden nykyisistä kannatuksista voi päätellä ennakkoon vaalituloksesta ja mahdollisesta liittohallituksen kokoonpanosta?

Kevään myllerryksen jälkeen puolueiden kannatus Saksassa on vakiintunut. Nykyisten hallituspuolueiden CDU/CSU ja SPD kannatus on kummallakin pari %-yksikköä viime liittopäivävaalien alapuolella, mutta kuitenkin ne molemmat ovat kannatuksessaan omassa sarjassaan. Vihreät ja die Linke ovat molemmat viime vaalien lukemissa. Ryhmä muut, eli pienpuolueet ovat menettäneet pari %-yksikköä.

Politiikkaa tehdään muuallakin kuin Suomessa

US-puheenvuorossa on käsitelty viime päivinä lähes ainoastaan yhtä asiaa. Mutta politiikkaa tehdään muuallakin.

Kevään maapäivävaalien jälkeen syntyi viikolla uudet osavaltiohallitukset sattumalta samana päivänä sekä Nordrhein-Wetfaleniin CDU:n ja FDP:n hallituskoalitio että Schleswig-Holsteiniin CDU:n, FDP:n ja Vihreiden kolmen puolueen hallitus.

http://www.sueddeutsche.de/politik/koalitionen-in-duesseldorf-und-kiel-w...

Puoluekannatusten vuoristorata Saksassa

Alkuvuosi on ollut puolueitten kannatuksessa varsinaista vuoristorataa Saksassa. SPD vaihtoi tammikuussa syksyn liittopäivävaaleja ajatellen kansleriehdokkaansa ja sittemmin myös puheenjohtajansa Sigmar Gabrielista Martin Schulziin.  Tämä aiheutti ennen näkemättömän Schulz-Hypen. SPD:n kannatus nousi parissa kuukaudessa runsaat 10%-yksikköä. SPD:n kannatus oli korkeimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Silloin se hetken piti gallupeissa jopa kärkipaikkaa. Sen jälkeen sen kannatus on valunut pikkuhiljaa lähtötasolleen.

Kevään muutos Saksan puoluekentässä

Kevään aikana Saksassa on tapahtunut melkoinen muutos eri puolueiden kannatuksissa. Tammikuussa alkanut SPD ja Martin Schulz-hype on taittunut. Mutta toisaalta taas molempien valtapuolueiden CDU/CSU:n ja SPD:n kannatukset lähenevät nyt niiden viime vaaleissa saamia kannatuksia.

Schulz-hype ohi?

Saksan poliittista kenttää ravistellut Schulz-hype on mitä ilmeisimmin ohittanut huippunsa.  Schulz-hype nosti SPD:n kannatusta yli 10 %-yksikköä, kun SPD tammikuussa vaihtoi kansleriehdokkaansa. Sigmar Gabriel väistyi pitkän linjan EU-politiikko Martin Schulzin tieltä.

Saksan liittopäivävaalit 2017

Saksassa käydään eurooppalaisten vaalien vuonna 2017 syksyllä, vajaan viiden kuukauden kuluttua, liittopäivävaalit. Vaalitaistelu on kuitenkin kulisseissa jo täydessä käynnissä. Tammikuussa SPD vaihtoi kansleriehdokkaansa ja sittemmin myös puheenjohtajansa Sigmar Gabrielista Martin Schulziin. Tämä nosti hetkessä SPD:n kannatusta 10 %-yksiköllä yli 30%:n tasolle. Se kilpaili hetken tasapäin CDU/CSU;n kanssa mielipidemittauksien kärkipaikasta.

Schulz: AfD ei ole vaihtoehto vaan häpeä Saksalle

Tammikuussa Saksan SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel yllättäen ilmoitti, että hän väistyy puolueen puheenjohtajuudesta ja liittokansleriehdokkuudesta europarlamentaariikko Martin Sculzin hyväksi. Tästä alkoi SPD uskomattoman nopea kannatuksen kasvu. SPD:n kannatus on sen jälkeen kasvanut noin 10 %-yksikköä ja on nyt runsaat 30%.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Yle: Saksan populistisen puolueen kannatus laski - "Yksi syy Trump"

Yle uutisoi artikkelissaan Saksan poliittisten puolueitten kannatuksen muutoksista sen jälkeen kun Martin Schulz nimitettiin SPD:n kansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleihin. Lähteenään Yle käyttää Stern-lehden artikkelia.

http://yle.fi/uutiset/3-9473277

Yle on oikeassa siinä, että AfD:n kannatuksen voimakas lasku on ollut kaikkein yllättävintä näissä muutoksissa. Yle tuo julki myös ne muut syyt, jotka voivat tähän kannatuksen laskuun vaikuttaa. Trumpin toimet valtakautensa aluksi ovat voineet tähän vaikuttaa ja myös AfD:n jatkuvat sisäiset riidat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä