plukkala

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammattiarmeija

Saksan puolustusvoimat (Bundeswehr)

Saksan yhdistymisen jälkeen maa on viimeisten 25 vuoden aikana pienentänyt ja ajanut puolustusvoimiaan alas tasaisesti. Kylmän sodan lopussa maalla oli aseissa vajaat 600000 sotilasta. Nyt heitä on aseissa vain 177000. On myös säädetty yläraja, 185000, jota sotilaiden määrä ei saa ylittää.

Työ NATO-esikunnassa

Suomalaisen upseerin mennessä työhön kansainväliseen, NATO-johtoiseen esikuntaan, moni ajattelee hänen menevän tekemään perinteistä ”upseerin” työtä. Suunnittelemaan joukkojen toimintaa, tulevia operaatioita, huoltoa, arvioimaan vastustajan toimintaa tai muuten johtamaan sotilaallista esikuntatyötä. Näin saattaa joskus Afganistanissa ollakin. Kokonaiskuva vain on varsin erilainen.

Eroon pyhästä amatööriarmeijasta

Tehdään aluksi muutama fakta selväksi: Neuvostoliitto romahti yli kaksi vuosikymmentä sitten, 1940-lukulaisia rintamasotia ei enää koskaa tule ja suurimmat kansalliset turvallisuusuhat eivät ole enää vuosikymmeniin liittyneet toisen valtion valloitusyrityksiin. Ihan vain tiedoksi.

Arno Kotrolle Suomen puolustuksesta

Kotro on vimmastunut Gustav Hägglundin Rauhan Utopia -kirjasta. Käyn tässä läpi Kotron analyysiä lähinnä Suomen puolustuksen näkökulmasta, koska kirjaa en ole lukenut.

 

Kotron mukaan palkka-armeija on yksityisarmeija. Sanat ovat sitä, mitä niillä tarkoitetaan. Palkka-armeijalla Suomessa tarkoitetaan tyypillisesti ammattiarmeijaa.

 

Onko ammattisotilaiden armeija parempi kuin reserviläisarmeija?

Onko ammattisotilaiden armeija parempi kuin reserviläisarmeija? Tämän keskustelun ympärillä velloo valtava määrä erilaisia argumentteja. Hyviä ja realistisia, heikkoja ja luuloon perustuvia. Tarkastellaan muutamia niistä.

Isänmaallisuus, pasifismi ja asevelvollisuus

Jos käydään keskustelua isänmaallisuudesta, on tarpeen käydä sitä myös asevelvollisuudesta ja Talvisodan perinnöstä. Huonoa isänmaallisuutta on esim. asevelvollisuuden kannattaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä