*

plukkala

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansanedustajat

Lobbarien valtakunta

Katsaus kansanvallan arkipäivään: "Poliitikot ja lobbarit tuntevat toisensa pyöröovi-ilmiön takia. Viestintätoimistoissa työskentelee esimerkiksi paljon entisiä ministerien erityisavustajia ja eduskuntaryhmien tiedottajia. Myös yksityiset terveyspalveluyritykset ovat rekrytoineet poliitikkoja johtaviin tehtäviin." https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005301985.html

***Suomen PERUSTUSLAKI 11.6.1999/731 2 § Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate:

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanedustajien kulukorvaus

Kansaedustajien verovapaasta kulukorvauksesta tulisi luopua ja panna korvaus verolle. Näin Suomen kansa totesi lähes 90%:sesti Valittujen Palojen tutkimuksessa.

Miksi näin? Ammatista johtuneet kulut tulee tietysti korvata, mutta todellisten kulujen mukaan, mutta miksi könttänä kuten nykyisin. Kansanedustajat tekemään matkalaskuja eduskunnalle ja näihin laskuihin pitää liittää kuluista kuitit ja selvitys kulun syystä. Näin tekevät kymmenet tuhannet kulukorvauksia saavat työntekijät. Miksi kansanedustajien tulee tässäkin asiassa olla eriarvoisia muihin kansalaisiin nähden?

Kansanedustaja Leena Meren avustajan sairasloma

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren avustaja Petri Lehtinen avautuu Iltalehdessä työuupumuksestaan. Syyksi hän sanoo kansanedustajan "hyppyytyksen", jossa hän on joutunut tekemään pitkää päivää ja juoksemaan monenlaisilla kansanedustajan työhön liittymättömillä asioilla. On pitänyt hakea omalla ruokatauolla salaattia kansanedustajalle, joskus taas tavaratalosta sukkahousuja. 

Luottamus kansanedustajiin on mennyt jo aikoja sitten

Meillä Suomessa on sellainen tapa, että kansanedustajat edustavat vain omaa puoluettaan ja lähipiiriään. Suomessa on myös sellainen tapa, että puolueet määräävät mitä heidän edustajansa saavat olla milloinkin mieltä. Meillä Suomessa on myös sellainen tapa, että vaikka edustajat saavat melkoista palkkiota joiden lisäksi nauttivat melkoisista eduista, niin kansalaisten rahoja humputellaan surutta milloin mihinkin.

Oikeuskanslerin sairasloma ja 'vakavastiottamisten' merkitykset

Mietin, miten saisin avattua kuvan poliittisista puolustautumisista tilanteessa, jossa oikeuskansleri hätääntyy roolinsa merkittävyydestä.

Median haastateltaviksi haetut päättäjät, kuten Ben Zyscovitsz (kok), löytää luonnollisesti puolueensa kannalta merkittäviä argumentteja, miten asiaan on suhtauduttava vakavasti, mutta ehkä syy on kuitenkin edellisten hallitusten.

Kansanedustajan ei tarvitse ajatella itse?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005006245.html

Aika uskomatonta alkaa olla tämä kansanedustajien toiminta ja järjenkäyttö? Eikö todellakaan tarvitse miettiä muuta, kuin sitä, että on hereillä ryhmäkokouksissa ja noudattaa uskollisesti niitä päätöksiä? Kyllä kannattaa ajatella jatkuvasti, suosittelen.

Kansanedustajan työn arvostus?

Kun Olli Rehn valittiin Suomen pankin johtokuntaan hän jättää eduskunnan. Näin kansanedustajan paikka vapautui Rehnin varakansanedustajalle, Paula Lehtomäelle. Lehtomäki odotti rauhassa hallituksen työ- ja elinkeinoministerin nimityksen. Ministeriksi kaavailtiin  myös mm. Paula Lehtomäkeä, muiden muassa. Työ- ja elinkeinoministeriksi nousee kuitenkin Mika Lintilä. Tämän jälkeen Lehtomäki ilmoitti hakevansa eduskunnalta vapautusta edustajanpaikastaan. Jos eduskunta Lehtomäen paikastaan vapauttaa, nousee hänen tilalleen Pekka Puska.

Skandaali oven takana

Tutkijat Erkka Railo, Mari K. Niemi, Ville Pitkänen ja Sini Ruohonen ovat tehneet merkittävän työn kasatessaan vuosien 1945 – 2015 eduskuntavaalikampanjat yksiin kansiin.

Kirjassaan Kamppailu vallasta (Docendo, 2016) he nostavat esiin monia teemoja, joista vaalirahoitus ei ole suinkaan merkityksettömin.

Suomen henkilövaalijärjestelmässä yksittäiset ehdokkaat ovat hyvin riippuvaisia sponsoreiden heille tarjoamasta rahoituksesta. Nämä sponsorit ovat yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Kansanedustajat pois valtuustoista

Aamulehti (AL 5.9.) uutisoi politiikan kaksoishatutuksesta, jolla on riskinä yleistyä entisestään maakuntavaalien käyttöönoton myötä. Tuntuu valitettavasti olevan maan tapa, että poliitikot keräilevät itselleen lukuisia hattuja, joita vaihtelevat tilanteen mukaan. Tämä aiheuttaa ongelmia ja riskejä jääviydestä ja korruptiosta. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, vaan tämä on itse asiassa kansainvälisesti tarkasteltuna harvinainen ilmiö.

Arvotaan laiskimmat valiokuntaedustajat.

Olen useasti kuullut, että eduskuntatyön suurin ja tärkein osa tehdään valiokunnissa. Täysi-istunnot ovat tässä tapauksessa suurelta osin pelkkää näytelmää maksavalle kansalle.

 

Valiokuntien seuraaminen maksajan näkökulmasta on vaikeaa, mutta eduskunnan internet sivusto antaa yhden tavan seurata valiokuntiin osallistuvia kansaedustajia.

 

„Poissaolotilasto: kevätistuntokausi 2016“

 

TARKASTUSVALIOKUNTA

 

Olli Immonen (ps) 15 poissaoloa 42 kokouksesta

 

HALLINTOVALIOKUNTA

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä